Μουντομπάσκετ 2019: Ισπανία, Ρωσία και Πολωνία προκρίθηκαν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης με νίκες επί του Πουέρτο Ρίκο, της Νότιας Κορέας και της Κίνας αντίστοιχα.

Πουέρτο Ρίκο - Ισπανία 63-73

Στην πρεμιέρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το Πουέρτο Ρίκο έκανε την απόλυτη ανατροπή με αντίπαλο το Ιράν, χάρη σε τρομερό ξέσπασμα στο φινάλε και buzzer beater. Απέναντι στην Ισπανία οποιαδήποτε χαλάρωση δεν... επιτρέπεται και οι παίκτες του Έντι Κασιάνο μας χάρισαν ένα ανταγωνιστικό ως το τέλος παιχνίδι. Η ποιοτική Ισπανία τα βρήκε σκούρα για 25 λεπτά και μολονότι δεν «καθάρισε» νωρίτερα την υπόθεση νίκη εντέλει πήρε το ροζ φύλλο που την στέλνει στην δεύτερη φάση των «16» και μάλιστα στην πρώτη θέση. Κορυφαίος για τους «φούριας ρόχας» ο σταρ της ομάδας, Μαρκ Γκασόλ με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ, διψήφιος και ο Ρίκι Ρούμπιο (17π., 8ριμπ.), τραγικό ποσοστό στα τρίποντα (4/30 και 13%). Από πλευράς Πουέρτο Ρίκο διψήφιοι ήταν οι Κλαβέλ (13π.) και Μπράουν (11π.).

Ντέρμπι από το ξεκίνημα στο «Guangzhou Gymnasium» με του Πουέρτο Ρίκο να βρίσκει πόντους μέσα από την εκτέλεση αλλά και την δημιουργία του Γκάρι Μπράουν και να βρίσκεται στο +5 με τρίποντο του Ντίαζ (12-7 στο 3'). Οι Ισπανοί ήταν αρκετά άστοχοι από μέση και μακρινή απόσταση, πήραν όμως με γκολ-φάουλ του Ρούμπιο το πρώτο του προβάδισμα (16-17 στο 6'), το δεκάλεπτο όμως είχε τους γηπεδούχους στην κεφαλή (21-17 στο 10') με τέσσερις πόντους του Ροντρίγκες. Ο ίδιος παίκτης επανέφερε διαφορά στο +6 (27-21 στο 12') όταν οι παίκτες του Σκαριόλο έβγαλαν αντίδραση. Ένα επιμέρους 2-11 στο οποίο ο Κολόμ είχε ενεργό συμμετοχή άλλαξε την εικόνα του ματς (29-32 στο 16') και έστειλε την Ισπανία με προβάδισμα ενός πόντους στα αποδυτήρια (35-36 στο 20'), σε ρεσιτάλ άστοχων περιφερειακών σουτ (4/13 και 2/17 αντίστοιχα).

 

Το προφίλ της αναμέτρησης έδειξε να ξεκαθαρίζει στην τρίτη περίοδο. Ο Μαρκ Γκασόλ πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες (35-43 στο 23') και έδωσε στην ομάδα του τον ρυθμό που αναζητούσε. Η συνδρομή του Γιουλ με τα... μανταρίνια έφερε την διαφορά σε διψήφια τιμή για πρώτη φορά στο ματς (43-53 στο 27'), με την Ισπανία να έχει σαφή παράσταση νίκης στο 30' (45-57). Στην τελευταία περίοδο η διακύμανση, πάντως, δεν ήταν τυπική. Η διαφορά έφτασε στο +14 (49-63 στο 33', κάρφωμα του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ), οι παίκετς του Κασιάνο πάλεψαν και μείωσαν (61-69), η τελική κόρνα όμως βρήκε την Ισπανία νικήτρια.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 35-36, 45-57, 63-73

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

Νότια Κορέα - Ρωσία 73-87

Την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης εξασφάλισε η Ρωσία με τη νίκη της επί της Νοτίου Κορέας με 73-87, με τους νικητές να μην δυσκολεύονται ιδιαίτερα, με εξαίρεση το δεύτερο δεκάλεπτο στο οποίο οι ηττημένοι έκαναν μια εξαιρετική προσπάθεια η οποία ωστόσο δεν είχε συνέχεια.

Στο πρώτο δεκάλεπτο η Ρωσία είχε την υπεροχή από το ξεκίνημα. Ο Βορόντσεβιτς κυριαρχούσε κάτω από το καλάθι πετυχαίνοντας μάλιστα 9 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο ενώ ο Φριτζόν έδινε λύσεις από τα 6.75. Ο Ίβλεφ ήταν καθοριστικός καθώς «ζόριζε» πολύ τους αντιπάλους του μέσα στο ζωγραφιστό, κυρίως με το να διεκδικεί και να κερδίζει τα περισσότερα ριμπάουντ. Η διαφορά στα μισά της περιόδου έγινε διψήφια (7-17) και διατηρήθηκε. Από τους Νοτιοκορεάτες ο Λι ήταν αυτός που έδωσε κάποιους πόντους στην ομάδα του κυρίως με περιφερειακά σουτ, ενώ ο Ρα ναι μεν κατάφερε να κερδίσει κάποια φάουλ κάτω από το καλάθι αλλά δεν τα εκμεταλλεύτηκε καθώς ήταν άστοχος στις βολές , με το δεκάλεπτο να λήγει 18-27.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Νότια Κορέα μπήκε πιο συγκεντρωμένη και με δύο εύστοχα τρίποντα του Λι και ένα λέι απ του Ρα ξαναμπήκε στο παιχνίδι για τα καλά φτάνοντας τη διαφορά στον πόντο (26-27). Οι Ρώσοι κάνανε κάποια βεβιασμένα λάθη και έδωσαν την ευκαιρία στην Κορέα να μείνει κοντά τους στο σκορ. Ο Βορόντσεβιτς ήταν αυτός που προσπαθούσε από μεριάς Ρώσων τόσο να δημιουργήσει όσο και να πετύχει κάποια εύκολα καλάθια, ωστόσο η Κορέα ακολουθούσε σε απόσταση... αναπνοής, κυρίως εξαιτίας του Ρα που πέτυχε 6 συνεχόμενους πόντους (32-35). Δύο βολές του Κουλαγκίν και ένα εύστοχο δίποντο του Φρίτζον ήταν η απάντηση στις εύστοχες βολές του Ρα, ωστόσο ένα εύστοχο σουτ του Γιόνκ έστειλε τη διαφορά στους δύο πόντους (37-39) με τον Φριτζόν στη συνέχεια να ευστοχεί σε μια βολή και να διαμορφώνει το σκορ σε 37-40. Το επιμέρους σκορ του δεκαλέπτου ήταν 19-13, με τους Κορεάτες να εμφανίζουν πολύ καλύτερη εικόνα σε αυτή την περίοδο.

Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου, 5 πόντοι του Κουλαγκίν, 2 του Καράσεβ και 2 του Βορόντσεβιτς έδωσαν στη Ρωσία «αέρα» 10 πόντων μετά από πολύ ώρα στο παιχνίδι (39-49). Οι Κορεάτες προσπαθούσαν να απαντήσουν κυρίως με σουτ έξω από τα 6.75 όμως η μπάλα δεν τους έκανε τη... χάρη, πάρα το γεγονός ότι τα περισσότερα ήταν υπό καλές προϋποθέσεις. Ο Ίβλεφ με τέσσερις δικούς του πόντους μεγάλωσε τη διαφορά όμως ο Ρα απάντησε, με τον 30χρονο σέντερ να αποτελεί ουσιαστικά τη μόνη πηγή κινδύνου για τους Ρώσους. Ο Λι πέτυχε ένα τρίποντο μετά από πολύ ώρα για τους Κορεάτες και μείωσε (49-57) δύο λεπτά πριν το τέλος της περιόδου. Καράσεβ και Μοτοβίλοφ με δικές τους προσωπικές προσπάθειες ανέβασαν τη διαφορά στους 16 με τη λήξη του δεκαλέπτου (49-63).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο το σκηνικό παρέμενε ίδιο με την Κορέα να συνεχίζει να επιχειρεί κυρίως από τα 6.75 παρότι τα ποσοστά της ήταν άσχημα (19%) και την Ρωσία εκμεταλλευόμενη αυτή τους την αστοχία να τρέχει στον αιφνιδιασμό και να πετυχαίνει εύκολα καλάθια. Αντόνοφ και Ζούμπκοφ ήταν αυτοί που έδιναν πόντους στη Ρωσία, ενώ από την Κορέα κυρίως σκόραρε ο Λι ενώ ο Ρα συνέχιζε τις «μάχες» κάτω από το καλάθι για να μην επιτρέπει στους αντιπάλους δεύτερες επιθέσεις. Ένα τρίποντο του Κουλαγκίν και ένα λέι απ του Φριτζόν έστειλαν και πάλι τη διαφορά στους 16 (61-77) 4:30 πριν το τέλος με τους Κορεάτες πλέον να έχουν πολύ δύσκολο έργο. Με τον Φριτζόν να δημιουργεί και τον Κουρμπάνοφ να εκτελεί η Ρωσία δεν κινδύνεψε καθόλου στα τελευταία λεπτά με τους παίκτες του Σεργκέι Μπαζάρεβιτς να παίρνουν τη νίκη – πρόκριση με 73-87 για την επόμενη φάση και να αντιμετωπίζουν μεθαύριο (4/9) την Αργεντινή για την πρώτη θέση του ομίλου.

Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Ρα Γκούνα που μάλιστα πέτυχε double – double με 19 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ από τους νικητές ο Βιτάλι Φριτζόν με 13 πόντους και 4 ασίστ αλλά και ο Αντρέι Βοροντσέβιτς με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 18-27, 37-40, 49-63, 73-87

Δείτε τα στατιστικα ΕΔΩ.

Κίνα - Πολωνία 76-69

Η Πολωνία... επέζησε στο «θρίλερ» του Πεκίνου, πήρε την νίκη στην πρωτή παράταση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Έτσι, θα παίξει απέναντι στην υποδέεστερη Ακτή Ελεφαντοστού με στόχο το 3/3, ενώ η Κίνα, που «αυτοκτόνησε» με τα λάθη στις επαναφορές της, θα αγωνιστεί στην τελευταία «στροφή» της Α' Φάσης με τη Βενεζουέλα σε έναν «τελικό» πρόκρισης (1-1 ρεκόρ και οι δύο). Ο Ματέους Πονίτκα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής των νικητών (25π.), αν και παραλίγο να γίνει... μοιραίος. Με 7'' στην κανονική διάρκεια του ματς έκανε ένα μεγάλο κλέψιμο, αλλά αστόχησε σε μια βολή και το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Εκεί οι πιο ψύχραιμοι Πολωνοί επικράτησαν των άστοχων γηπεδούχων και πέρασαν στη Β' Φάση. Ο Γι Γινλιάν είχε 24 πόντους για λογαριασμό των ηττημένων, όμως έχασε πολλά σουτ στην παράταση και δεν μπόρεσε να οδηγήσει τη χώρα του σε μια νίκη - χρυσάφι. Μάλιστα, ο 32χρονος φόργουορντ αστόχησε και στο buzzer beater της παράτασης.

Οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι στο ξεκίνημα και αφού πήραν 7 γρήγορους πόντους του Γι Γιανλιάν «έκλεισαν» το δεκάλεπτο στο +10 (25-15). Όμως, η ομάδα του Μάικ Τέιλορ ανέτρεψε γρήγορα το σκηνικό. Με τον Ματέουσζ Πονίτκα να βάζει 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο και την Πολωνία να έχει επιμέρους σκορ 10-24 στη δεύτερη περίοδο, το προβάδισμα άλλαξε χέρια (35-39 στο 20'). 

 
 

Ο διψήφιος αριθμός λαθών των Κινέζων επέτρεψε στους φιλοξενούμενους να έχουν ένα μικρό, αλλά σταθερό προβάδισμα για να διαχειριστούν (49-55 στο 28' και 54-57 στο 30'). Ο 32χρονος Γι, όμως, ήταν... μια ομάδα μόνος του (17 πόντοι, 4 ριμπάουντ στο 30') και κρατούσε το σύνολο του Ναν Λι στον αγώνα. Από την άλλη, ο Πονίτκα είχε βρει έναν συμπαραστάτη στην επίθεση στο πρόσωπο του άλλοτε γκαρντ του Παναθηναϊκού, Έι Τζέι Σλότερ (16π. στο τέλος της τρίτης περιόδου). Η ένταση ήταν στα ύψη, οι Πολωνοί ήταν άστοχοι και η οικοδέσποινα Κίνα με τον Γι να σκοράρει και να μοιράζει ασίστ πέρασε μπροστά (63-61 στο 36'). Μάλιστα, το προσπέρασμα ήρθε με τρίποντο του Ρούι Ζάο, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο είχε 1/8 σουτ. Το κινεζικό σερί έφτασε το 9-0, οι φιλοξενούμενοι είχαν σχεδόν τέσσερα λεπτά χωρίς σκορ και το 56-61 του 33' έγινε 65-61 στο 37'. Σε ένα κρίσιμο σημείο οι Πονίτκα - Σλότερ έβαλαν 1/4 βολές και το «θρίλερ» δεν είχε τέλος (65-64 στο 38'). 

Με 01:54 για την λήξη ο Μιχάλ Σοκολόφσκι δέχτηκε τεχνική ποινή και ο Γι πήγε να... τελειώσει τον αγώνα με μία εύστοχη βολή και ένα τρίποντο (69-64). Όμως, οι Πολωνοί αντέδρασαν, αφού ο Σλότερ απάντησε γρήγορα για το 69-67. Οι παίκτες του Τέιλορ έβγαλαν την άμυνα, βρήκαν ελεύθερο σουτ, αλλά ο Σοκολόφσκι βρήκε σίδερο. Το ίδιο έκανε και ο Σλότερ μετά το τάιμ άουτ, αλλά η «ματσάρα» δεν είχε τέλος και όλα κρέμονταν από μία λεπτή κλωστή: την ευστοχία στις βολές. Με το σκορ στο 70-69 ύστερα από διαδοχικά ζευγάρια βολών οι Κινέζοι επανέφεραν την μπάλα με 11,8'', οι Πολωνοί έκλεψαν, αλλά οι διαιτητές έδωσαν ένα σωστό (αν και ίσως αυστηρό) φάουλ, που έφερε πολλές διαμαρτυρίες στον πάγκο της ευρωπαϊκής ομάδας. Ωστόσο, τίποτα δεν είχε τελειώσει εκεί. Με το σκορ στο 72-71 και 7'' στο ρολόι ο Πονίτκα έκλεψε στην επαναφορά των Κινέζων και κέρδισε βολές. Ο ποιοτικός φόργουορντ της Ζενίτ είχε την ευκαιρία να χαρίσει την νίκη - πρόκριση στην ομάδα του, όμως με 1/2β. αυτό που έκανε ήταν να στείλει το παιχνίδι στην παράταση (72-72 στο 40'). 

Η κούραση και η πίεση έφεραν ένα ρεσιτάλ αστοχίας και λαθών (73-74 στο 44') και το σκηνικό δεν άλλαζε με τίποτα. Με 56'' για το τέλος της παράτασης ο Πονίτκα έβαλε 2/2β. (73-76) και... εξιλεώθηκε για το προηγούμενο χαμένο ζευγάρι, αλλά ο Μινγκούι Σουν ισοφάρισε με ένα σπουδαίο τρίποντο (76-76). Με την μπάλα να ζυγίζει... τόνους ο Ντάμιαν Κούλιγκ ήταν ψύχραιμος και με λέι απ διαμόρφωσε το 76-78. Μετά το τάιμ άουτ οι Κινέζοι δεν πρόλαβαν να κάνουν έγκαιρα την επαναφορά, κάνοντας άλλο ένα μεγάλο λάθος και κάπου εκεί η Πολωνία «καθάρισε» την νίκη με 1/2 βολές (76-79), αφού το τρίποντο του Γι στην τελευταία φάση βρήκε στο στεφάνι και κατέληξε εκτός καλαθιού. 

Τα Δεκάλεπτα: 25-15, 35-39, 54-57, 72-72
Η Παράταση: 76-79

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης εδώ

ΠΗΓΗ: sdna.gr