Γράφει ο Γιάννης Νάτου...

Αυτή είναι η νέα Εθνική και δίνει εξετάσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο και με σπουδαία αστέρια να μένουν παροπλισμένα στην κερκίδα, στην εκκλησία για γάμο, στη Ρωσία για προετοιμασία με τη νέα ομάδα, στο φυσιοθεραπευτήριο ή σε κάποιο νησί για ξεκούραση, αγωνίζονται αυτοί που πραγματικά καμαρώνουν για το εθνόσημο στο στήθος. Αυτή η συνθήκη δεν είναι εξολοκλήρου ικανή για να τους δώσουμε το χειροκρότημα, το ότι παλεύουν με την ψυχή τους, σέβονται τους αντιπάλους τους, κρατούν χαμηλά το κεφάλι και βαθιά κρυμμένη την υπόσχεση προς εαυτούς και αλλήλους για νέες συγκινήσεις όμως, είναι η νοοτροπία που ψηλαφίζεται σε κάθε βήμα τους και εξασφαλίζει το θαυμασμό.

Ο Ηλίας Ζούρος κατάφερε να χαράξει την υπογραφή του σε αυτό το σύνολο, όπως κάνουν με το πυρωμένο σίδερο πάνω στα νέα άλογα. Τα άτια του είναι νέα και αποδεικνύονται επίλεκτα. Απόψε θα δούμε τον Κώστα Κουφό στα καλύτερά του. Ο ψηλός είναι καψουρεμένος με την Ελλάδα, γνήσιο τέκνο της διασποράς, και τώρα δικαιολογεί την περσινή προτίμησή του να μείνει στις ΗΠΑ για να δουλέψει. Ναι, δούλεψε και πλέον αφήνει υποσχέσεις για να χαρακτηρίσει συνολικά το επερχόμενο Ευρωμπάσκετ με τη δυναμική και τις κινήσεις του κοντά στο καλάθι. Ο Νικ Καλάθης θα κάνει το ίδιο. Άτυχος μέχρι εκεί που δεν παίρνει, χτύπησε σε ατομική προπόνηση είπε, έλαβε τις εικόνες που του έλειπαν από την πορεία του με τον Παναθηναϊκό και τώρα, θα τις εκμεταλλευτεί από θέση οδηγού στην Εθνική. Ο σουτέρ Κώστας Βασιλειάδης που διέψευσε πολύ κόσμο στην Ελλάδα, ήταν ο βασικός συντελεστής στην ομάδα που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη στο κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, άρα, μπορεί να το πράξει και με τη γαλανόλευκη στο στήθος. Ο Μάικ Μπράμος με μεστό μυαλό στα 24 αποδεικνύει πως όταν η αμερικανική λογική μπολιάζεται με την ευρωπαϊκή μπορεί να προκύψει ένας παίκτης - κόσμημα, ενώ ο Κώστας Σλούκας ξεψαρωμένος σήμερα, αφού βρήκε χρόνο συμμετοχής σε καλή ομάδα (Άρης) της Α1, συνεχίζει την πορεία των μικρών εθνικών ομάδων ως ένα πάντα επικίνδυνο combo guard. Στους μεγάλους βρίσκει τον συνοδοιπόρο του Κώστα Παπανικολάου, παίκτη που έχει αντιστρέψει τους ρόλους, πρωταγωνιστής στην Εθνική και ρολίστας στην ομάδα του (Ολυμπιακός), τι άλλο θα δούμε;

Αν κάποιος έλεγε πως αυτοί οι παίκτες θα πρωταγωνιστούσαν στη σημερινή Εθνική μάλλον θα αντιμετώπιζε ειρωνικό γέλιο. Η αλλαγή σελίδας έγινε με τρόπο που προκάλεσε πόνο, οδήγησε όμως σε πείσμα και άνοιξε πόρτες μέχρι πρότινος αεροστεγώς κλειστές. Με την εικόνα τους, οι διεθνείς δείχνουν πως είναι εδώ για να μείνουν, αυτή η nouvelle vague είναι τσουνάμι κανονικό.

Τίποτα βέβαια, δεν θα ήταν το ίδιο αν δεν υπήρχε στη διάθεση του Ζούρου η «αγία τριάδα». Νίκος Ζήσης, Αντώνης Φώτσης και Γιάννης Μπουρούσης διδάσκουν στους νέους και είναι εκεί όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Διασκεδάζουν το μπάσκετ και την Εθνική, την πιο αγαπημένη ελληνική ομάδα. Ας τα διασκεδάσουμε κι εμείς.

Πηγή: Contra.gr