Παρά τη θέση της Γαλλικής Ομοσπονδίας να μην παίξει κανείς Γάλλός αθλητής στη Ρωσία εν μέσω πολέμου, ο επόμενος σταθμός της καριέρας του Τομά Ερτέλ είναι πιθανό να είναι τελικά η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, όπως αναφέρει το Be Basket.fr.

Στα τέλη Ιουνίου ο Ερτέλ είχε έρθει σε προφορική συμφωνία με τη Ζενίτ για μονοετές συμβόλαιο. Ωστόσο, κατά την έναρξη της προετοιμασίας για το Ευρωμπάσκετ η Γαλλική Ομοσπονδία μπάσκετ είχε ανακοινώσει επίσημα, ότι οι παίκτες που εκπροσωπούν ομάδες της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας θα αποκλειστούν από την Εθνική τους ομάδα και δεν θα μετέχουν μαζί της στις διεθνείς διοργανώσεις. Γι' αυτό και ο Ερτέλ καθυστέρησε τότε τις υπογραφές με την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ.

Οι Λουί Λαμπεϊρί (Ούνικς Καζάν) και Λίβιο Ζαν-Σαρλ (ΤΣΣΚΑ Μόσχας) αναγκάστηκαν να χάσουν το Ευρωμπάσκετ, ακριβώς λόγω των εν ισχύ συμβολαίων τους με τους ρωσικούς συλλόγους.

Ο Ερτέλ προέρχεται από ένα επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εκεί όπου η Γαλλία έχασε το χρυσό από την εκπληκτική Ισπανία. Είχε κατά μέσο όρο 10,4 πόντους, 2,4 ριμπάουντ, 7,1 ασίστ και 14,3 EFF και πλέον, χωρίς τον κίνδυνο κυρώσεων από τη Γαλλική Ομοσπονδία, ο Ερτέλ ετοιμάζεται να γίνει επίσημα παίκτης της Ζενίτ.