Facebook Pixel Ο Μπουρούσης, το Βερολίνο και το πρώην…ΠΟΚ!
| 2016-07-12 22:49:00

Ο Μπουρούσης, το Βερολίνο και το πρώην…ΠΟΚ!

Ο Μπουρούσης, το Βερολίνο και το πρώην…ΠΟΚ!

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο blog του για την επιστροφή του Γιάννη Μπουρούση στα ελληνικά παρκέ για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον στατιστικό...

Τελικά, αυτό που αρκετοί εύχονταν αλλά λίγοι πίστευαν ότι μπορούσε να συμβεί πραγματοποιήθηκε.

Ο κορυφαίος σέντερ της περασμένης σεζόν ο Γιάννης Μπουρούσης επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πεντάχρονη απουσία και θα φορέσει μια φανέλα που το 2009 για παράδειγμα υπήρχαν δέκα εκατομμύρια Έλληνες πρόθυμοι για δέκα διαφορετικούς λόγους να βάλουν ένα σχεδόν σίγουρο στοίχημα. Ότι δεν θα τη φορούσε ποτέ! Μόνο που η ζωή αλλιώς τα φέρνει και ο ‘’Μπούρου’’ θα εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ (αλλά και στο…ΣΕΦ) φορώντας πράσινα.


Για τον Παναθηναϊκό η απόκτηση του Μπουρούση αποτελεί μια επιτυχία πρώτου βαθμού. Και για τον Πεδουλάκη μια ακόμη….μεγαλύτερη. Ο προπονητής που λατρεύει το ποστ παιχνίδι και θέλει σε κάθε επίθεση η μπάλα να ακουμπάει μέσα στη ρακέτα βρήκε το ιδανικό εργαλείο! Και πιθανώς το καλύτερο που κυκλοφορούσε στην αγορά.

Το αγωνιστικό κομμάτι παρότι υπάρχουν πολλά και ισχυρά δεδομένα είναι μάλλον λίγο νωρίς για να το αναλύσουμε αφού ακόμη λείπουν κάποια κομμάτια από το παζλ του ΠΑΟ. Η ίντριγκα όμως είναι πολύ μεγάλη ακόμη και αν ο Μπουρούσης δεν έχει φορέσει τα πράσινα! Ο πέμπτος παίκτης που θα παίξει και στους τρεις του πρώην…ΠΟΚ (ΠΑΟ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) είναι τελικά ο τέλειος….μαγνήτης! Όπου ίντριγκα και φασαρία κάπου εκεί θα υπάρχει και το όνομα του!

Για πολλά χρόνια ο Μπουρούσης ήταν ‘’κόκκινο πανί’’ για τους οπαδούς του ΠΑΟ που πλέον υποχρεώνονται να βάλουν νερό στο κρασί τους και αντί αποδοκιμασιών να τον αποθεώσουν. Γιατί είναι μάλλον απίθανο ο Μπουρούσης να αποτελέσει νέα περίπτωση…Παπανικολάου. Ο Δημήτρης ένας από τους παίκτες που φόρεσαν και τις τρεις βαριές φανέλες του ελληνικού αθλητισμού ποτέ δεν έγινε αποδεκτός στον κόσμο του ΠΑΟ και ας κατάφερε ότι ακριβώς και με τον Ολυμπιακό. Να πάρει και με τον Παναθηναϊκό και τους τρεις τίτλους την ίδια χρονιά όπως είχε κάνει με τους ερυθρόλευκους το 1997! Αποτέλεσε ένα μόνιμο casus belli στους κύκλους των πράσινων οπαδών με πολλές σκληροπυρηνικές ομάδες να διαχωρίζουν τη θέση τους μετά την απόκτησή του. Παρότι δεν είχε ούτε την μισή…αντιπαλότητα από αυτή που είχε ο Μπουρούσης.

Αφετηρία αποτέλεσε το 2009 και το φάιναλ φορ του Βερολίνου όταν στη διάρκεια του μικρού τελικού ο Μπουρούσης απαντώντας στις αποδοκιμασίες των οπαδών του ΠΑΟ που περίμεναν τον τελικό της ομάδας τους με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας τους έκανε ένα πολύ ευδιάκριτο και γλαφυρό νόημα που σήμαινε: ‘’Σε δέκα μέρες θα τα πούμε’’. Υπονοώντας τους τελικούς των ελληνικών πλέι οφ. Από τότε οι σχέσεις του με τους οπαδούς του ΠΑΟ ήταν περίπου οι ίδιες ταύρου με τα….κόκκινα πανιά! Ακόμη και στην τελευταία εμφάνιση του στο ΟΑΚΑ με τη φανέλα της Λαμποράλ χρειάστηκε η παρέμβαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να κοπάσουν οι αποδοκιμασίες. Οι φιλικές τους σχέσεις είναι γνωστές άλλωστε ο πρόεδρος του ΠΑΟ λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε παραστεί και στην κηδεία του πεθερού του Μπουρούση του Μάκη Ψωμιάδη. Εκείνο το…συναπάντημα στο κέντρο του ΟΑΚΑ οι περισσότεροι το ερμήνευσαν ως μια καλή πιθανότητα για μελλοντική συνεργασία. Και τελικά το σενάριο που δεν έμοιαζε και πολύ πιθανό έγινε πραγματικότητα αφού ο Παναθηναϊκός κτύπησε το μεταγραφικό ‘’τζακ ποτ’’ με την απόκτηση του Μπουρούση!

Ο Μπουρούσης μπαίνει πλέον σε ένα επίλεκτο και ολιγομελές μπασκετικό κλαμπ που απαρτίζουν όλα κι όλα οκτώ ονόματα παικτών και προπονητών. Και στις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας εκτός από τον ίδιο και τον Παπανικολάου που μνημονεύσαμε νωρίτερα έχουν παίξει μόνο τρεις ακόμη παίκτες. Ο Άριαν Κόμαζετς που έκανε την αρχή από τον ΠΑΟ το 1992, πέρασε από τον Ολυμπιακό και το 2002 φόρεσε και τη φανέλα της ΑΕΚ. Την….τριπλέτα ολοκλήρωσε πέρσι ο Μαυροκεφαλίδης με την απόκτηση του από την ΑΕΚ και το λιγότερο γνωστό μέλος του κλαμπ είναι ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης που βρέθηκε στον ΠΑΟ εκ μεταγραφής από τον Κύδωνα Χανίων, έπαιξε στην ΑΕΚ το 2003 και μετά πέρασε, δύο φορές μάλιστα, από το ΣΕΦ και τον Ολυμπιακό. Στο ίδιο κλαμπ ανήκουν και τρεις προπονητές που έκαναν την ίδια διαδρομή με διαφορετικές αφετηρίες.

Στη δεκαετία του ’70 ο αείμνηστος Κώστας Μουρούζης αφού έκτισε δύο δυναστείες στον ΠΑΟ και στον Ολυμπιακό κατέληξε και στην ΑΕΚ μετά από παρέμβαση του Λουκά Μπάρλου αλλά εκεί δεν πήρε ποτέ τίτλο. Από τις αρχές της δεκαετίες του ’70 μέχρι και τις αρχές της επόμενης δεκαετίας τα….χνάρια του ακολούθησε ο Κώστας Αναστασάτος ενώ στη σύγχρονη εποχή του ελληνικού μπάσκετ το πέτυχε ο Λευτέρης Σούμποτιτς που έκανε τη διαδρομή με άλλη σειρά: ΑΕΚ-ΠΑΟ-Ολυμπιακός!

Πηγή: novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags