Ο 76χρονος προπονητής ολοκλήρωσε το συμβόλαιο του με την Εθνική Σερβίας και ο Ντούσαν Αλιμπίγεβιτς φαίνεται πως θα τον αντικαταστήσει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της σερβικής ομοσπονδίας:
Διαβάστε επίσης...
«Σήμερα κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το σερβικό μπάσκετ. Το συμβόλαιο του προπονητή μας, κ. Σβέτισλαβ Πέσιτς, με την Ομοσπονδία Μπάσκετ της Σερβίας έληξε σήμερα, τερματίζοντας την θητεία του στον πάγκο της εθνικής ομάδας και βάζοντας τέλος σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο στην ιστορία της εθνικής ομάδας.
Η Ομοσπονδία Μπάσκετ της Σερβίας εκφράζει την απέραντη ευγνωμοσύνη της στον θρύλο της προπονητικής για όλα όσα έκανε την προηγούμενη περίοδο για την ανάπτυξη και την ευημερία του σερβικού μπάσκετ και για τη μετάδοση του πλούτου των γνώσεών του στους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο, κάνοντας όλους γύρω του όλο και καλύτερους αθλητές και ανθρώπους.
Όταν ανέλαβε την ομάδα στη δεύτερη θητεία του, η Σερβία έψαχνε έναν τρόπο να αποκαταστήσει αυτό που πάντα κοσμούσε το μπάσκετ μας - τη λατρεία της εθνικής ομάδας, την πίστη στην ομάδα και τη δύναμη της ενότητας. Ο ‘Κάρι’ έφερε ακριβώς αυτό. Η εμπειρία, οι γνώσεις και το ανεκτίμητο χάρισμά του ένωσαν τα καλύτερα στοιχεία που έχει το σερβικό μπάσκετ και αποκατέστησε την πίστη στους "αετούς", τόσο στους παίκτες όσο και στους οπαδούς.
Τα αποτελέσματα από μόνα τους είναι αρκετά για να μείνουν στην ιστορία: ένα χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Μανίλα, καθώς και μια επιστροφή στη μεγάλη ευρωπαϊκή σκηνή μέσω μιας εμφάνισης στο Ευρωμπάσκετ. Αλλά ίσως πιο σημαντικός από τα μετάλλια, είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτή η ομάδα έχει γίνει ξανά οικογένεια. Με τον ‘Κάρι’, η εθνική ομάδα έγινε για άλλη μια φορά σύμβολο της υπερηφάνειας και του σερβικού αθλητικού πνεύματος.
Ο Πέσιτς έχει γράψει τις χρυσές σελίδες του δικού μας και γιουγκοσλαβικού μπάσκετ στο παρελθόν - από το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στην Κωνσταντινούπολη το 2001 και το παγκόσμιο στέμμα στην Ινδιανάπολη το 2002. Χάρη σε αυτόν, το σερβικό μπάσκετ ανέπνευσε ξανά τα τελευταία τρία χρόνια και κάθε φίλαθλος ένιωσε ότι η εθνική ομάδα ανήκει σε όλους μας.
Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς θα παραμείνει ενεργός στο επαγγελματικό έργο της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης της Σερβίας, επομένως στο μέλλον θα χρησιμοποιήσει τη μεγάλη εμπειρία και τις γνώσεις του για να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του σερβικού μπάσκετ και θα είναι εκεί για να βοηθήσει και να παράσχει υποστήριξη στον νέο προπονητή και το προπονητικό επιτελείο».