Πολύς λόγος γίνεται για την εφετινή Ευρωλίγκα και τις πολλές εκπλήξεις που άρχισαν με τους αποκλεισμούς-σοκ της μεγάλης Μακάμπι και συνεχίστηκαν με το Μιλάνο και άλλες ομάδες. Όλα αυτά οδήγησαν ήδη πολλούς να αναρωτιούνται αν πρέπει να αλλάξει πράγματι ο τρόπος διεξαγωγής. Όπως και να έχει, κάνουμε έναν πρώτο έλεγχο αν και ουδείς μπορεί να προδικάσει το όριο νικών της 2ης φάσης. Καμία ομάδα δεν τρομάζει, αφού η Φενέρ είναι η πιο σταθερή αλλά όχι αχτύπητη και ο σταθερός και σοβαρός Ολυμπιακός προ μηνός είναι πλέον ο πιο κακός του 20ημέρου!

Η Φενέρ καθάρισε. Οι άλλοι;

Στον 1ο όμιλο που είναι ο Παναθηναϊκός έχουμε αρνητική έκπληξη το ότι μια ομάδα από την Τουρκία όπως η Νταρουσαφάκα των 15 εκατομμυρίων δεν έχει ακόμα νίκη. Η Φενέρ έχει καθαρίσει ουσιαστικά με πρόκριση, αλλά και με πρωτιά λογικά. Η Κούμπαν δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, μετά την Εφές για την τριάδα. Για την τετράδα έχουμε την Μάλαγα, τον ΠΑΟ και το δυνατό αουτσάιντερ με τα τρομερά παιδιά του Βελιγραδίου, τον Αστέρα που μας δικαιώνει.

Πονηρή και η Τσεντεβίτα σε ένα γκρουπ που έχουμε εκπλήξεις. Ο Παναθηναϊκός έχει την κακή ήττα και με διαφορά μέσα από τον Αστέρα, αλλά και την ισχνή νίκη με την Μάλαγα. Δεν παίζει καλά, δεν πείθει, έχει αδυναμίες εκτός και μια σειρά κρίσιμων αναμετρήσεων στην συνέχεια σε Κροατία και με Εφές και Φενέρ μέσα. Η Φενέρ του Ομπράντοβιτς και του Σλούκα αγχώθηκε με ανατροπή να κερδίσει μέσα την Κούμπαν, είναι η πιο σταθερή σχετικά ομάδα της διοργάνωσης και η ακριβή και μάλλον γεμάτη ειδικά στο 2-4 αλλά και πάλι δεν ξέρουμε αν έχει το μέταλλο και την εμπειρία ακόμα, αφού πολλές φορές παίζει άναρχα και έχει διακυμάνσεις. Βέβαια, έχει κάνει και μεγάλες ανατροπές παίζοντας και άμυνα. Καλύτερη από πέρσι, είναι ένα κλικ πάνω από τους άλλους τώρα αλλά θέλει μεγαλύτερη διάρκεια.

Η σοφτ Εφές του Ιβκοβιτς

Η Εφές του Ίβκοβιτς είναι σοφτ, καθώς έχει πολύ ταλέντο αλλά δεν παίζει την άμυνα που περιμέναμε από ομάδα του Σέρβου και έχει την ήττα από την Τσεντεβίτα στην Κροατία αλλά και το διπλό στην Μάλαγα. Ομάδα με διακυμάνσεις, αλλά κλασάτη και φαβορί για την 2η θέση αν και πρέπει να σκληρύνει. Η Κούμπαν του Μπαρτζώκα που κάνει εξαιρετική δουλειά είναι μια τρομερά δουλεμένη αν και όχι τόσο ακριβή ομάδα και θέλει ενίσχυση γιατί δεν έχει βάθος να αντέξει τόσα ταξίδια μακρινά και να παίξει σε αυτό το επίπεδο σταθερά με 6-7 παίκτες πρώτης γραμμής. Γι αυτό εμφανίστηκε κουρασμένη στο Βελιγράδι, ενώ έχασε στο τέλος από την Φενέρ στην Πόλη με μεγάλη εμφάνιση.

Η Μάλαγα έχει μεγάλα ματς φέτος εκτός όπως το διπλό με την ΤΣΣΚΑ, αλλά εδώ αν και έχασε δύσκολα στο ΟΑΚΑ έχει την ήττα από την Εφές μέσα αλλά και στο Βελιγράδι και συνεπώς δεν έχει κάνει ακόμα κάτι ιδιαίτερο και είναι πάντα σοφτ αλλά έμπειρη και ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Ο Ερυθρός Αστέρας είναι η ευχάριστη έκπληξη καθώς ξεκίνησε άσχημα, αλλά έκανε σπουδαίες διορθωτικές κινήσεις στην συνέχεια, ο Ράντονιτς στον πάγκο είναι πολύ καλός προπονητής, έχει την καλύτερη έδρα στην διοργάνωση αλλά είναι και επικίνδυνος εκτός. Για μένα, ο Αστέρας είναι δυνατό φαβορί πια για την τετράδα ειδικά αν περάσει αυτή την εβδομάδα από την Νταρουσάφακα.

Τέλος, η Τσεντεβίτα είναι επικίνδυνη ομάδα καθώς έχει ταλέντα, παίζει άμυνα και έχει κατεύθυνση, αλλά και τρεις Αμερικανούς στην περιφέρεια. Ηδη έχει το μπαμ μέσα με την Εφές και το διπλό με την Νταρουσάφακα. Αν κερδίσει τον Παναθηναϊκό την Πέμπτη, πάει για πρόκριση. Οσο για την Νταρουσάφακα, ακριβή όπως έχουμε πει, αλλά άναρχη και μπερδεμένη. Σοφτ ομάδα. Βαρύ και αργό μπάσκετ, με παίκτες που δεν αγαπούν την άμυνα, αλλά παίζουν για τα νουμερά τους με 2-3 εξαιρέσεις. Πάντως θα κάνει ζημιές!

Ο όμιλος του θανάτου

Πάμε και στο γκρουπ του Ολυμπιακού, το δυσκολότερο όλων των εποχών. Ο Ολυμπιακός, αν βρουν την φόρμα τους Σπανούλης και Πρίντεζης που επιθετικά εξαρτάται από αυτούς, και με την προσθήκη ενός αθλητικού σέντερ, μπορεί να προλάβει την πρόκριση, αν και σε δύσκολη κατάσταση με τις δύο χειρότερες δυνατές ήττες. Εχει την καλύτερη άμυνα στην Ευρώπη και συνάμα τα αποθέματα καρδιάς πρωταθλητή. Από κει και πέρα μύλος...

Η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη πήρε εύκολα τα ντέρμπι μέσα με τους Ισπανούς, αλλά έχει ήττες-σοκ σε Κίμκι και Λαμποράλ! Βέβαια είναι ήττες σε πονηρά και όχι κερδισμένα ματς, αλλά όταν είσαι ΤΣΣΚΑ αυτά τα έχεις στο σακούλι. Η φετινή "αρκούδα" παίζει πολύ ωραίο επιθετικό μπάσκετ αλλά δεν έχει την παλιά της άμυνα και είναι με μειωμένο μπάτζετ και μέτριες λύσεις στο 3-4, ειδικά στο πάγκο. Συνεπώς είναι ομάδα μέρας σε ένα βαθμό ανάλογα και με τα κέφια του Τεόντοσιτς.

Οι Ισπανοί και τα όργια του Μπουρούση

Η Ρεάλ έχει την ήττα από την Μπαρτσελόνα μέσα από +10 και γενικά η πρωταθλήτρια Ευρώπης ψάχνεται. Ο Λάσο μπερδεμένος στον πάγκο, η ομάδα βαριά και αργή καθώς είχε και απουσίες και δεν της βγήκε η απόκτηση του Τέιλορ στο 3, ενώ είναι κουρασμένος φέτος ο 35αρης πια Νοτσιόνι. Γενικά είναι γερασμένη και παίζει ένα μπάσκετ ρυθμού που πολλές φορές δεν βρίσκει. Πάντως περιμένει και την επιστροφή Ρούντι αλλά και πάλι δεν τρομάζει. Αν και κέρδισε εύκολα τον Ολυμπιακό.

Η Μπαρσελόνα επίσης μπερδεμένη, παίζει πολύ με το τρίποντο, δεν είναι γρήγορη όπως την ξέραμε, ο Ναβάρο μεγαλωσε, πάει με δίδυμους πύργους πολλές φορές και είναι δυσκίνητη. Γενικά της λείπει και η δημιουργία και είναι ομάδα μέρας με το σουτ. Αυτοματοποιημένο μπάσκετ, αλλά χωρίς έκρηξη και αθλητικότητα ειδικά στο 3-4. Θα κάνει μεγάλες νίκες όπως στην Μαδρίτη, αλλά και κακές ήττες όπως με την Λαμποράλ μέσα.

Η ρώσικη Κίμκι είναι η ευχάριστη έκπληξη αν και άπειρη και κάπως σοφτ και χωρίς το μεγάλο βάθος. Πάει πολύ καλά με την τρομερή της επίθεση και βασικά περιφέρεια με τον ΝΒΑερ Σβεντ των 3,5 εκ. να κάνει την διαφορά. Πρόκειται για ένα σύνολο που σε ...σκοτώνει με τα τρίποντα στη μέρα της. Πάντως είχε καλό πρόγραμμα, οπότε ας την δούμε στην πίεση στην συνέχεια.

Η Λαμποράλ του Μπουρούση που κάνει... όργια, έχει το μεγάλο διπλό με την Μπαρτσελόνα και την νίκη μέσα με ΤΣΣΚΑ και έτσι ρέφαρε την ήττα στην έδρα της από τον Ολυμπιακό. Δείχνει δυνατό αουτσάιντερ για την πρόκριση με πολύ καλή δουλειά από τον Περάσοβιτς αν και δεν έχει τόσο καλό ρόστερ. Η Μπάμπεργκ του Ζήση έκανε το μπαμ στο ΣΕΦ αλλά προσγειώθηκε στην συνέχεια στην Μόσχα με τους δύο Μοσχοβίτες. Πάλεψε με την Ρεάλ στα ίσια εκτός και διέλυσε μέσα την Ζαλγκίρις. Δεν τρομάζει, είναι ομάδα με την σημασία της λέξεως αλλά υπερτιμημένη και θα ξεφουσκώσει καθώς δεν έχει ποιότητα και βάθος να αντέξει.

Τέλος, η Ζαλγκίρις του Βουγιούκα άλλαξε προπονητή με τον Σάρας να παίρνει τα ηνία από ασίσταντ και έκανε το μπαμ με τον Ολυμπιακό. Δεν έχει, όμως, βάθος για άλλες εκπλήξεις αν και δουλεμένη ομάδα που έπαιζε άμυνα αντί για ραν εντ γκαν μπάσκετ και έχει θέμα με την μικρή της περιφέρεια (έχασε και τον διεθνή πλέι μέικερ Καλνιέτις). Ετσι, απλά θα παλέψει για κάποιες καλές νίκες, αλλά δύσκολα θα αποφύγει την τελευταία θέση.

Πηγή: contra.gr