Όταν απέναντι σε μια ομάδα, όπως είναι ο Ολυμπιακός, με γεμάτο ρόστερ, με παίκτες - πρωταγωνιστές, ικανούς ανά πάσα στιγμή να βγάλουν πράγματα στην επίθεση και να σε "στραγγαλίσουν" στην άμυνα, βρίσκεσαι μπροστά στο σκορ με 50-33, γνωρίζεις ότι αφενός έχεις… λαβώσει το θηρίο, αφετέρου πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο όσα έκανες στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Η ΑΕΚ έμοιαζε να νικήθηκε από τον… φόβο. Όταν ο Σπανούλης ήταν σε… άλλο γήπεδο, όταν ο Μάντζαρης δεινοπαθούσε από τον Μπράουν (εξαιρετικός), ο Σφαιρόπουλος πήρε τη σωστή απόφαση: Άλλαξε το περιφερειακό δίδυμο, έδωσε την μπάλα στον Χάκετ και ανέτρεψε τα πάντα.

Ο Ιταλός έμοιαζε δαιμονισμένος, πέτυχε εννέα σερί προσωπικούς πόντους, τους 14 από τους 22 της ομάδας του από το 23.30'' ως το τέλος της τρίτης περιόδου κι όταν μπήκε ο Λοτζέσκι στην εξίσωση, το γήπεδο κατηφόρισε. Ο Γιούρι Ζντοβτς δεν αντέδρασε και μαζί του δεν αντέδρασε η ΑΕΚ, η οποία ήταν σα να… έφυγε από το γήπεδο.

Όταν σε λιγότερο από 17 λεπτά δέχεσαι επιμέρους σκορ 25-56 (κι εντάξει το 25, το 56 πώς το κάνεις;), τότε πρέπει να δεις πόσα πράγματα έφταιξαν. Γιατί περιμένεις πως κάποια στιγμή θα αφυπνιστεί -όπως κι έγινε- ο Σπανούλης, περιμένεις ότι ο Χάκετ έχει την προσωπικότητα να πάρει πάνω του την ομάδα, περιμένεις ότι ο Λοτζέσκι θα σε "σκοτώσει" με το γλυκό του σουτ.

Προσθέστε Παπαπέτρου (τεράστια συμβολή στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση), τον Αγραβάνη (εξαιρετικά χρήσιμος στο σημείο της ανατροπής) κι έχετε την εικόνα. Μια εικόνα που δείχνει αυτό το οποίο όλοι γνωρίζουμε: Πως ο Ολυμπιακός έχει πολύ καλύτερους και περισσότερους παίκτες, οπότε σε βάθος χρόνου θα βρει τον τρόπο να σε… στραγγαλίσει.

Για τους νικητές ο τρόπος με τον οποίο "σκούπισαν" είναι ό,τι καλύτερο, καθώς εκτός των άλλων κρατούν την αντίδραση, τη στιγμή που το ματς έδειχνε να χάνεται. Κρατούν τη συμμετοχή και την επίδραση στο παιχνίδι παικτών που δεν είναι στην πρώτη γραμμή (Αγραβάνης/Παπαπέτρου). Κρατούν ότι γύρισαν το ματς με τον Σπανούλη στον πάγκο.

Όταν ο Ολυμπιακός μπορεί να παίζει καλά χωρίς τον Σπανούλη, γίνεται καλύτερος και ο Ολυμπιακός και ο Σπανούλης όταν επιστρέφει και είναι πιο ξεκούραστος, κι έχει… καθαρίσει το μυαλό του, κι έχει "διαβάσει" από τον πάγκο τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας.

Αν σε αυτό συνυπολογίσετε όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη, έχετε εκτός από το προβάδισμα έδρας και ψυχολογικό προβάδισμα. Όλα μετρούν ενόψει τελικών.

Όσο για την ΑΕΚ, ξεμένει από παίκτες και από ιδέες. Ο Γιούρι Ζντοβτς έχει να διαχειριστεί δύσκολη κατάσταση, ενόψει των "μικρών" τελικών, καθώς υπάρχουν χτυπητές αδυναμίες…