Πράγματι, είναι δύσκολη υπόθεση η προετοιμασία εν όψει δύσκολου αγώνα, για μία ομάδα που μπαινοβγαίνει στα αεροπλάνα. Πράγματι, χρειάζεται περισσότερη προπόνηση και περισσότερη μελέτη για να εμπεδώσουν οι παίκτες τις συνήθειες και τα κουσούρια των αντιπάλων τους. Πράγματι, υπάρχει και κόπωση. Και έλλειψη κινήτρου. Και μία στρώση αλαζονείας.

Ο Πρίφτης πίστεψε και οι παίκτες του ασπάστηκαν την αυτοπεποίθηση του προπονητή. Κάθε φορά που οι φιλοξενούμενοι έριχναν στο τραπέζι ένα ισχυρό χαρτί, εισέπρατταν γερή σφαλιάρα. Και έφυγαν από τη Μακεδονία ξεγυμνωμένοι, με τη σάρκα γεμάτη μώλωπες και τα οστά ορατά από απόσταση. Είναι και αυτοί κοινοί θνητοί. Εστω, λιγότερο θνητοί από τους υπόλοιπους.

Τρεις ήττες μαζεμένες -παρ' ολίγον τέσσερις- μέσα στον ίδιο μήνα στοιχειοθετούν συγκομιδή ασυνήθιστα φτωχή. Οι δύο νίκες που χρύσωσαν το χάπι ελάχιστους πείθουν, αφού η μία (επί του Ολυμπιακού) συνοδεύτηκε από μετριότητα και υπόκωφη μουρμούρα, ενώ η άλλη (Μάλαγα) αποκτήθηκε ως λάφυρο της τελευταίας στιγμής μέσα από τα δόντια της ήττας. Καλό και αποτελεσματικό μπάσκετ έπαιξε ο Παναθηναϊκός μόνο στα πρώτα ημίχρονα: με ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακό, Ουνικάχα. Και οι τρεις τον έβαλαν πλάτη στα τελευταία λεπτά.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αλλά ποντάρει και σε παίκτες που δεν δείχνουν βγαλμένοι από το συνηθισμένο «καλούπι Ομπράντοβιτς». Ο Λόγκαν ούτε δημιουργεί ούτε συμμετέχει στα παροιμιώδη «pick'n'roll». Ο Γιασικεβίτσιους κουβαλάει αρχαία σκουριά και προσφέρει μόνο μερικά σουτάκια και σκόρπιες ωραίες πάσες. Ο Σμιθ χύνει ιδρώτα, αλλά υστερεί αισθητά στη σύγκριση με τον Φώτση. Ο Μάριτς θυμίζει φάντασμα. Πατ Καλάθης και Κυρίτσης κρίνονται ανήμποροι να συνεισφέρουν. Η παρατεταμένη απουσία των Περπέρογλου-Τσαρτσαρή στερεί ααυτοματισμούς, πείρα και προσωπικότητα. Τέλος, ο Μπατίστ θυμίζει αγουροξυπνημένη αρκούδα που προσπαθεί να ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης πλαισιώνεται πλέον από τρεις ικανούς γκαρντ (με δεδομένη τη ραγδαία πρόοδο του Νικ Καλάθη), αλλά αισθάνεται μοναξιά περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Δεν είναι εύκολο να κουβαλήσουν δύο ώμοι τόση ευθύνη. Μολονότι προέρχεται από καλοκαίρι ανασυγκρότησης, μοιάζει κουρασμένος σωματικά και πνευματικά. Δεν θυμάμαι να τον έχω δει χειρότερο απ' ό,τι στον αγώνα της Καβάλας. Στη Μάλαγα διακρίθηκε μόνο στα τρίποντα, στη Γερμανία έχασε τα κρίσιμα σουτ, στην τιτανομαχία με την ΤΣΣΚΑ υπέπεσε σε φτηνά φάουλ, ενώ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ήταν του ύψους και του βάθους. Ψάχνει χείρα βοηθείας για να ξεδιπλώσει το αγαπημένο του παιχνίδι, αλλά δεν βρίσκει κανέναν. Ο Διαμαντίδης δεν είναι Σπανούλης για να παίζει μόνος εναντίον πολλών. Στην ανάγκη θα το κάνει, αλλά δεν είναι αυτό το μπάσκετ του.

Το πρωτάθλημα της Α1, με τα πολλά ταξίδια (και τις καλές ομάδες) στην περιφέρεια κρύβει παγίδες για τον μεγάλο που θα προσπαθήσει να κερδίσει αγώνες με τ' όνομά του. Επειδή ακριβώς ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός του Νοεμβρίου τρομάζουν ελάχιστους, υποψιάζομαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πυροτεχνήματα τύπου Καβάλας.

Σε απόδοση 1.87 προσφέρεται από την bwin.com η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ζάγκρεμπ με περισσότερους από 20 πόντους

Πηγή: sday.gr