Όποιος, μετά από τέτοια αναμέτρηση, μετά από τέτοια σειρά τελικών, μετά από τέτοιο πρωτάθλημα, έχει τη διάθεση να συζητήσει για σφυρίγματα, για οπαδικές αντιπαλότητες, όποιος μπορεί να γκρινιάξει για οποιονδήποτε λόγο, καλό θα είναι να επισκεφτεί ψυχολόγο. Απόψε είναι η βραδιά του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Βασίλη Σπανούλη, αλλά πάνω και πρώτα απ΄ όλα είναι η βραδιά που μπορούν οι μη μυημένοι να καταλάβουν γιατί λατρεύουμε το μπάσκετ.

Αν άξιζε ένα φινάλε (ανεξαρτήτου σκορ) για τον 3D αυτό ήταν. Αν άξιζε το πρωτάθλημά μας έναν τελικό των τελικών αυτός ήταν. Αν έπρεπε να τελειώσει το πρωτάθλημα με την μπάλα στα χέρια ενός παίκτη, με το σουτ να έχει για δεύτερη φορά στο ίδιο γήπεδο, κρίνοντας αποτέλεσμα, στα χέρια του Σπανούλη έπρεπε να είναι.

Οι συγκινήσεις, οι εναλλαγές, η νίκη που έφευγε από τα χέρια του ενός και πήγαινε στου άλλου, ο τρόπος με τον οποίο ισοφάρισε ο Ολυμπιακός (με τρίποντο του Μάντζαρη από… σπόντα) οι τάπες του Γκιστ, τα φάουλ, οι κινήσεις του Παππά, ο τραυματισμός του Λοτζέσκι, που πήγε να αλλάξει τα δεδομένα, το τρίποντο με ταμπλό του Αγραβάνη, όλα είχαν τη σημασία και την αξία τους.

Ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα γιατί ήταν καλύτερος. Είχε περισσότερους παίκτες, είχε έναν συγκλονιστικό Σπανούλη, είχε πάθος, έμοιαζε με λιοντάρι. Του πρέπουν τιμές.

Ο Παναθηναϊκός έμοιαζε με πληγωμένο θηρίο, το οποίο εκεί που έλεγες "λύγισε", σηκώνονταν και ο βρυχηθμός του τρόμαζε. Του πρέπουν τιμές.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ολοκλήρωσε μια ολοκληρωμένη καριέρα, όντας ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες της ιστορίας του αθλήματος. Του πρέπουν τιμές.

Ο Βασίλης Σπανούλης υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο στον Ολυμπιακό, υπογράφοντας τις δύο νίκες στο ΟΑΚΑ. Του πρέπουν τιμές.

Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι πήγαν στ΄ αποδυτήρια, αγκάλιασαν τον Διαμαντίδη, του έδωσαν συγχαρητήρια. Τους πρέπουν τιμές.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήγε στ΄ αποδυτήρια του Ολυμπιακού, συνεχάρη τους αντιπάλους και τους είπε "ήσασταν καλύτεροι". Του πρέπουν τιμές.

"Είμαι υπερήφανος γι΄ αυτό το πρωτάθλημα" είπε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης. Κι εμείς…