Facebook Pixel Μπουρούσης: "Ήταν μια απίθανη χρονιά"
| 2016-12-30 18:02:00

Μπουρούσης: "Ήταν μια απίθανη χρονιά"

Μπουρούσης: "Ήταν μια απίθανη χρονιά"

Ο Γιάννης Μπουρούσης παραχώρησε συνέντευξη στο ισπανικό περιοδικό "Gigantes del Basket" και μίλησε για την περσινή τρομερή του σεζόν με την Μπασκόνια.

Αναλυτικά η συνέντευξη του σέντερ του Παναθηναϊκού Superfoods...

Κατ' αρχάς, ας ξεκινήσουμε με ένα γρήγορο τεστ μνήμης. Θυμάσαι πόσα βραβεία MVP κατέκτησες με τη φανέλα της Μπασκόνια;
«Όχι! Θα έλεγα 8 ή 10...».

Έφυγες από τη Βιτόρια με 13 τίτλους MVP στη Liga Endesa και την EuroLeague!

«Αλήθεια; Φαίνεται, λοιπόν, πως κάναμε καλή δουλειά (γέλια)! Για να μιλήσουμε σοβαρά, ήταν μια απίθανη χρονιά που ολοκληρώθηκε, μεν, χωρίς κάποιον τίτλο ωστόσο οι φίλαθλοι αναγνώρισαν τις προσπάθειές μας και αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας! Οι φίλοι της Μπασκόνια παρέμειναν στις θέσεις τους και η μπάντα συνέχιζε να παίζει ως το τέλος, καθώς επιστρέψαμε από τα αποδυτήρια για να τους ευχαριστήσουμε που στάθηκαν στο πλευρό μας καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Ήταν μια εντυπωσιακή πορεία από την πρώτη μέρα ως το τελευταίο μας παιχνίδι κόντρα στην Μπαρτσελόνα, για τα playoffs».

Πως θα θυμάσαι την χρονιά με την Μπασκόνια έπειτα από πολλά-πολλά χρόνια;

«Δεν έμεινε κάποιος τίτλος στα βιβλία για να σημαδέψει την πορεία αυτής της ομάδας όμως νομίζω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της Μπασκόνια είναι ότι έκανε τους φιλάθλους της να πιστέψουν ξανά! Στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου, ακόμα κι εμείς δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι θα ακολουθούσε. Η ομάδα ήταν υγιής. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε θέματα τραυματισμών. Είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε σε ένα υγιές περιβάλλον ως το τέλος. Μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε στα ημιτελικά, χάσαμε τη συγκέντρωσή μας. Ίσως πιστέψαμε ότι φτάσαμε στο... ταβάνι μας και στο πικ της απόδοσής μας, ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Η Μπασκόνια έδωσε την τελευταία παράστασή της στα ημιτελικά της Liga Endesa όμως πρόλαβε να κάνει θόρυβο».

Η Μπασκόνια ανακοίνωσε την απόκτησή σου στις 27 Σεπτεμβρίου. Πολύ αργά για τα δικά σου δεδομένα, έπειτα από 14 χρόνια καριέρας στην EuroLeague. Ήσουν νευρικός και αγχωμένος εκείνη την περίοδο, με δεδομένο ότι η χρονιά επρόκειτο να ξεκινήσει και ήσουν ακόμα στη λίστα των free agents;

«Όχι, σε καμία περίπτωση! Είχα ήδη απορρίψει προτάσεις από ομάδες της EuroLeague τον προηγούμενο Αύγουστο. Είχα επίσης κάποιες προτάσεις όταν αποχώρησα από τη Ρεάλ όμως καμία από αυτές δεν ήταν τόσο ικανοποιητική ώστε να με πείσει, επομένως τις απέρριψα. Δεν είχα άγχος επειδή, σε κάθε περίπτωση, είχα ήδη στα χέρια μου μια πολύ καλή πρόταση από την Κίνα. Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν έβρισκα κάποια ομάδα της EuroLeague, ήξερα ότι η πρόταση από την Κίνα με περίμενε στο τραπέζι».

Μπορείς να μας περιγράψεις τι ακριβώς συνέβη στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα, εκεί όπου σημείωσες ένα από τα πιο εντυπωσιακά buzzer beaters της χρονιάς;

«Ήταν κάτι πραγματικά μαγικό! Ο Σατοράνσκι σκόραρε και είχαμε στη διάθεσή μας λιγότερο από 1", αλλά κανένα τάιμ άουτ. Πήγα στην άλλη πλευρά του παρκέ για να κάνω down screen στον Μπερτάνς, για να σουτάρει για τρεις. Έπειτα γύρισα το κεφάλι μου και είδα την μπάλα να έρχεται προς το μέρος μου. Δεν είχα χρόνο να σκεφτώ, απλώς την... άρπαξα και την πέταξα στο καλάθι. Πανδαιμόνιο! Νωρίτερα, έκανα τη χειρονομία στον Άνταμ Χάνγκα. Αν δει κανείς το ριπλέι, θα νομίζει ότι του είπα "δώσε μου την μπάλα". Απλώς του είπα, "κοίτα τι θα κάνω"! Δεν είχα σκοπό να σκοράρω εγώ, αλλά προέκυψε (γέλια)»!

Ήταν το πιο μεγάλο καλάθι της καριέρας σου;
«Όχι, ήταν απλώς ένα πολύ τυχερό σουτ, χωρίς κάποια αξία. Πιθανότατα θα σήμαινε πολλά αν είχαμε την ευκαιρία να προκριθούμε στους τελικούς της Liga Endesa. Σε αυτή την περίπτωση, ναι, θα έλεγα πως πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα καλάθια της καριέρας μου. Για να είμαι ειλικρινής, είμαι σίγουρος πως αν το κάναμε ξανά άλλες 100 φορές, θα είχαμε αποτύχει σε όλες»!

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Μπασκόνια βρέθηκε πολύ κοντά στην πρόκριση στον τελικό του Final Four, μπορούμε να πούμε ότι ήταν η μεγάλη χαμένη ευκαιρία σας;

«Σίγουρα. Έχω δει πολλές φορές τον ημιτελικό με τη Φενέρμπαχτσε και πιστεύω ότι το τρίποντο του Άνταμς ήταν, ίσως, κακή επιλογή. Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω για το τελευταίο σουτ. Κερδίσαμε πολλά παιχνίδια με τα σουτ του και κάναμε βήματα μπροστά. Απλώς πιστεύω ότι σε εκείνο το σημείο του αγώνα με τη Φενέρ υπήρχαν άλλες, πιο ασφαλείς επιλογές. Για παράδειγμα, μπορούσε να κάνει διείσδυση και να σκοράρει».

Η Μπασκόνια έπαιζε για τον Μπουρούση ή εσύ έκανες τη ζωή των συμπαικτών σου πιο εύκολη;
«Η Μπασκόνια έπαιζε για όλους»

Ένιωθες σαν βασιλιάς στη Βιτόρια;
«Ένιωθα πραγματικά καλά! Είναι φυσιολογικό όταν είσαι μέλος μιας ομάδας που ξεπερνάει τις προσδοκίες και αγωνίζεται στο ίδιο, εντυπωσιακό τέμπο όλη τη σεζόν».

Σε ποιο σημείο της χρονιάς κατάλαβες ότι εσύ και οι συμπαίκτες σου μπορείτε να κάνετε κάτι πραγματικά καλό;
«Αρχίσαμε τη σεζόν χωρίς προβληματισμούς και ανησυχίες όμως έπειτα από 2-3 μήνες, καταλάβαμε ότι... κάτι γίνεται. Η ομάδα κέρδισε και προκρίθηκε στο Top-16. Εκεί μπήκε το "πρέπει" και όσοι λένε ότι είχαμε άγνοια κινδύνου, κάνουν μεγάλο λάθος! Όταν γνωρίζεις ότι έχεις την προοπτική και τις ικανότητες να κάνεις κάτι καλό, δίνεις τα πάντα για να πετύχεις! Η χρονιά κυλούσε και αντιληφθήκαμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά! Ότι πρέπει να κερδίζουμε, βγάζοντας τον μπασκετικό εγωισμό μας».

Φαίνεται, επίσης, ότι ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς... αναγέννησε την καριέρα σου. Τι σου έλεγε ο κόουτς για να σε κάνει να νιώθεις σημαντικός;

«Ένιωθα πραγματικά ελεύθερος με τον κόουτς Περάσοβιτς στη Βιτόρια. Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, δεν έχει να κάνει μόνο με την ευθύνη του προπονητή. Οι παίκτες είναι, επίσης, στο παιχνίδι. Από την αρχή της χρονιάς, λοιπόν, ο προπονητής μου είπε "δεν με ενδιαφέρει αν χάνεις 2-3 εύκολα καλάθια. Θα παίζεις. Μου έχουν πει διάφορα για τον χαρακτήρα σου αλλά δεν με ενδιαφέρει. Πλέον είσαι μαζί μας και θέλω να δίνεις το 100% κάθε μέρα". Ο Περάσοβιτς δεν λέει πολλά όμως γνωρίζει καλά τι πρέπει να πει σε κάθε περίπτωση. Με εμπιστεύτηκε και ήταν ειλικρινής μαζί μου από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί του. Χωρίς αυτόν και τους βοηθούς του, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο».

Φέτος δεν υπάρχει Περάσοβιτς, Μπουρούσης, Μπερτάνς, Τζέιμς ή Άνταμς όμως η Μπασκόνια φαίνεται πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

«Σίγουρα η Μπασκόνια έχει πετύχει μεγάλες νίκες και πιστεύω ότι μπορεί να προκριθεί στα playoffs. Η ζωή συνεχίζεται και ο πρόεδρος Κερεχέτα έκανε για μια ακόμη φορά εξαιρετικές επιλογές. Είναι ένας πρόεδρος που ξέρει μπάσκετ ενώ οι φίλαθλοι στέκονται κοντά στην ομάδα. Η μπάντα θα συνεχίσει να παίζει υπερήφανα ως το τέλος της χρονιάς». 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags