Facebook Pixel Ολυμπιακός: Δεξιόχειρας που σουτάρει με το αριστερό! Πολυεργαλείο ο NBAer του Μπαρτζώκα - Υπέγραψε σε χρόνο ρεκόρ
| 2023-09-25 14:06:00

Δεξιόχειρας που σουτάρει με το αριστερό! Πολυεργαλείο ο NBAer του Μπαρτζώκα - Υπέγραψε σε χρόνο ρεκόρ

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Το συμβόλαιο, η συνάντηση σε ξενοδοχείο και τι θα δώσει! Ανέκφραστο πρόσωπο και τεράστιες φυσικές αναλογίες. Μακριά πόδια, φουσκωμένος στήθος σαν γαλοπούλα, απίστευτα μακριά χέρια.

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον NBAer που ήθελε για το ρόστερ του! Το όνομα αυτού Ιγκνάς Μπράζντεϊκις, για τον οποίο οι Πειραιώτες συμφώνησαν με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέβαλλαν μισό εκατομμύριο ευρώ στη λιθουανική ομάδα, η οποία γλιτώνει τα 750.000 ευρώ απ’το συμβόλαιό του αλλά και έναν παίκτη, ο οποίος δεν είχε καλές σχέσεις με τον προπονητή Μακσίβιτς, αλλά και τον αρχηγό, Ουλανόβας.

Ο 24χρονος υπογράφει για 2 χρόνια στο λιμάνι (με ερωτηματικό αν θα υπάρξει όρος για έναν ακόμα χρόνο στο συμβόλαιό του) με ετήσιες απολαβές 900.000 Ευρώ. Πηγές αναφέρουν, ότι αποτελεί επιλογή Μπαρτζώκας, ο οποίος δεν ήθελε πολλή ώρα για να τον… ψήσει. Η συμφωνία με τον πρώην NBAer έγινε στο ξενοδοχείο στην Κύπρο, όπου Ολυμπιακός και Ζαλγκίρις συμμετείχαν στο 4ο τουρνουά στη μνήμη του Νεόφυτου Χανδριώτη.

Η ιστορία του Μπράζντεϊκις

Η ιστορία του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Γεννήθηκε στο Κάουνας, η οικογένειά του όμως μετανάστευσε στις ΗΠΑ (στο Σικάγο), πριν μετακομίσει στον Καναδά, στο Γουίνιπεγκ και στη συνέχεια στο Έτομπικοκ. Μπάσκετ άρχισε να παίζει στην ηλικία των 6 ετών. Στο γυμνάσιο αγωνίστηκε στις ομάδες Holly Trinity και Orangeville, των πόλεων Όουκβιλ και Μόνο, αντίστοιχα, του Οντάριο.

«Ένα δέντρο μπορεί να αναπτυχθεί παντού. Μόνο τα μεγαλύτερα μεγαλώνουν όπου υπάρχει περισσότερος ήλιος, λίγο μεγαλύτερη απόσταση από άλλα δέντρα. Πάντα είχα την ιδέα ότι αυτό ήθελα να δώσω στον γιο μου. Λίγο περισσότερο ήλιο. Λίγο περισσότερη ελευθερία», είχε αναφέρει ο πατέρας του, Σίγκις, σε συνέντευξη.

Στο Κολλεγιακό πρωτάθλημα έπαιξε με τη φανέλα των Μίσιγκαν, με την οποία έκανε το… μπαμ, που λέμε στην ελληνική αθλητική αργκώ, απ’το πρώτο έτος των σπουδών του. Όλοι άρχισαν να μιλούν για αυτόν τον Μάρτιο του 2019, όταν πέτυχε 21 πόντους στη νίκη του Πανεπιστημίου εναντίον του Μέριλαντ με 69-62. Η φωτογραφία του με τα υψωμένα χέρια προς τον κόσμο «έπαιξε» σε κάποια αφιερώματα για έναν παίκτη, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο «πρωτοετής της χρονιάς».

Όλο το παρουσιαστικό του έκανε εντύπωση. Ανέκφραστο πρόσωπο και τεράστιες φυσικές αναλογίες. Μακριά πόδια, φουσκωμένος στήθος σαν γαλοπούλα, απίστευτα μακριά χέρια.

Βέβαια τη φυσική του διάπλαση την οφείλει στ dna. Ο πατέρας του Σίγκις είναι πανύψηλος και  πρώην αθλητής MMA, ενώ η θεία του (και αδελφή του πατέρα του) Λίνα Μπράζντεϊκις είχε κερδίσει το Ευρωμπάσκετ γυναικών με τη Λιθουανία το 1997. Όπως καταλαβαίνετε κάποια στοιχεία ήταν κληρονομικά.

Λόγω της συνεχούς μετεγκατάστασης ο Ίγκι, όπως είναι το παρατσούκλι του «δεν γνώρισε ποτέ πάρα πολλούς ανθρώπους». Ήταν μόνο αυτός και η οικογένειά του. Ο πατέρας του του έμαθε να κρατά τα συναισθήματά του κοντά του, να προσέχει ποιον να εμπιστεύεται. Έτσι έγινε πολύ σκληρός ως χαρακτήρας.

Ο πατέρας του χειρίστηκε την καριέρα του γιου του, τον πήγαινε σε αγώνες και παρακολουθούσε προσεκτικά την εξέλιξή του. Κάποια στιγμή ως παιδί άκουσε υποτιμητικά σχόλια, ότι δεν ήταν αθλητικός, δεν μπορούσε να πηδήξει και δεν μπορούσε να παίξει άμυνα. «Είπα, πάντα, θα είσαι πολύ δυνατός. Μην ανησυχείς. Θα είσαι ο πιο δυνατός και αθλητικός όταν έρθει η ώρα σου», είχε ο πατέρας του.

Όπως είχε παραδεχτεί ο Ίγκι, τα σχόλια το μόνο που κατάφεραν, ήταν να παρακινήσουν τον παίκτη περισσότερο. «Με ώθησαν πραγματικά να αποδείξω σε όλους ότι έκαναν λάθος. Και τώρα νιώθω ότι είμαι ένας από τους πιο δυνατούς και πιο αθλητικούς παίκτες εκεί έξω. Έτσι, ξέρετε, ποτέ δεν αμφέβαλα πραγματικά για τον εαυτό μου», είχε αναφέρει.

Το 2019 επιλέχθηκε στη 47η θέση στα ντραφτ του NBA από τους Σακραμέντο Κινγκς, οι οποίοι αντάλλαξαν αμέσως τα δικαιώματά του στους Νιου Γιορκ Νικς. Πέρασε τα περισσότερα από τα δύο πρώτα του χρόνια στη θυγατρική των Νικς, Westchester που αγωνίζεται στη G League και το 2021 ανταλλάχθηκε στους Φιλαδέλφεια 76ερς, οι οποίοι τον δοκίμασαν ένα παιχνίδι και τον επέστρεψαν πίσω. Τότε ήρθαν οι Ορλάντο Μάτζικ για να του προσφέρουν συμβόλαιο 10 ημερών. Έκανε το ντεμπούτο του στις 3 Μαΐου, σκοράροντας 14 πόντους στο πρώτο του παιχνίδι στη νίκη με 119–112 των Μάτζικ επί του Ντιτρόιτ. Δύο μέρες αργότερα σημείωσε 21 πόντους εναντίον των Σίξερς, την ομάδα που τον απέρριψε… Στο Ορλάντο έμεινε για έναν χρόνο και το 2022 επέστρεψε στην πατρίδα του τη Λιθουανία, για να φορέσει τη φανέλα της Ζαλγκίρις.

Τί μπορεί να προσφέρει

Ο Μπράζντεϊκις θεωρητικά μπορεί να αναβαθμίσει την ομάδα του Πειραιά σε δύναμη, ποιότητα και ανταγωνιστικότητα. Έχει τα χαρακτηριστικά, τα οποία ταιριάζουν στα «θέλω» του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος είχε παραδεχτεί σε δήλωσή του, ότι «πρέπει να πάρουμε έναν παίκτη ο οποίος θα μας κάνει καλύτερους». Ο Λιθουανός είναι δεξιόχειρας αλλά σουτάρει με το αριστερό και φέρεται να «δένει» στο σύστημα του προπονητή, ο οποίος θα έχει στη φαρέτρα του ένα πολυεργαλείο, που μπορεί να παίξει τόσο στο «2» όσο και στο «3», αλλά και στο «4».

«Παίζει πραγματικά σκληρά, είναι αθλητικός, δυνατός, παίζει για την ομάδα», είχε δηλώσει ο συμπαίκτης του Μπράζντεϊκιτς στους Ορλάντο Μάτζικ, Κόουλ Άντονι.

Είναι ικανός εκτελεστής και έχει εμπειρία από Ευρωλίγκα. Πέρσι με την Ζάλγκιρις είχε 11,6 πόντους, 2,9 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ μέσο όρο στη διοργάνωση, ενώ με την εθνική Λιθουανίας στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο προσέφερε στην ομάδα που κατέκτησε την έκτη θέση του τουρνουά 9,3 πόντους, 4,7 ριμπάουντ και 2,3 ασίστ σε 21,4 λεπτά ανά αγώνα, σουτάροντας μάλιστα με πάνω από 50% ευστοχία στο τρίποντο.

Οι Λιθουανοί του Ολυμπιακού

Ο Μπράζντεϊκις είναι ο όγδοος Λιθουανός στην ιστορία του Ολυμπιακού, ο οποίος συνεχίζει μία παράδοση, η οποία ξεκίνησε από το 1997-98 με τον μεγάλο Αρτούρας Καρνισόβας. Ακολούθησαν το 2005 οι Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις και Εουρέλιους Ζουκάουσκας που ήταν επιλογές του τότε κόουτς του Ολυμπιακού, Γιόνας Καζλάουσκας. Έναν χρόνο αργότερα, οι Αγγελόπουλου έφεραν πληρώνοντας 9 εκατ.Ευρώ τη Νέα Ορλεάνη, τον Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, ο οποίος ήταν άτυχος λόγω σοβαρού τραυματισμού. Το 2009 οι Πειραιώτες υπέγραψαν τον Λίνας Κλέιζα, ο οποίος αμειβόταν με 2 εκατ.Ευρώ ετησίως και είχε βγει πρώτος σκόρερ στην Ευρωλίγκα.

Τελευταίος Λιθουανός πριν τον Μπράζντεϊκις ήταν ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους ο οποίος δεν επιβεβαίωσε τις υψηλές προσδοκίες. Κέρδισε όμως 2 Ευρωλίγκες με τον Ολυμπιακό. Τώρα ο Μπράζντεϊκις έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τους συμπατριώτες του και ήδη γνώστες του μπασκετικού ρεπορτάζ  υποστηρίζουν, ότι έχει την δυνατότητα να περάσει στην ιστορία ως ο καλύτερος Λιθουανός που πέρασε ποτέ από την ομάδα του Πειραιά.
 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα ΕΠΟΣ σε μπλουζάκια οπαδών στο ΟΑΚΑ για Γιαννακόπουλο - Δείτε τι του ζήτησαν! (ΦΩΤΟ)

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags