Την πεποίθηση ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποθέωσαν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο χθες βράδυ στο ΣΕΦ για τη συνολική του παρουσία στο Λιμάνι, εξέφρασε μέσω του SportDog ο Βαγγέλης Ιωάννου.

Ο γωνστός δημοσιογράφος μίλησε για τα στοιχεία ομαδικότητας του Ολυμπιακού, που αναδείχθηκαν και χθες, αλλά και για το τι πρέπει να συμβεί για να πάρουν προβάδισμα πρόκρισης οι Πειραιώτες.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην ήττα τού Παναθηναϊκού από τη Φενέρ αλλά και στο τι χρειάζεται να κάνει σήμερα ο Πασκουάλ και οι παίκτες του για να ισοφαρίσουν τη σειρά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το κλειστό ροτέισον του Ομπράντοβιτς μπορεί να δώσει τη νίκη στους Πράσινους.


Κύριε Ιωάννου, πώς είδατε το χθεσινό παιχνίδι τού Ολυμπιακού εναντίον της Εφές;

"Ήταν ένα κλασικό παιχνίδι πλέι οφ, κλασικό παιχνίδι που η ομάδα θέλει τη νίκη για να εκμεταλλευτεί αυτό που κέρδισε με κόπο στην κανονική περίοδο. Από την πλευρά του Ολυμπιακού επιβεβαιώθηκε αυτό που βλέπουμε από το 2012 και μετά, δηλαδή μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Κι αυτό είναι το σημαντικό στον Ολυμπιακό, ότι κάνει εντύπωση η ομαδική προσπάθεια. Χθες είχε ο Ολυμπιακός πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων".
 
"Γι' αυτό αποθέωσαν τον Σφαιρόπουλο"

Θα μπορούσαμε να πούμε κάτι περισσότερο για τους Μάντζαρη και Μιλουτίνοφ;

"Ο Μάντζαρης το έχει κάνει πολλές φορές: Στα κρίσιμα ματς παίζει καλά. Αυτό έκανε και χθες. Αλλά η δική του απόδοση προκύπτει μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού έτσι κι αλλιώς είναι ομαδικό, γι' αυτό και καλύπτει εκ των ενόντων τα κενά, όπως του Χάκετ και του Λοτζέσκι. Γι' αυτό λέω ότι θα ήταν άδικο για τον Γκριν, τον Παπανικολάου, τον Παπαπέτρου, τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη, αν μείνουμε μόνο στους Μάντζαρη και Μιλουτίνοφ. Μετράει η ομάδική δουλειά, γι' αυτό αποθεώθηκε και ο Σφαιρόπουλος πιστεύω, όχι μόνο για το χθεσινό ματς: Για τη δουλειά που έχει παρουσιάσει στον Ολυμπιακό και τη συνολική πρόοδο της ομάδας. Αλλά και την πρόοδο μεμονομένων παικτών. Για παράδειγμα του Μιλουτίνοφ, που πέρσι αμφιβητήθηκε αν μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο, στην αρχή της φετινής σεζόν κάποιοι έλεγαν ότι έπρεπε να αντικατασταθεί και χθες υπήρχαν άνθρωποι των Σαν Αντόνιο Σπερς στο γήπεδο για εκείνον και τώρα όλοι μιλάνε για παρουσία του στο ΝΒΑ! Παράλληλα με το κυνήγι των μεγάλων στόχων δηλαδή, βελτιώνει τους παίκτες του και τους κάνει πρωταγωνιστές".

Μετά από το χθεσινό παιχνίδι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι με τέτοιες εμφανίσεις ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να χάσει την πρόκριση στο Final 4.

"Δεν γίνεται να το πει κάποιος αυτό, γιατί κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό. Ο Ολυμπιακός έχει πρόσφατη εμπειρία τού αποκλεισμού του από τη Σιένα. Η πρώτη νίκη τού Ολυμπιακού επί της ιταλικής ομάδας, τότε, ήταν ακόμα πιο εμφατική και εκκωφαντική σε σχέση με τη χθεσινή. Είχε κερδίσει 89-41, είχε 48 πόντους διαφορά, αλλά έχασε το δεύτερο παιχνίδι και στη συνέχεια έχασε και την πρόκριση από τη Σιένα! Δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα με ένα ματς δηλαδή. Θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής αν κερδίσει και το αυριανό παιχνίδι".
 
"Δύσκολο οι 7 να κερδίσουν τους 10"

Πώς είδατε τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι εναντίον της Φενέρ;

Παναθηναϊκός δεν ήταν έτοιμος, από ό,τι φάνηκε, κυρίως πνευματικά. Έπαιξε εναντίον ομάδας που αυτή τη στιγμή δεν έχει καμία απουσία, είναι πάνοπλη και παρότι είχε ένα φανταστικό δεύτερο 10λεπτο και κέρδισε μία μεγάλη διαφορά, προσγειώθηκε ανώμαλα στο δεύτερο ημίχρονο. Στο δεύτερο μέρος είχε αρνητικό ρεκόρ πόντων. Αν και προσπάθησε να κάνει σχεδόν τα ίδια που έκανε στο πρώτο μισό του αγώνα, δεν του βγήκε τίποτα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Φενέρ, όπως την είδαμε στο πρώτο ματς, παίζει με μικρό ροτέισον. Βασίστηκε σε 7 παίκτες ο Ομπράντοβιτς. Αν το επαναλάβει αυτό, θα είναι μεγάλο το ρίσκο γιατί παίζει ρόλο η κούραση. Οπότε θα πρέπει να δούμε αν θα ανοίξει το ροτέισον, έχοντας μάλιστα ήδη μια νίκη, να διαχειριστεί καλύτερα τους βασικούς του παίκτες. Αλλά να δούμε και πώς θα εκμεταλλευτεί ο Πασκουάλ το γεγονός ότι η Φενέρ παίζει με 7 παίκτες. Η λογική λέει ότι ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να παίξει με γρήγορο ρυθμό, γιατί είναι δύσκολο 7 παίκτες να κερδίσουν τους 10, μέσα σε τόσο κοντινό διάστημα από τους αγώνες. Οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε τόσο το πώς θα διαχειριστεί το ροτέισον ο Ομπράντοβιτς, όσο και τι θα κάνει γι' αυτό το θέμα ο Πασκουάλ".

Ο Παναθηναϊκός έχασε το πλεονέκτημα της έδρας - Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό το γεγονός τη σειρά με τη Φενέρ;

"Είναι σίγουρα ένα σοκ όταν χάνεις το πρωτό ματς, ενώ έχεις το πλεονέκτημα της έδρας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Όπως είπαμε και για τον Ολυμπιακό νωρίτερα ότι δεν πήρε την πρόκριση με ένα παιχνίδι, έτσι και ο Παναθηναϊκός δεν την έχασε με μία ήττα. Το κλίσε που ισχύει είναι ότι χάθηκε μία μάχη, όχι ο πόλεμος. Το σημερινό παιχνίδι όμως είναι χωρίς γυρισμό για τον Παναθηναϊκό, παρότι ακόμα κι αν χάσει ξανά σήμερα έχει ελπίδες για δύο νίκες στην Πόλη. Ωστόσο, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, με πάνοπλη τη Φενέρ και στην άκρη του πάγκου της τον Ομπράντοβιτς, που επηρέασε πολύ την εξέλιξη του προηγούμενου αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο, αν γίνει σήμερα το 2-0 θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θα φτάσει πολύ κοντά στο Final 4. Αλλά θεωρώ πολύ πιθανό απόψε να γίνει το 1-1".
 
"Break στην Κωνσταντινούπολη"

Πού στηρίζετε αυτή την άποψη;

Παναθηναϊκός έχασε ένα παιχνίδι, όχι τη φόρμα του. Παραμένει μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες της Ευρωλίγκας, γι' αυτό θεωρώ πολύ πιθανό το 1-1 απόψε. Ο τρόπος που έχασε το παιχνίδι της Τρίτης έχει πληγώσει τον αθλητικό εγωισμό των παικτών του, σίγουρα έχει ταρακουνήσει τον Πασκουάλ και είναι βέβαιο ότι απόψε θα αλλάξει πολλά σε επίθεση και άμυνα και πάντα με τη βοήθεια του κόσμου θα ισοφαρίσει τη σειρά. Εφόσον συμβεί αυτό, η πίεση αυτομάτως θα μεταφερθεί στη Φενέρ, παρά το γεγονός ότι σε αυτά τα κρίσιμα ματς των πλέι οφ είναι χωρίς τραυματίες. Γιατί δεν είναι σταθερή ομάδα, έχει σκαμπανεβάσματα από την αρχή της χρονιάς, είναι ομάδα ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο: Κέρδισε δύο φορές την ΤΣΣΚΑ, αλλά έχασε στο γήπεδο της από την αδιάφορη Μακάμπι και έχασε το πλεονέκτημα της έδρας. Οπότε αν ο Παναθηναϊκός κάνει το καθήκον του απόψε και ισοφαρίσει τη σειρά, θα δούμε δύο πολύ μεγάλα ματς στην Κωνσταντινούπολη, με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει εκεί με πολλές αξιώσεις για να κάνει ένα break". 
 
"Αυτό είναι κλειδί του σημερινού αγώνα"

Πώς περιμένετε τον σημερινό αγώνα του Παναθηναϊκού;
 
"Ο σημερινός αγώνας είναι παιχνίδι που θα μοιάζει πολύ με αναμέτρηση Final 4. Ο Πασκουάλ το γνωρίζει καλά αυτό και αυτός ήταν ο λόγος που δεν έκανε δηλώσεις την Τρίτη και απαγόρευσε κι από τους παίκτες να κάνουν. Έστειλε το μήνυμα για το τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός απόψε, προκειμένου να σταματήσει την τουρκική ομάδα που τον πλήγωσε όχι μόνο με το καλό περιφερειακό μπάσκετ που έπαιξε (και που μένουν οι περισσότεροι), αλλά κυρίως με το παιχνίδι που έκανε με τους δύο ψηλούς της, τον Ούντο και τον Βέσελι. Πρόκειται για ένα κομμάτι του παιχνιδιού που απασχολήσε από την Τρίτη το βράδυ τον Πασκουάλ και λογικά απόψε θα δούμε τον προπονητή τού Παναθηναϊκού να το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Η αλλαγή στην άμυνα σε συγκεκριμένους παίκτες, αλλά και ο τρόπος που θα επιτεθεί ο Παναθηναϊκός με τη δική του front line, θα κρίνει πολλά αν όχι τα πάντα απόψε. Για εμένα αυτό είναι το σημείο κλειδί, η αγωνιστική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού. Προκειμένου να καταφέρει να περιορίσει τους δύο παίκτες, αν όχι να τους βγάλει τελείως εκτός αγώνα".
 
Θα μπορούσαμε να πάρουμε το ρίσκο και να πούμε ποιες ομάδες θα δούμε στο Final 4;
 
"Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι μία ομάδα θα πάει 100% στο Final 4. Διότι είδαμε την Μπασκόνια να δυσκολεύει μέσα στη Μόσχα την ΤΣΣΚΑ, τη Ρεάλ να δυσκολεύεται από την Νταρουσάφακα, τη Φενέρ να κάνει το break και τον Ολυμπιακό να κερδίζει χωρίς να πιάνει το μάξιμουμ στην απόδοσή του. Αν κάποιος σταθεί στα λογικά φαβορί όμως, αν υπάρχει λογική στο μπάσκετ, μπορεί να πει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Ολυμπιακός, που έχουν πετύχει το πρώτο βήμα, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες. Και το πλέον αμφίρροπο ζευγάρι είναι αυτό που λέγαμε εξαρχής, ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τη Φενέρ".