Οι "μεγάλοι" παίκτες αποφασίζουν για τα… μεγάλα παιχνίδια κι ο Βασίλης Σπανούλης είναι πλέον ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτών των τελικών. Γιατί μπορεί οι 15 πόντοι που πέτυχε στο πρώτο ματς της σειράς να μην έφταναν για να νικήσει ο Ολυμπιακός, όμως το τελευταίο τρίποντο στο… "Νίκος Γκάλης" (καλομελέτα κι έρχεται) και η εμφάνισή του απόψε, εξηγούν γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το όνομά του.

Είχε επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας του όσο αγωνίστηκε, αλλά από το 37' και μετά, όταν η μπάλα ζύγισε… 200 κιλά για όλους τους παίκτες, αποφάσισε για την τύχη του αγώνα. Δεν είχε κανένα τόσο δύσκολο τρίποντο, όσο το τελευταίο του δεύτερου τελικού, όμως πέτυχε 10 συνεχόμενους προσωπικούς πόντους, πήρε από το χέρι τους συμπαίκτες του και τους οδήγησε στη νίκη. Μια νίκη, που δεν κρίνει τίποτα, αλλά βάζει τον Ολυμπιακό στη θέση του οδηγού.

Οι "ερυθρόλευκοι" δεν είχαν τον Πρίντεζη, όπως στα δύο πρώτα ματς (πιθανότατα βγαίνει νοκ άουτ), αλλά είχαν τον Λοτζέσκι σε πολύ καλή βραδιά, πήραν σημαντική βοήθεια και ενέργεια από τον Στρόμπερι, ενώ καθοριστικός ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου (θετικός κι ο Μιλουτίνοφ).

Ο Σπανούλης έπαιξε περισσότερο από κάθε άλλον (27.31''), τη στιγμή που οι "πράσινοι" είχαν 32.01'' τον Καλάθη (αν δεν είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ θα έπαιζε κι άλλο), 31.54'' τον Φελντέιν και 31.27'' τον Φώτση (επίσης έμεινε έξω περισσότερο απ΄ όσο θα ήθελε ο προπονητής του, λόγω φάουλ).

Γιατί κάνουμε αυτή τη σύγκριση; Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει εφεδρείες, βάζει βγάζει παίκτες και κάποιος θα βρεθεί σε καλή βραδιά για να του προσφέρει πόντους, ενέργεια, γρήγορα πόδια, έστω φάουλ. Την ίδια στιγμή ο Αργύρης Πεδουλάκης καλείται να βγάλει λαγούς από το καπέλο.

Με τον Ραντούλιτσα να παίζει 1.23'' και να είναι ο… κορυφαίος (σ΄ εκείνο το διάστημα) του Ολυμπιακού, τον Χέινς να πατά για 4'' στο παρκέ, τον Ουίλιαμς να αγωνίζεται για 4.29'' και τον Χάντερ για 3.17'', ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να παλεύει με την κούραση (ψυχολογική και αγωνιστική), με τα φάουλ, με την ενδεχόμενη κακή βραδιά που κάποιος από τους άλλους θα βρεθεί.

Η συμμετοχή των Παπαγιάννη (οι λαγοί από το καπέλο που λέγαμε) - Χαραλαμπόπουλου, ο ουσιαστικός ρόλος που είχαν στην επίθεση, είναι ό,τι καλύτερο για τον Παναθηναϊκού, που με τον Πεδουλάκη στον πάγκο επιστρέφει στο πλάνο ελληνοποίησης και αξιοποιεί την περιουσία του. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια θα πείτε, αλλά μόνο με παρουσία σε τέτοιας βαρύτητας ματς θα αποκτήσουν εμπειρίες, εικόνες, θα γίνουν πραγματικοί παίκτες. Έχουν το ταλέντο, αλλά κάποιος πρέπει να τους δείξει εμπιστοσύνη.

Είναι αμφίβολο αν θα παίξει ξανά ο Γιώργος Πρίντεζης κι αυτό ίσως να παίξει ρόλο στη συνέχεια. Ο Ολυμπιακός έχει λύσεις, αλλά μιλάμε για τον παίκτη που ήταν κορυφαίος στους δύο πρώτους τελικούς.