Facebook Pixel Β. Σκουντής: Η διαβολοβδομάδα των ΟΥΚ και οι 50 ασίστ του Σπανούλη!
| 2016-10-25 16:12:00

Β. Σκουντής: Η διαβολοβδομάδα των ΟΥΚ και οι 50 ασίστ του Σπανούλη!

Β. Σκουντής: Η διαβολοβδομάδα των ΟΥΚ και οι 50 ασίστ του Σπανούλη!

Χθες το βράδυ, την ώρα όπου ο Τσάβι Πασκουάλ έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του με την πράσινη φόρμα, ο Ολυμπιακός συνέχιζε την προπονητική ρουτίνα του, αλλά πέντε παίκτες του (μπορεί να) είχαν το μυαλό τους στον συνυποψήφιο του Καταλανού για τον πάγκο του «αιωνίου» αντιπάλου τους...

Τον Λούκα Μπάνκι εννοώ, ο οποίος ναι μεν ηττήθηκε στην κούρσα της διαδοχής του Πεδουλάκη από τον Καταλανό και δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, αλλά ήταν αυτός που μια βραδιά σαν την αποψινή χάλασε το αριστούργημα του Γιώργου Μπαρτζώκα!

Μια βραδιά έγραψα; Λάθος! Δυο βραδιές της σεζόν 2013-14, που τις θυμούνται πολύ καλά ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Ματ Λοτζέσκι, ο Βαγγέλης Μάντζαρης, ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Δημήτρης Αγραβάνης και ασφαλώς δεν θα ήθελαν να τις ξαναζήσουν!

Στις 9 Ιανουαρίου του 2014, στη δεύτερη αγωνιστική του TOP 16, η Αρμάνι Μιλάνο βρήκε μπόσικο τον Ολυμπιακό (που μάλιστα έτρεχε σερί 14-0 από την προηγούμενη σεζόν και συν τοις άλλοις προερχόταν από την εντυπωσιακή νίκη επί της Φενέρμπαχτσε, στην πρώτη επιστροφή του Ομπράντοβιτς στο ΣΕΦ) και τον τσάκισε!

Σαν να μην έφτανε αυτό το 81-51, που συνιστά μια από τις μεγαλύτερες ήττες των «ερυθρολεύκων», η ομάδα στον πάγκο της οποίας καθόταν τότε ο Μπάνκι έριξε τον Ολυμπιακό για δεύτερη φορά στο καναβάτσο στις 6 Μαρτίου, όταν επέστρεψε από το -13, άλωσε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (86-88) και τους έκανε ακόμη πιο σκοτεινό το μαύρο φεγγάρι εκείνης της εποχής...

Το επισημαίνω αυτό, διότι τότε οι επί δύο συναπτά έτη πρωταθλητές Ευρώπης γνώρισαν τέσσερις απανωτές ήττες (από Παναθηναϊκό, Φενέρμπαχτσε, Αρμάνι Μιλάνο, Μπαρτσελόνα) που τους στέρησαν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και τους έριξαν πάνω στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Α, για να μην το ξεχάσω: εκτός από τους πέντε παραμένοντες παίκτες του Ολυμπιακού, αυτές τις δυο μοιραίες ήττες του Ολυμπιακού από τους Λομβαρδούς τις θυμάται καλά, ως θύτης, ο Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στο Μιλάνο (17π., 3ριμπ., 3ασ., 3κλεψ.) και στο Νέο Φάληρο (9π., 1ριμπ., 4ασ.).

Από τότε πέρασαν κιόλας δυόμισι χρόνια και προφανώς οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε την πολυτέλεια να ασχοληθούν με τις δυο παλιές ήττες, αλλά να κοιτάξουν μπροστά: περισσότερο όμως, όπως και οι υπόλοιποι συνεταίροι τους στην Ευρωλίγκα, οφείλουν να προσαρμοσθούν στη λογική του ΝΒΑ και να αρματωθούν ώστε να βγάλουν πέρα αυτήν τη διαβολοβδομάδα!

Βεβαίως ο Σφαιρόπουλος δεν έχει δηλώσει (όπως πριν από λίγο καιρό ο Πεδουλάκης) ΟΥΚάς, αλλά ξέρει καλά ότι οφείλει να εκπαιδεύσει καταλλήλως τους δικούς του... βατραχανθρώπους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και στα μεγάλα ζόρια των τεσσάρων αγώνων που περιλαμβάνει η ατζέντα τους από το περασμένο Σάββατο έως την ερχόμενη Κυριακή!

Μετά τη Δόξα Λευκάδας, παίρνει σειρά απόψε η Αρμάνι Μιλάνο, ακολουθεί το ταξίδι στη Βιτόρια για τον αγώνα της Πέμπτης με την Μπασκόνια και ο κύκλος της πρώτης από τις πέντε διαβολοβδομάδες ολοκληρώνεται την Κυριακή, στο ΣΕΦ, με τον Κολοσσό Ρόδου!

Πλάκα πλάκα, δεν είχε άδικο αυτός που είπε ότι με το νέο σύστημα της Ευρωλίγκας ευνοούνται όχι τόσο οι ομάδες που έχουν τους καλύτερους παίκτες, αλλά όσες διαθέτουν ιδιωτικά αεροπλάνα ή έχουν λεφτά για να ναυλώσουν τσάρτερ!

Μετά την κατάρρευση στα τελευταία λεπτά του αγώνα στη Μαδρίτη, ο Ολυμπιακός καταβρόχθισε την Αναντολού Εφές και βρίσκεται στο 1-1, ενώ οι Μιλανέζοι μοστράρουν δυο νίκες με συνολική διαφορά μόλις τριών πόντων: 99-97 στο Φόρουμ επί της Μακάμπι και 81-80 στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Νταρουσάφακα.

Περισσότερο από τις δυο νίκες, η Αρμάνι Μιλάνο μπορεί να καυχιέται για το γεγονός ότι επέζησε των δυο θρίλερ και ανέδειξε έναν ισχυρό χαρακτήρα για τον οποίο δεν φημίζονται τα τελευταία χρόνια οι ιταλικές ομάδες, οπότε μένει να αποδειχθεί εάν θα επιβεβαιωθεί εκείνο που έλεγε ο προπονητής τους, Γιασμίν Ρέπεσα, όταν βρισκόταν στον πάγκο της Εθνικής Κροατίας...

«Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεφύγουμε από τη βαλκανική νοοτροπία και να αποκτήσουμε ένα ζωώδες ένστικτο»!

Πλάκα πλάκα, το δεύτερο είναι ζητούμενο σε βάθος χρόνου, αλλά το πρώτο αποκλείεται να συμβεί εκ των πραγμάτων, διότι στο ρόστερ των τρις πρωταθλητών Ευρώπης (1966, 1987, 1988) βρίσκονται τέσσερις παίκτες από τη χερσόνησο του Αίμου: ο συμπατριώτης του Κρούνοσλαβ Σίμον, οι Σέρβοι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Μίλαν Μάτσβαν και ο Σλοβένος Ζόραν Ντράγκιτς!

Θα 'χουν το χάζι τους πάντως αυτές οι διαβολοβδομάδες, καθότι επαναφέρουν στο προσκήνιο τα παλιά ανέκδοτα με τους... ελέφαντες που τάχα χωρούν σε έναν σκαραβαίο της Volkswagen! Απλώς εδώ χρειάζεται μια παράφραση, για να τεθεί το ερώτημα πόσες ασίστ μπορεί να δώσει σε δυο εβδομάδες ο Σπανούλης!

Εχει βάση αυτή η απορία, καθότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού πρόλαβε ήδη να μοιράσει 27 τελικές πάσες σε τρεις αγώνες (7 με τον Παναθηναϊκό, 9 με την Εφές και 11 με τη Δόξα) και εάν συνεχίσει αυτό το βιολί του αλτρουισμού μέχρι την Κυριακή, μπορεί να ξεπεράσει τις πενήντα!

Μ' αυτά και μ' αυτά (και για μην παρεκκλίνω από το πνεύμα του προλόγου μου), η διαβολοβδομάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Πασκουάλ ταξιδεύει για το Μπάμπεργκ, ο Σφαιρόπουλος παρήγγειλε καινούργιες αμυντικές πανοπλίες και ο δόλιος ο Μπάνκι παραμένει άνεργος...

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags