Με δεδομένo ότι αυτή την εποχή το Τριφύλλι δεν θα μπορούσε να βρει άλλον προπονητή με τέτοιο κύρος και εμπειρία από πρωταθλητισμό στο υψηλότερο επίπεδο.

Μάλιστα, το πρώτο δείγμα του Καταλανού στο ντεμπούτο του ήταν πέρα για πέρα θετικό, με τους Πράσινους να κερδίζουν στη έδρα της Μπάμπεργκ με μια επική ανατροπή που θα μνημονεύεται για πολύ καιρό.

Παρ’ όλα αυτά, ο Πασκουάλ δεν βρίσκεται στην ομάδα ούτε μια εβδομάδα και ακόμα είναι σε στάδιο προσαρμογής. Η διαδικασία αυτή γίνεται πιο δύσκολη από ένα ανοιχτό ζήτημα που υπάρχει για τον Καταλανό τεχνικό και αυτό δεν είναι αγωνιστικό, αλλά... επικοινωνιακό.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα είναι αυτό της γλώσσας. Και αυτό γιατί ο Πασκουάλ έχει στη διάθεσή έξι Αμερικανούς, αλλά δεν γνωρίζει αγγλικά. Όχι μόνο αυτό, αλλά ως… βέρος Καταλανός, δεν μιλάει ούτε καν ισπανικά, παρά μόνο καταλανικά!

Όπως είναι λογικό, λοιπόν, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κάνει ό, τι μπορεί για επιλύσει αυτό το θέμα αναζητώντας τον κατάλληλο διερμηνέα ώστε να μπορεί ο 44χρονος τεχνικός να έχει τη δυνατότητα να συνεννοείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τους παίκτες του. Και αυτό γιατί στον Παναθηναϊκό γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο καλός κι αν είναι ο προπονητής κα τα συστήματα, η επικοινωνία στην προπόνηση και στους αγώνες είναι το σημαντικότερο στοιχείο σε μια ομάδα.