Στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα λόγω του ταλέντου των παικτών του και όχι επειδή έπαιξε οργανωμένο μπάσκετ, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον SportDog ο Γιώργος Καλαφατάκης.
 
Ο πεπειραμένος προπονητής μίλησε ακόμα για την έλλειψη ενέργειας του Ολυμπιακού και το πόσο επηρέασε την ομάδα η παρουσία των Σπανούλη - Πρίντεζη, αλλά και για το γεγονός ότι (οι πολλές φορές) χωρίς πλάνο επιθέσεις τού Παναθηναϊκού αποδιοργάνωναν τους Πειραιώτες.
 
Τέλος, σχολίασε ότι ο Ολυμπιακός έχει ξεζουμίσει την ομάδα του και, τώρα, πρέπει να της δώσει φρεσκάδα, χτίζοντας από την αρχή.

"Κανείς δεν περίμενε μετά από όσα συνέβησαν στην Τουρκία, με το πούλμαν, την ψυχολογία και την κακή εικόνα του Παναθηναϊκού, αλλά και με την εικόνα του Ολυμπιακού στο Final4 της Ευρωλίγκας και έχοντας το αβαντάζ της έδρας, ότι θα έπαιρνε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Στο δια ταύτα όμως ο Παναθηναϊκός κέρδισε δίκαια στη σειρά, ενώ θα μπορούσε να είχε κλέψει το πρώτο ή το τρίτο ματς και να είχε τελειώσει η σειρά νωρίτερα. Χρειαζόταν όμως περισσότερη συγκέντρωση και καλύτερες επιθέσεις στο τέλος", σχολίασε αρχικά μέσω του SportDog ο Γιώργος Καλαφατάκης και στη συνέχεια συμπλήρωσε:

"Ο εγωισμός των παικτών του Παναθηναϊκού, που είναι πολύ μεγάλοι παίκτες, τους ένωσε και τους έδωσε το κίνητρο. Μέσα από το πρώτο ματς είδαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, πήραν κουράγιο. Η διαφορά ήταν ο Ολυμπιακός ήταν άδειος από ενέργεια, ήταν αρκετά μονοδιάστατος, είχε την αρρώστια του Σπανούλη, έδειξε κουρασμένος, βαρύς και χωρίς ψυχικά αποθέματα σε όλη τη σειρά με τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αποδείξει πολλά, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τον Ολυμπιακό είναι ότι ο Παναθηναϊκός διαθέτει τουλάχιστον 10 παίκτες με προσωπικότητα".

Σχολιάστηκε η δήλωσή σας για τον Παναθηναϊκό, ότι δεν έχει δεμένη ομάδα αλλά παίζει άναρχο μπάσκετ που βασίζεται στην ατομική αξία. Ενισχύει τη θέση σας το χθεσινό παιχνίδι;

"Οι δημοσιογράφοι, ο κόσμος κ.λπ. απομυθοποιούν κάποιον όταν χάσει και τον αποθεώνουν όταν κερδίζει. Αν δούμε και το χθεσινό παιχνίδι, ισχύει ακριβώς αυτό που είπα. Δεν ήταν κάποια μομφή, ό,τι βλέπω λέω: Ο Παναθηναϊκός δεν έχει στοχευμένο παιχνίδι όπως o Ολυμπιακός. Ο Παναθηναϊκός βασίστηκε στο ταλέντο, έτσι πήρε το πρωτάθλημα, αλλά έτσι έχασε και τα δύο ματς που έχασε από τον Ολυμπιακό στους τελικούς. Τεχνικά ο τρόπος τού παιχνιδιού του Παναθηναϊκού, με κάποιες ενέργειες χωρίς πλάνο και λογική και ατομικές πρωτοβουλίες, χαλάει το μυαλό του αντιπάλου. Βγάζει τον Ολυμπιακό από τον ρυθμό του και για αυτό πήρε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός".

Αυτή είναι σημαντική διαφορά Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού δηλαδή;

"Στην Ισπανία λειτουργούν κατεξοχήν έτσι, για αυτό βλέπουμε στα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης να 10 και 15 πόντους διαφορά. Πόσο εύκολα παίρνουν ή χάνουν τη διαφορά, δηλαδή, οι δύο ομάδες. Παίζουν γρήγορα, χωρίς σκεπτόμενο μπάσκετ, με ταχύτητα, βασιζόμενοι στο ταλέντο. Αυτή είναι η φιλοσοφία και η σχολή τους. Εμείς τα τελευταία χρόνια, που δεν έχουμε τόσο ταλέντο και έχουν μαζέψει Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ό,τι καλύτερο υπάρχει, βασιζόμαστε στην άμυνα, στις σετ επιθέσεις, στον έλεγχο του ρυθμού και το πηγαίνουμε μπάλα - μπάλα. Στην τακτική δηλαδή και το καθοδηγούμενο μπάσκετ. Μυαλό, με αποστάσεις στην άμυνα, κ.λπ. Αυτό είναι το μοντέλο μπάσκετ που παίζουμε στην Ελλάδα, κι ο Ολυμπιακός παίζει τέτοιο μπάσκετ αλλά έχει τον Σπανούλη και τον Πρίντεζη για να κάνουν ευτυχισμένους τους συμπαίκτες τους στην επίθεση. Όταν όμως αδειάσουν αυτοί οι δύο, πρέπει να υπάρχουν κατάλληλοι ξένοι. Ο Ολυμπιακός δεν τους έχει, γιατί οι ξένοι του είναι ρολίστες. Δεν είναι όπως οι ξένοι του Παναθηναϊκού, που είναι καλοί παίκτες".

Σε επίπεδο προσώπων;

"Δεν υπάρχει κανένας από τους 10 του Παναθηναϊκού που να μην έπαιξε καλά και να ήταν καθοριστικός: Παππάς, Καλάθης, Σίγκλεντον, Ρίβερς, όλοι. Είχε περισσότερο πλουραλισμό ο Παναθηναϊκός, παίκτες που μπορούσαν να σουτάρουν από τα 10 μέτρα και να πάρουν την ευθύνη. Είναι τελείως διαφορετική η λογική του Ολυμπιακού, που είχε άρρωστο και καταπονημένο τον Σπανούλη και "άδειο" τον Πρίντεζη. Όταν αυτοί οι δύο, που έχουν όλο το βάρος, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, λογικό είναι να γύρει η πλάστιγγα προς τον Παναθηναϊκό. Και τα δύο ματς που πήρε ο Ολυμπιακός, τα πήρε με τον ίδιο τρόπο. Δεν ήταν ότι άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα, έβαλε 10 τρίποντα κ.λπ. Ακόμα κι αν το έκανε με αυτόν τον τρόπο όμως, θα είχε πρωταγωνιστή τον Σπανούλη, όπως συνέβη με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας".

Πώς περιμένετε την επόμενη μέρα στις δύο ομάδες;

Παναθηναϊκός ανεξάρτητα από το ποιος πήρε τον τίτλο, είναι ερωτηματικό. Ας χαρούνε την επιτυχία τους, σε μία χρονιά που φαινόταν χαμένη, γιατί πήραν το πρωτάθλημα. Αφού φέτος πέτυχε αυτό ο Παναθηναϊκός, στόχος του χρόνου πρέπει να είναι η συμμετοχή στο Final 4. Πολλές φορές μία νίκη σκεπάζει τα προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

Ο Ολυμπιακός θεωρώ ότι πρέπει να αναθεωρήσει το πλάνο του. Αυτό το παιχνίδι είναι καθοριστικό για την επόμενη μέρα, η ομάδα του χρειάζεται αναδόμηση. Την ξεζούμισε αυτή την ομάδα, πήρε παραπάνω από ό,τι περίμενε και ο πλέον φανατικός οπαδός του. Τώρα χρειάζεται χτίσιμο από την αρχή, φρεσκάδα στην ομάδα".