Βλέπετε, σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και όλες οι ομάδες έχουν κενά στο ρόστερ τους. Άλλες λιγότερα και άλλες περισσότερα. Με αφορμή το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για την επιστροφή Γιασικεβίτσιους και το βλεφάριασμα του Ολυμπιακού στον Άντιτς, ας ρίξουμε μία ματιά στην κάθε μία ομάδα της Α1, όσο γίνεται με λιγότερες λέξεις. Η αρχή γίνεται με τις ομάδες, που τερμάτισαν στις τέσσερις πρώτες θέσεις πέρυσι.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Με την απόκτηση ενός πλέι-μέικερ ή αν προτιμάτε ενός κόμπο γκαρντ, κλείνει το ρόστερ. Το θέμα του Σάρας είναι πολύπλοκο. Από την μία πλευρά η κλάση του είναι αδιαμφισβήτητη και συν τοις άλλοις ο Λιθουανός έχει πάρει ξανά τα πάνω του, όπως έδειξε και στο Ευρωμπάσκετ. Από την άλλη, όμως, το κασέ του δεν γνωρίζουμε αν συμβαδίζει με αυτά, που προσφέρουν οι πρωταθλητές Ευρώπης. Και αν αυτό το θέμα ξεπερνιέται, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα γκαρντ, εκεί, που παίζει ο Σάρας, υπάρχουν ήδη Διαμαντίδης, Καλάθης και Λόγκαν. Θα υπάρξει χώρος για τον Λιθουανό; Και χρόνος; Είναι ένα ζητούμενο πολύ σοβαρό, ίσως είναι το πρώτο θέμα, που πρέπει να ξεκαθαρίσει, για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο Σάρας βλέπετε δεν είναι όποιος κι όποιος παίκτης, δεν είναι παίκτης, που θα πάει σε μία ομάδα για να…βλέπει από τον πάγκο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ο Πέρο Άντιτς μοιάζει με παίκτη ΝΒΑ έτσι όπως παίζει με την ΠΓΔΜ στο Ευρωμπάσκετ. Ναι, είναι το ίδιο πρόσωπο, ο Άντιτς, ο οποίος πριν από πολλά χρόνια έπαιξε στην ΑΕΚ. Πέρυσι στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης έκανε καλή χρονιά. Αλλά οι Ρώσοι δεν τον κράτησαν. Ο Ζντοβτς προτίμησε να αποκτήσει τον Μαυροκεφαλίδη, προτίμησε επίσης να κρατήσει τον Ντράγκοβιτς και να πάρει τον Ντραγκίσεβιτς.

Όσοι είδαν τον Ολυμπιακό στα φιλικά, εντόπισαν κενό στους ψηλούς. Και κυρίως αδυναμία του Ματ Χάουαρντ. Ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Για τον οποιονδήποτε. Κάτι, όμως, χρειάζεται η ομάδα του Ίβκοβιτς στο «4-5». Έναν Άντιτς, που, όμως, να παίζει και με πλάτη στο καλάθι. Ο Άντιτς, πάντως, έχει εκτός των άλλων δύο θετικά στοιχεία: είναι δυνατός σωματικά και παίζει εξαιρετική άμυνα.

ΠΑΟΚ: Έχει ενισχύσει την περιφέρεια του με Καλαμπόκη, Ράιτ και Γκίντενς (έμεινε και ο πολυτιμότατος Στίγγερς). Ο Γκίντενς έχει πολλά προσόντα, αλλά θέλει το κατάλληλο περιβάλλον και την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για να τα δείξει. Στους ψηλούς, ο Ντικούδης είναι καλή λύση για 10-12 λεπτά, ο Αντριουσκεβίτσιους είναι μακρύς και παρότι όχι μεγάλος σε ηλικία, έχει εμπειρίες, ανάμεσα στους δύο τους, όμως, χρειάζεται ένας καλός Αμερικάνος. Σαν τον Ντόζιερ. Ο Σούλης Μαρκόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια, διοικητικά φαίνεται να υπάρχει κατεύθυνση. Το κακό για τον ΠΑΟΚ θα είναι να υπάρξει απογοήτευση αν επέλθει αποκλεισμός στην Ευρωλίγκα. Γιατί η αλήθεια είναι πως έχουν ρίξει μεγάλο βάρος εκεί.

ΑΡΗΣ: Ο άλλος μεγάλος της Θεσσαλονίκης έχει επενδύσει στα νιάτα με έμπειρο προπονητή. Πως όχι άλλωστε από τη στιγμή, που ο Βαγγέλης Αλεξανδρής στην επιστροφή του στο Αλεξάνδρειο, πήρε ένα μπουκέτο νεαρών Αμερικάνων και «Αμερικάνων». Μάλντροου, Όλιβερ, Κερούς και Μαυραειδής έχουν ταλέντο αλλά χρειάζονται στήριξη από έμπειρους παίκτες. Επίσης, άλλο πράγμα είναι το NCAA και άλλο η ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Και ζωή να έχουν τα παιδιά, είναι τέσσερα και όχι ένα και δύο, κάτι, βεβαίως, που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ζωή του Αλεξανδρή. Εννοείται πως ο Άρης, έχοντας και περιορισμένα οικονομικά, ρισκάρει, πηγαίνοντας με νεαρούς, αλήθεια, όμως, είναι ότι για ομάδες, που δεν έχουν μπόλικα χρήματα, αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος. Απαιτούνται, πάντως, δύο έμπειροι κοινοτικοί παίκτες, γιατί τέτοιες Έλληνες δεν φαίνεται να υπάρχουν.

ΑΥΡΙΟ, θα αναλύσουμε τις επόμενες τέσσερις ομάδες της Α1.

Πηγή: superbasket.gr