Μια σύγκριση των στατιστικών της ομάδας του Πειραιά από την κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας με το Τοπ – 16 φανερώνει πως μπορεί με βάση αυτά να μην είναι αισθητά βελτιωμένος, καθώς κάποιες κατηγορίες είναι ελαττωμένες… (Για παράδειγμα έχει χειρότερη επίδοση σε επίθεση, ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα, επιθετικά ριμπάουντ, ασίστ, μπλοκ κατά, φάουλ και στο σύστημα αξιολόγησης ranking) …αλλά υπάρχει σημείο κλειδί που δείχνει γιατί είναι ανώτερος στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης και παίρνει τις νίκες που δεν μπορούσε στην έναρξη της χρονιάς.

Δέχεται λιγότερους πόντους, σκοράρει με μεγαλύτερη ευστοχία έξω από τα 6.75, αλλά και από τη γραμμή των βολών, παίρνει περισσότερα αμυντικά και συνολικά ριμπάουντ, κάνει λιγότερα λάθη, κλέβει περισσότερες φορές τη μπάλα, ενώ έχει και περισσότερα μπλοκ υπέρ.

Αναλυτικά:

Κανονική διάρκεια Ευρωλίγκας – Τοπ 16 (-: ελαττωμένο, +: αυξημένο)

Πόντοι υπέρ: 78.2 – 76.3 (-)
Πόντοι κατά: 75.7 – 73.5 (+)
Ποσοστό ευστοχίες στα δίποντα: 54.8% - 46.8% (-)
Ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα: 32.8% - 37.2% (+)
Ποσοστό ευστοχίας στις βολές: 74.4% - 78.7% (+)
Αμυντικά ριμπάουντ: 22.7 – 24.5 (+)
Επιθετικά ριμπάουντ: 10.1 – 10 (-)
Ριμπάουντ: 32.8 – 34.5 (+)
Ασίστ: 14.2 – 12.3 (-)
Λάθη: 14.6 – 12.8 (+)
Κλεψίματα: 5.5 – 6.8 (+)
Μπλοκ υπέρ: 3.2 – 3.8 (+)
Μπλοκ κατά: 3.2 – 4 (-)
Φάουλ κατά: 21.9 – 22.5 (-)
Φάουλ υπέρ: 23.9 – 22.3 (-)

Σύστημα αξιολόγησης ranking 81.7 – 78.5 (-)

Με βάση τα παραπάνω αυτοί είναι οι λόγοι της αγωνιστικής βελτίωσης του Ολυμπιακού:

1. Η καλύτερη άμυνα. Οι «ερυθρόλευκοι» ανέπτυξαν την αμυντική τους προσήλωση. Κλέβουν περισσότερες μπάλες, παίρνουν τα αμυντικά ριμπάουντ που πρέπει μην αφήνοντας τους αντιπάλους τους να ανανεώσουν επιθέσεις με επιθετικά. Και σε συνδυασμό και με την μεγαλύτερη συγκέντρωση που δείχνουν στα τελευταία κρίσιμα λεπτά των αγώνων χτίζουν σιγά σιγά μια ταυτότητα που δεν υπήρχε στην αρχή της σεζόν.

2. Η καλή προσαρμογή των τραυματιών. Ο Βασίλης Σπανούλης επέστρεψε από εκεί που είχε μείνει μετά τον τραυματισμό του, ο Βαγγέλης Μάντζαρης άργησε, αλλά ανεβάζει στροφές, κάτι που έδειξε και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ενώ σιγά σιγά μπαίνει ξανά στην ομάδα και ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.

3. Οι μεταγραφές. Τα δύο μεταγραφικά αποκτήματα Τζόι Ντόρσεϊ και Έισι Λο προσαρμόζονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Ο πρώτος μπορεί να μην σκοράρει, αλλά τα αμυντικά και τα αλτικά του προσόντα έχουν συμβάλλει στην βελτιωμένη απόδοση των «ερυθρόλευκων». Ο δεύτερος κάνει κάποιες επιπολαιότητες μέσα στους αγώνες, αλλά κάνει βήματα προόδου, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται τόσο ο Βασίλης Σπανούλης, όσο και οι υπόλοιποι περιφερειακοί της ομάδας του Πειραιά.

4. Η εξέλιξη των μικρών. Ο Κώστας Σλούκας έκανε την αρχή με την Γαλατάσαραϊ. Ακολούθησε ο Κώστας Παπανικολάου με την Εφές Αναντολού και ο Βαγγέλης Μάντζαρης με τον Παναθηναϊκό. Το πρώτο βήμα το έκαναν οι νεαροί άσοι, αλλά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς περιμένει από αυτούς να δείξουν διάρκεια και συνέχεια σε βάθος χρόνου.

5. Πρωταγωνιστές από το πουθενά. Κι ενώ ο Βασίλης Σπανούλης έμοιαζε απελπιστικά μόνος με τη συμβολή του Γιώργου Πρίντεζη, έχει ξεπεταχθεί και ο Κώστας Σλούκας, αλλά και ο Τζόι Ντόρσεϊ, ενώ κάθε ένας από τους υπόλοιπους μοιάζει να συμβιβάζεται με τον ρόλο που του έχει αναθέσει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.

6. Μεταγραφές εκ των έσω. Ο Μάρκο Κέσελ αποτελούσε «ξένο σώμα» πριν από λίγο καιρό στον Ολυμπιακό. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποφάσισε να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία δείχνει να την αξιοποιεί, με την χθεσινή του εμφάνιση κόντρα στον ΠΑΟΚ για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

7. Μεγαλύτερη συγκέντρωση στα κρίσιμα σημεία. Εκεί που έπαιρναν διαφορές και τις έχαναν εύκολα, φεύγοντας ηττημένοι στο τελευταίο σουτ, πλέον έχουν καταφέρει να «τιθασεύσουν» το άγχος τους και με λίγο… τύχη –που πάντα πάει με τους δυνατούς- να παίρνουν αυτοί τις νίκες στο τέλος των αγώνων.
 

ΠΗΓΗ: sday.gr