Facebook Pixel Άρθρο για μπασκετικό Ολυμπιακό: Υπέρβαση για να καλύψουν τους απόντες
| 2016-12-29 12:45:00

Άρθρο για μπασκετικό Ολυμπιακό: Υπέρβαση για να καλύψουν τους απόντες

Άρθρο για μπασκετικό Ολυμπιακό: Υπέρβαση για να καλύψουν τους απόντες

Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο προσωπικό του blog για την αποψινή μονομαχία του Ολυμπιακού με την Φενέρμπαχτσε.

Το πρωτοχρονιάτικο δώρο της Ευρωλίγκα στους φίλους του μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι για το οποίο οι πάντες θα πλήρωναν εισιτήριο, ώστε να το παρακολουθήσουν! Αρχικά ίσως να έφτανε και μόνο η αναφορά των ονομάτων των ομάδων, καθώς μιλάμε για ένα κλασικό ζευγάρι, τον Ολυμπιακό και την Φενέρ! Μετά θα μπορούσε να είναι αρκετό το γεγονός ότι τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Τούρκοι έχουν από 9 νίκες και 5 ήττες - άρα ο νικητής αποκτάει ισχυρό προβάδισμα στην μάχη για την κατάκτηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα της τελικής βαθμολογίας της Ευρωλίγκα – για να μιλήσουμε για ένα σούπερ ντέρμπι ανάμεσα σε δύο κλασικές υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι από την στιγμή και μόνο που επιστρέφει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο ΣΕΦ δεν χρειάζεται να πείσουμε κανέναν για το πόσο ιδιαίτερο είναι το τελευταίο παιχνίδι που θα δώσουν οι πρωταθλητές Ελλάδος στο γήπεδο τους για το 2016. Τα 13 χρόνια που εργάστηκε ο Σέρβος στον Παναθηναϊκό δεν είναι κάτι που ξεχνιέται εύκολα! Προσθέστε και το ότι επιστρέφουν στο ίδιο γήπεδο με διαφορετική φανέλα ο Κώστας Σλούκας και ο Πέρο Αντιτς, δύο παίκτες που έπαιξαν σημαντικούς ρόλους στην κατάκτηση δύο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από τους πειραιώτες και είναι ολοφάνερο ότι ο συναισθηματισμός θα ξεχειλίζει το βράδυ της Παρασκευής από το φαληρικό παλέ.

Οι δύο ομάδες προέρχονται από αποτελέσματα που θα παίξουν ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας των παικτών πριν από το τζάμπολ: Ο μεν Ολυμπιακός έκανε μια κακή ήττα στην Γερμανία από την Μπάμπεργκ σε ένα ματς που ουσιαστικά δεν το διεκδίκησε ποτέ. Οι Τούρκοι από την άλλη μεριά κατάφεραν να εκπορθήσουν μετά από …αιώνες το κάστρο της ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα, σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση και άφησε περιθώρια για πολλά σχόλια καθώς οι γηπεδούχοι έβαλαν …μέσο για να χάσουν στην κανονική διάρκεια και στην παράταση δήλωσαν απόντες. Η ουσία από όλα αυτά είναι ότι η ελληνική ομάδα θα μπει στο παρκέ με διάθεση να …φάει ζωντανό έναν αντίπαλο που θα έχει πολύ αυτοπεποίθηση και θα πατάει γερά στα πόδια του καθώς προέρχεται από εκτός έδρας νίκη επί των πρωταθλητών Ευρώπης.

Επίσης έχουν αλλάξει οι εποχές που αρκούσε να μπει στην εξίσωση μια έδρα σαν αυτή του Ολυμπιακού - μια από τις πιο καυτές στην Ευρώπη – για να αποκτήσει προβάδισμα απέναντι στον οποιοδήποτε αντίπαλο. Οι ερυθρόλευκοι έχουν ήδη ηττηθεί δύο φορές στο γήπεδο τους, από την ΤΣΣΚΑ και την Μακάμπι. Επίσης έχουν πετύχει μια σειρά από σημαντικές νίκες εκτός έδρας και το έχουν πλέον εμπεδώσει και οι …πέτρες ότι στην φετινή Ευρωλίγκα οι πάντες μπορούν να νικήσουν παντού. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να παίξουν οι ερυθρόλευκοι το καλύτερο εντός έδρας φετινό του ματς, να πιέσουν τον αντίπαλο τόσο ώστε να τον βγάλουν από το παιχνίδι του και να πάνε στην επίθεση με ξεκάθαρες ιδέες για το που και ποιους θα χτυπήσουν ώστε να δημιουργήσουν ρήγματα και να πάρουν σκορ.

Τα κακά νέα για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο είναι ότι δεν θα έχει στην διάθεση του τον δεύτερο σκόρερ της ομάδας του. Ο Γιώργος Πρίντεζης (12.2 π.) δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό που υπέστη πριν από 15 ημέρες στο Κάουνας και θα παραμείνει ανενεργός και επειδή ένα κακό δεν έρχεται ποτέ μόνο του ακολούθησε και η ατυχία με τον έτερο πάουερ φόργουορντ των Πειραιωτών, τον Δημήτρη Αγραβάνη, που θα μείνει επίσης εκτός δωδεκάδας μετά από τις ενοχλήσεις που ένιωσε στον αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα.

Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων θα υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει εκτός από τον Παπαπέτρου που είναι ο μοναδικός εναπομείνας στην θέση τέσσερα και τον Παπανικολάου χαμηλώνοντας πολύ το σχήμα του και παίζοντας με τον Λοτζέσκι στο τρία. Κι όλα αυτά απέναντι σε μια ομάδα σαν την Φενέρ που παίζει πολύ ώρα με ταυτόχρονη χρήση δύο πύργων, τους Ούντο και Βέσελι. Ισως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί και ο Ολυμπιακός να ακολουθήσει με σχήματα που θα έχουν τον Μπιρτς στο τέσσερα και τους Γιανγκ ή, Μιλουντίνοφ στο πέντε, αλλά αυτό είναι κάτι που υπάρχει –ως τώρα - μόνο στην θεωρία. Πρακτικά ο Ολυμπιακός συνηθίζει στα δύσκολα να χαμηλώνει και όχι να ψηλώνει τα σχήματα του.

Το βέβαιο είναι ότι απόψε θα παρακολουθήσουμε την σύγκρουση δύο ομάδων που είναι δομημένες με εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού είναι ένας γκαρντ, ο Σπανούλης (13.7) ενώ στην Φενέρ η έμφαση δίνεται στους ψηλούς με τον Ούντο να είναι ο πιο παραγωγικός (12.2) και την μπάλα να πηγαίνει πολύ συχνά στα χέρια του, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τον δεύτερο βασικό ψηλό, τον Βέσελι (10.7) που όμως έχει ένα σημαντικό μείον, την αδυναμία του στις βολές (57%).

Προφανώς μια ομάδα που κοουτσάρει ο Ομπράντοβιτς δεν θα είχε ποτέ έλλειψη περιφερειακής απειλής και οι πάντες ξέρουν τι φέρνουν στο παρκέ τόσο ο Σλούκας (12 π.), όσο και ο (τρελο)Ντίξον (11.9 π.). Όμως υπάρχει ένα δεδομένο πρόβλημα, το οποίο είδαμε να παίζει σημαντικό ρόλο και στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Φενέρ στο ΟΑΚΑ: Ο Σέρβος τεχνικός εμπιστεύεται μόνο αυτούς τους δύο γκαρντ και ειδικά όταν ο αντίπαλος πιέζει στην περιφέρεια με τον τρόπο που το κάνει ο Ολυμπιακός δεν χρησιμοποιεί – η, στην καλύτερη περίπτωση βάζει ελάχιστα – τις επόμενες λύσεις του (Μαχμούτογλου και Ουγκουρλού). Το αποτέλεσμα είναι να κουράζονται οι βασικοί και στο τέταρτο δεκάλεπτο να μην έχουν την απαιτούμενη ενέργεια, για να τελειώσουν τα ματς, αλλά και να κάνουν φτηνά λάθη.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε με ποιο τρόπο θα επιλέξει ο Ομπράντοβιτς να μαρκάρει τον Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει πάντα έξτρα κίνητρο όταν αντιμετωπίζει τον παλιό του κόουτς και ο Σέρβος ξέρει καλά ότι για να είναι ανταγωνιστική η ομάδα του στον Πειραιά πρέπει να βρει ένα τρόπο να περιορίσει τον Βασίλη. Με δεδομένη πάντως την παρουσία των Ούντο και Βέσελι μέσα στην ρακέτα (34 μπλοκ οι δύο τους σε 14 αγώνες) μάλλον υποχρεώνει την ελληνική ομάδα να προσπαθήσει να χτυπήσει όσο γίνεται περισσότερο στο ανοικτό γήπεδο και να μην διστάσει να πάρει τα σουτ από την περιφέρεια αν και οι αριθμοί λένε ότι η Φενέρ αμύνεται καλύτερα στο τρίποντο (επιτρέπει 33.2% στον αντίπαλο), παρά στο δίποντο (53.4%).

Να σημειώσουμε επίσης ότι, με σταθερά απόντα τον Μπογντάνοβιτς, οι Τούρκοι – που λέει ο λόγος καθώς κανένας από τους οκτώ βασικούς του Ζοτς δεν είναι Τούρκος – έχουν βρει στα τελευταία ματς λύσεις από τον Νάναλι (52% τρίποντο), ενώ αντίθετα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση ο Ντατόμε (έχει βάλει 28 πόντους συνολικά στα τελευταία πέντε παιχνίδια), ο Ιταλός που πέρυσι κουβάλησε στις πλάτες του την Φενέρ την μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου.

Ο Ολυμπιακός πέρα από τον καλό Σπανούλη και τον πολλαπλό ρόλο που καλούνται να παίξουν Παπανικολάου και Παπαπέτρου, έχει ανάγκη απόψε να επιστρέψει ο Λοτζέσκι στα γνωστά του στάνταρντ (σχεδόν 16 π. στα πέντε ματς που προηγήθηκαν του αγώνα στην Γερμανία) μετά το διάλλειμα που έκανε στο Μπάμπεργκ (4π.), ενώ αντίστοιχη βοήθεια περιμένει και από παίκτες όπως ο Γκριν, ο Μάντζαρης και η τριάδα των ψηλών του. Με άλλα λόγια ο καθένας πρέπει να κάνει την υπέρβαση του για να καλυφθούν οι απουσίες των Πρίντεζη, Χάκετ και Αγραβάνη… Με αυτό τον τρόπο ο Ολυμπιακός θα χτίσει και την κατάλληλη ψυχολογία για το πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι που ακολουθεί και πάλι στον Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό

Πηγή: novasports.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags