Ήταν η τελευταία επίθεση και η Ελλάδα βρισκόταν δύο πόντους πίσω (78-80)… Το σουτ ήταν αναπόφευκτο εκείνη τη στιγμή. Η Εθνική δεν είχε άλλη επιλογή, αφού χανόταν κυριολεκτικά και κάποιος έπρεπε να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να πει υπεύθυνα… «Εγώ». Ο Βασίλης Σπανούλης το έκανε, αλλά απέτυχε.

Ο τολμών νικά λέει το ρητό. Ο Σπανούλης τόλμησε, αλλά δεν κατάφερε να δώσει τη νίκη στην Ελλάδα. Έστω κι έτσι, καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες, παρά για κάτι που δεν έκανες.

Ο Λαρισαίος γκαρντ θα έχει εν μέρει το κεφάλι του ήσυχο, καθώς το επιχείρησε. Το ερώτημα, όμως, θα πλανάται πάντα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Κι αν σούταρε κάποιος άλλος; Αν έπρεπε να βγει μια άλλη φάση; Ένα διαφορετικό σύστημα; Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, οι αποφάσεις περιττεύουν…

Το… μακρινό άστοχο σουτ του Βασίλη Σπανούλη, έκανε ακόμα πιο… απατηλό το όνειρο της συμμετοχής σε ημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης στον κόσμο. Κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ άλλοτε η «επίσημη αγαπημένη» και τότε ήταν, ομολογουμένως, ευκαιρία. Η τραγική ειρωνεία είναι πως ένας από του πολυτιμότερους παίκτες της Εθνικής τα χρόνια των επιτυχιών από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της Σερβίας το 2005 και μετά, ο V-Span, ήταν ο μοιραίος για αυτήν εκείνη την ημέρα.

Δυστυχώς για όλους τους Έλληνες φιλάθλους, η «επίσημη αγαπημένη» δεν κατάφερε να πάρει τη ρεβάνς, αφού είχε χάσει και το 2004 στην Αθήνα, πάλι στην ίδια φάση των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκτός από το κρίσιμο άστοχο σουτ, ο τότε άσος του Παναθηναϊκού, είχε υποπέσει και σε πολλά καθοριστικά λάθη.

Τον αντίθετο δρόμο ακολούθησε ο Κάρλος Ντελφίνο, ο οποίος ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο για τους Λατινοαμερικανούς και έβαλε όσα καλάθια δεν έχει ξαναβάλει ποτέ στη ζωή του! Μαζί με τον γνωστό «δράστη», Μανού Τζινόμπιλι, αποτέλεσαν το δίδυμο «φωτιά» που «έκαψε» την «αρμάδα» του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Η αλήθεια είναι ότι το «αντιπροσωπευτικό συγκρότημα» έδειξε τη μαχητικότητα που το διακρίνει τα τελευταία χρόνια και παρ’ όλο που βρέθηκε να χάνει με 7 πόντους διαφορά (57-64) λίγα λεπτά πριν το τέλος, έκανε την ύστατη προσπάθεια να ανακάμψει και να ανατρέψει την κατάσταση, αλλά όπως λένε, έφτασε στην πηγή και νερό δεν ήπιε.

Το τρίποντο με… ταμπλό του Παναγιώτη Βασιλόπουλου στα τελευταία δευτερόλεπτα, έδωσε ελπίδες στην Ελλάδα, αλλά αυτές αποδείχθηκαν ψεύτικες…

Και κάπως έτσι, η Εθνική ομάδα πήρε για τρίτο συνεχόμενο Ολυμπιακό Τουρνουά που συμμετείχε (1996, 2004, 2008), την πέμπτη θέση, μια θέση που εύχεται να ξεπεράσει σε… επόμενη φορά, η οποία ελπίζει πως θα είναι του χρόνου στο Λονδίνο.

Τα δεκάλεπτα: 22-23, 40-39, 55-56, 78-80

Ελλάδα: Φώτσης 17, Βασιλόπουλος 10, Σπανούλης 9, Διαμαντίδης 6, Παπαλουκάς 4, Τσαρτσαρής 13, Μπουρούσης 12, Ζήσης 5.

Αργεντινή: Τζινόμπιλι 24, Ντελφίνο 23, Σκόλα 11, Πριγκιόνι 7, Ομπέρτο, Νοτσιόνι 12, Λ.Γκουτιέρες 3, Γκονζάλες, Κιντέρος.

Πηγή: sday.gr