Ένας Αμερικανός δοκιμιογράφος είχε γράψει πως "η μεγαλύτερη αξία των χρημάτων είναι ότι ζούμε σ΄ έναν κόσμο που τα υπερεκτιμά". Δυστυχώς είχε δίκιο. Κι επειδή υπερεκτιμάμε τα χρήματα, υπερεκτιμούμε και αυτούς που τα διαθέτουν, πόσο μάλλον όταν τα ξοδεύουν για να χαιρόμαστε (και) εμείς. Έτσι, κάθε φορά που βγαίνει μια ανακοίνωση, ή μια δήλωση προέδρου / χρηματοδότη / "ισχυρού άνδρα", είμαστε υποχρεωμένοι να ασχολούμαστε, να καταγράφουμε, να την αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα, από αυτήν που ενίοτε οι ίδιοι επιδεικνύουν.

Γιατί έχει αξία το γεγονός πως άνθρωποι σαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον Νίκο Λάσκαρη, τους αδερφούς Αγγελόπουλους, τον Μάκη Αγγελόπουλο κ.λπ., δραστηριοποιούνται στον χώρο του μπάσκετ; Επειδή, με την οικονομική τους συνδρομή έχουμε την τύχη να βλέπουμε στις ομάδες μας παίκτες του διαμετρήματος του Σπανούλη, του Διαμαντίδη, του Ουάιτ, κτλ.

Ως εδώ μόνο ένα "ευχαριστώ" ταιριάζει. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως ενώ οι άνθρωποι βάζουν τα λεφτά τους για να φέρουν στις ομάδες που διοικούν παίκτες πρωταγωνιστές, στο τέλος της ημέρας επιλέγουν -προφανώς από κακές συμβουλές κι από διάθεση να γίνουν αρεστοί από τους φανατικούς κι όχι από τους σκεπτόμενους- να γίνουν εκείνοι πρωταγωνιστές, δίνοντας ρόλο "κομπάρσου" στους πραγματικούς πρωταγωνιστές!

Της νύχτας τα καμώματα

Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε χθες το βράδυ να αποσυρθεί αν δεν γίνονταν δεκτή η ένσταση που θα υπέβαλλε (παρατύπως, αλλά και άνευ ουσίας) και το πρωί ανακοίνωσε πως δεν καταθέτει ένσταση και πηγαίνει στο ΣΕΦ για τη νίκη. Ή αλλιώς της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά.

Πέραν των εξοντωτικών ποινών (όχι μόνο για το φετινό πρωτάθλημα), οι οποίες προβλέπονται από τον κανονισμό που (και) ο Παναθηναϊκός ψήφισε, πάμε στην ουσία. Αν οι "πράσινοι" επέμεναν σε πείσμα ακόμα και της απλής μπασκετικής λογικής (ότι, δηλαδή, δεν προβλέπεται ένσταση για λάθος υπόδειξη, για μη καταλογισμό παράβασης), τότε αυτοδίκαια έδιναν το δικαίωμα στην Μπαρτσελόνα να διεκδικήσει τον Ευρωπαϊκό στο Παρίσι (που δίκαια κατέκτησε ο Παναθηναϊκός), ή στον Ολυμπιακό το δικαίωμα να επαναφέρει στη συζήτηση το "non call".

Τα λάθη των διαιτητών είναι (καλώς ή κακώς) μέσα στο παιχνίδι και η σπασμωδική κίνηση της ΚΑΕ θόλωσε μια εκπληκτική εικόνα. Αυτό το φινάλε, ήταν σαν να βγήκε από… συγγραφικό χέρι. Αν το ματς έληγε με το ίδιο σκορ, με τα τρίποντα να έχουν μπει (τυχαία η αναφορά) από Φώτση και Λοτζέσκι, θα ήταν λιγότερο όμορφο το σκηνικό.

Πόσες φορές, σε πόσα μέρη του κόσμου, σε ποιο άθλημα, έρχονται οι δύο κορυφαίοι να υπογράψουν το… φύλλο αγώνα; Κι αντί να επενδύσουν (όντας ηττημένοι στα μαθηματικά) πάνω σ΄ αυτήν την απίστευτη ομορφιά, προτίμησαν να μεταφέρουν το κέντρο βάρους στους διαιτητές, που -ειρήσθω εν παρόδω- ήταν μια χαρά.

"Περάστε κόσμε"

Η ανακοίνωση του Άρη ξεπερνά κάθε φαντασία. Στρέφεται εναντίον όλων, επειδή ο Σπύρος Γκόντας εφάρμοσε τον κανονισμό, σε έναν αγώνα που -σύμφωνα με τον προπονητή του- ήταν πιο αδιάφορος και από φιλικό. Αφού δεν υπάρχει λόγος να γίνεται "μικρός" τελικός (τα φιλικά έχουν λόγο που γίνονται) γιατί τέτοια πρεμούρα;

Βεβαίως και είναι υπεύθυνος ο Γκόντας, που δεν έγραψε στο φύλλο αγώνα όσα του είπε ο ΜακΝιλ. Αλλά είπαμε, η ντιρεκτίβα είναι να μη γίνονται πρωταγωνιστές οι διαιτητές. Γι΄ αυτό και δεν στέρησε τίποτα από κανέναν, ούτε το διαιτητικό τρίο του Σαββάτου, ούτε αυτό της Κυριακής.

Δεν θα κάνω εγώ υποδείξεις στον κ. Λάσκαρη. Ούτε για τους συνεργάτες του, αυτούς που το ένα βράδυ είναι στο ΟΑΚΑ για να πάρουν αυτόγραφα από παίκτες του Παναθηναϊκού και το άλλο πρωί βοηθούν στη σύνταξη ανακοινώσεων, ούτε για τον προπονητή που έχασε κάθε έλεγχο.

Φαντάζομαι ότι όχι μόνο θα ανοίξει τις πόρτες στον κόσμο, όχι μόνο θα στερήσει ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ από τα "περιουσιακά δικαιώματα", αλλά θα αρνηθεί κι ο ίδιος την είσπραξη χρημάτων (όσα αναλογούν) από το συνδρομητικό κανάλι και τον ΟΠΑΠ. Πρότασή μου, να τα προσφέρει είτε σε κάποιο ίδρυμα, είτε στο "Μουσείο της ΧΑΝΘ".

Φαντάζομαι ότι ο κύριος Λάσκαρης έχει ακούσει τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνεντεύξεις Τύπου των Πεδουλάκη - Ζντοβτς στο Αλεξάνδρειο. Κι άντε ο προπονητής του Παναθηναϊκού αντέδρασε και δημιουργήθηκε βεντέτα. Ο Ζντοβτς;

Φαντάζομαι ότι ο κύριος Λάσκαρης, που είναι κόσμημα για τον χώρο μας, θα αντιληφθεί σύντομα πως η ποδοσφαιροποίηση που επιχειρείται μόνο καλό δεν κάνει στον Άρη. Αλλά, αυτός έχει τα χτένια…

Αποφασίστε τι θέλετε

Το πρωτάθλημά μας είναι καταπληκτικό. Έχουμε τους καλύτερους τελικούς ("μικρούς" και "μεγάλους") όλων των εποχών. Μια βόλτα στα social media πείθει ότι ακόμα και τα "αρρωστάκια" (όσοι έχουν τη δυνατότητα να δουν) χαίρονται το θέαμα. Όσο το μπάσκετ ανεβαίνει, τόσο ανεβαίνει η δική τους συμμετοχή. Έτσι κι αλλιώς έχουν πρωτεύοντα ρόλο, δεν χρειάζεται να γίνουν αρνητικοί πρωταγωνιστές.

Η δική μου πρόταση (ποιος είμαι εγώ;) είναι να απομακρύνετε όλους εκείνους που εμφανίζονται στις συνεδριάσεις της ΚΕΔ/ΕΟΚ για να κάνουν τα κουτσαβάκια. Αν δεν πήγαιναν οι παράγοντες των "μεγάλων ομάδων" ούτε τα ονόματα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα γνωρίζαμε. Αλλά πώς θα έδειχναν κι εκείνοι (οι παράγοντες) ότι δουλεύουν;

Να απαγορευτεί από τον Αθλητικό Δικαστή να αναφέρουν το όνομα της αντίπαλης ομάδας. Κάθε φορά που ο Γιαννακόπουλος θα αναφέρεται στον Ολυμπιακό, ή οι Αγγελόπουλοι στον Παναθηναϊκό, να πληρώνουν πρόστιμο. Έτσι θα γλιτώσουμε από ανούσιες κοκορομαχίες, θα απολαύσουμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές και θα πιάσουν και τόπο τα χρήματα που ξοδεύουν. Καιρός είναι…