Το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός της Κυριακής μοιάζει με "Ομπράντοβιτς εναντίον Σπανούλη". Εντάξει, ο τίτλος μπορεί να είναι λίγο υπερβολικός και να συγκρούεται με την άποψη ότι το μπάσκετ είναι πάνω από όλα ομαδικό σπορ, ωστόσο εμπεριέχει μια μικρή (έστω) δόση ουσίας.

Ξεκινώντας από την κλασσική θεωρητική προσέγγιση του πράγματος (στα... χαρτιά δηλαδή) ο Παναθηναϊκός αν και προέρχεται από δύο συνεχόμενες ήττες μπαίνει στο παρκέ με τον αέρα του φαβορί. Πρόκειται, άλλωστε, για τον αμετάκλητο τίτλο που χαρίζει από μόνη της η έδρα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η διαφορά είναι ότι ο Παναθηναϊκός με εξαίρεση την τελευταία εμφάνιση με τη Μπάμπεργκ έδειχνε πιο "πειστικός" από τον Ολυμπιακό, που αγνοεί ακόμη τη χαρά της εκτός έδρας νίκης στην Ευρωλίγκα κι έχει περιοριστεί μόνο σε κάποια πολύ καλά διαστήματα, όπως το πρώτο ημίχρονο στη Βιτόρια ή το πρώτο δεκάλεπτο με τη Νανσί.

Να πει κανείς, όμως, ότι επειδή ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος -ως τώρα- στην Ευρωλίγκα ανάγεται αυτόματα σε... νικητή του ντέρμπι, είναι τελείως λάθος. Αυτά τα παιχνίδια έχουν τη δική τους δυναμική και πολλές ιδιαιτερότητες, κάτι που σημαίνει ότι δεν χωρούν "απόλυτες" προβλέψεις.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα (κι όχι τα αποτελέσματα) παρόλα αυτά προκύπτει κι ο τίτλος του άρθρου. Σπανούλης εναντίον Ομπράντοβιτς. Είτε έχει δει κανείς ένα, είτε όλα τα παιχνίδια του Ολυμπιακού μπορεί με σιγουριά να πει ότι οι Πειραιώτες στριφογυρίζουν γύρω από τον διεθνή πλέι-μέικερ. Αυτός είναι το "Α" και αν όχι το "Ω", σίγουρα το "Ν" (όπως νίκη) στην ερυθρόλευκη αλφαβήτα.

Όταν τα πράγματα γίνονται σκούρα η μπάλα "κολλάει" στα δικά του χέρια. Όταν η Μπιλμπάο κι η Κάχα Λαμποράλ κατάφεραν να του τη βγάλουν πήραν τη νίκη. Κόντρα στη Φενέρμπαχτσε χρειάστηκε να παίξει 35 λεπτά συνεχόμενα για να έρθει το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα. Στο Καντού έμοιαζε να παίζει... μόνος του την ιταλική άμυνα, ενώ και απέναντι στη Νανσί όταν βρισκόταν στο παρκέ η ομάδα του έδειχνε αγνώριστη.

Δεν αποτελεί δείγμα... σοφίας ότι ο Σπανούλης στηρίζει πολλά στον Ολυμπιακό. Παραδοσιακά, άλλωστε, στις ομάδες του ο Ντούσαν Ίβκοβιτς δίνει ελευθερία και ευθύνες σε 2-3 παίκτες. Τώρα το "φορτίο" πέφτει πάνω στον 29χρονο Λαρισαίο, που θα είναι αποφορτισμένος από τη περσινή "δύσκολη" υποδοχή που συνάντησε στο ΟΑΚΑ.

Τι να περιμένουμε λοιπόν; Ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα θέσει ως πρωταρχικό στόχο τον περιορισμό του: με διαφορετικές άμυνες, την αγαπημένη του -πλέον- match up, αλλά και διαδοχικούς παίκτες στο μαρκάρισμα του.

Άλλο Ευρωλίγκα, άλλο ντέρμπι

Το τελευταίο ευρωπαϊκό παιχνίδι των "αιωνίων" δεν αποτελεί τυπικό δείγμα της εικόνας τους. Ο Ολυμπιακός που είχε πολύ καλά διαστήματα απέναντι στη Νανσί, είχε ένα πολύ περίεργο rotation παικτών. Ο Πελεκάνος ("εξολόθρευσε" τον Μπατούμ) κι ο Γλυνιαδάκης έκαναν τη διαφορά από τον πάγκο, ενώ κι ο Λούκας (για να μαρκάρει τον Λίνεμαν) είχε πολύ χρόνο στο παρκέ. Περισσότερο από ότι συνήθως δηλαδή, διότι ο ρούκι από την Αμερική δεν έχει καταλάβει ότι στο ευρωπαϊκό μπάσκετ η πάσα προηγείται του σουτ.

Κι ο Παναθηναϊκός το ίδιο. Οι Μπατίστ-Μάριτς δεν είχαν... ρόλο στο ματς με τη Μπάμπεργκ, ενώ έπαιξε λίγο σχετικά κι ο Ντέβιντ Λόγκαν (13'). Οι δύο προπονητές, άλλωστε, προσαρμόζονται στις συνθήκες του ματς και δεν κάνουν... πρόβα για το ντέρμπι. Οπότε να περιμένουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στο παιχνίδι.

Τα ενδιαφέροντα ερωτηματικά

Ο Ολυμπιακός ποντάρει πολλά στην άμυνα του και πέρσι τα πήγε πολύ καλά σε ότι αφορά το αγαπημένο παιχνίδι του Παναθηναϊκού, τις πικ-εν-ρολ συνεργασίες στην κορυφή. Από πέρσι οι "ερυθρόλευκοι" προσπαθούν να αρνηθούν την πλευρά του σκριν, ουσιαστικά αποτρέποντας τη συνεργασία. Είναι η βασική αμυντική τους τακτική (η δεύτερη είναι οι "αλλαγές" όταν παίζει ο Χάινς). Και την εφαρμόζουν αποτελεσματικά, διότι ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ρίχνει στο παρκέ παίκτες που μπορούν να πιέσουν τη μπάλα, όπως είναι ο Κατσίβελης, ο Λούκας, ο Μάντζαρης ή ο Σπανούλης.

Πως θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός τον Λάζαρο Παπαδόπουλο; Ο "Λάζος" είναι ο 2ος καλύτερος πασέρ του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα, μοιράζοντας 3.6 ασίστ ανά παιχνίδι, συγκριτικά περισσότερες ανά λεπτό από τον Σπανούλη (4.8). Παραδοσιακά οι "ερυθρόλευκοι" παίζουν στην αρχή κάθε ημιχρόνου με τον Παπαδόπουλο και παίρνουν αρκετούς πόντους, όπως έγινε στη Βιτόρια και το βράδυ της Τετάρτης στο ΣΕΦ. Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι "πράσινοι" θα κάνουν παγίδα, ή θα αφήσουν σε έναν παίκτη το μαρκάρισμα του 31χρονου σέντερ.

Πως θα "χτυπήσει" ο Παναθηναϊκός τον Γκετσεβίτσιους; Ο Λιθουανός, που είναι χαρισματικός σουτέρ, έχει μέχρι στιγμής δείξει αδυναμία στο αμυντικό κομμάτι. Ποιον θα μαρκάρει, όμως, στην επικίνδυνη περιφέρεια του Παναθηναϊκού.

Πόσο θα επηρεαστεί το "τριφύλλι" από τις δύο ήττες; Αν μη τι άλλο η πίεση βρίσκεται στο στρατόπεδο του γηπεδούχου. Ο Παναθηναϊκός με ήττα όχι μόνο κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική μάχη για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ, αλλά θα γνωρίσει και τρίτη συνεχόμενη ήττα, κάτι που συμβαίνει σπανιότατα. Συγκεκριμένα η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν πριν τρία χρόνια το 2008 όταν οι "πράσινοι" έχασαν τον Φεβρουάριο από τον Άρη (82-75 στο Αλεξάνδρειο), τη Σιένα (84-75 εκτός) και το Μαρούσι (93-89 εντός).

ΠΗΓΗ: Sport24.gr