Facebook Pixel Γκαρντ από NBA ο Παναθηναϊκός - Καλάθης στον Ολυμπιακό
Μπάσκετ
| 2024-04-28 12:00:00

Γκαρντ-δυναμίτη από NBA ο ΠΑΟ - Νέα μεταγραφή από Euroleague ο Ολυμπιακός!

του Παναγιώτη Νικολάου

Δύο ονόματα έκπληξη στη λίστα των Αταμάν και Μπαρτζώκα. Τι συμβαίνει με Βεζένκοφ, Βιλντόζα και ο 21χρονος με τους 342 πόντους που αξίζει μία ευκαιρία...

Σε ρυθμούς Σάσα Βεζένκοφ έχει αρχίσει να κινείται ξανά η Ευρωλίγκα, δεδομένου ότι από την άλλη άκρη τού Ατλαντικού προκύπτει η είδηση ότι οι Σακραμέντο Κινγκς θα ενισχυθούν με παίκτες που θα έχουν επιθετική επίδραση. Δηλαδή αυτό που δεν έδωσε ο Σάσα φέτος, όπως και οι Κρις Ντουάρτε και ΤζαΒέιλ ΜακΓκι που αποκτήθηκαν μαζί του το περασμένο καλοκαίρι.

Αν ο Βεζένκοφ επιστρέψει, τελικά, στην Ευρώπη για να αγωνιστεί (πάντως έχει εξασφαλισμένο συμβόλαιο για έναν ακόμα χρόνο), προφανώς ο Ολυμπιακός, πρωτίστως, αλλά και ο Παναθηναϊκός θα δώσουν τα ρέστα τους για να υπογράψουν μαζί του. Είναι όμως μόνο αυτοί; Γιατί υπάρχουν ομάδες με τεράστια πορτοφόλια, που μπορούν να του δώσουν μεγάλο αγωνιστικό κίνητρο. Για παράδειγμα η Ρεάλ Μαδρίτης, που μπορεί να προσφέρει συμβόλαιο με τον αριθμό 4 μπροστά. Όπως και η Εφές.

Είναι όμως μόνο ο Σάσα που έχει ενδιαφέρον από το ΝΒΑ; Γιατί υπάρχουν μια σειρά από παίκτες που δεν φαίνεται να έχουν μέλλον στο ΝΒΑ, όπως είναι ο Μίχαλιουκ, και φυσικά οι ομάδες της Ευρωλίγκας τούς περιμένουν με ανοιχτές τις αγκαλιές τους.

Θέλετε να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες που, φυσικά, θα απασχολήσουν και Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό το προσεχές καλοκαίρι αν είναι διαθέσιμοι; 

AMINTOY NTIΑΛΟ: 26 ετών, γκαρντ-δυναμίτης, φεύγει από τους Ουίζαρντς. Κάνει διαρκώς μπάσιμο στη ρακέτα, τελειώνει φάσεις, έχει ενέργεια. Πολύ καλή λύση.

ΚΙΛΙΑΝ ΧΕΪΖ: 23χρονος γκαρντ, με σουλούπι Αμιντού Ντιαλό, που φεύγει από τους Πίστονς και δεν φαίνεται ότι μπορεί να βρει φέτος συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Αριστερόχειρας, δημιουργεί πολλούς πόντους για την ομάδα του με ασίστ, κλέβει την μπάλα. Έχει περιθώρια εξέλιξης αλλά μπορεί να απασχολήσει σοβαρά.

ΦΡΑΝΚ ΝΤΙΛΙΚΙΝΑ: Έχουμε ξαναγράψει σχετικά, δεν έχει μέλλον στο ΝΒΑ και το καλοκαίρι θα είναι 26 ετών. Αξιόπιστος σουτέρ, γκαρντ που μοιράζει παιχνίδι, πολύ καλή λύση.

ΜΑΛΚΟΛΜ ΚΑΖΑΛΟΝ: Γκαρντ 22 ετών, αριστερόχειρας, φέτος έπαιξε στη G League και προφανώς θέλει κάτι καλύτερο για την καριέρα του.

Πρόλαβε τον Ράιτ ο Ολυμπιακός, θέλει και Καλάθη!

Ξέρετε ποιον παίκτη τού Ολυμπιακού έχουν βάλει στο μάτι όλοι οι μεγάλοι τής Ευρωλίγκας και ψάχνονται με την περίπτωσή του; Γιατί όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον έφερε στην Ελλάδα προφανώς και ήταν σίγουρος για την αξία του αλλά, εδώ που τα λέμε, ούτε ο coach B. θα μπορούμε να περιμένει τέτοια προσαρμογή/παρουσία/εξέλιξη.

ΡΑΪΤ: Ο Μόουζες ήρθε στο Λιμάνι από την Τουρκία, ως ο κλασσικός καλός ψηλός που υπάρχει/υπάρχουν στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας με συμβόλαιο κάπου στις 300.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως έχουμε ξαναγράψει, αρχικά (λόγω Αταμάν) είχε προταθεί στον Παναθηναϊκό, αλλά οι Πράσινοι θεώρησαν ότι έχει κοινά στοιχεία με τον Λεσόρ και, άρα, δεν μπορεί να δώσει άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του Τριφυλλιού.

Ο Ολυμπιακός υπέγραψε μαζί του, τον έβαλε νωρίς-νωρίς στα βάσανα, και ο Μόουζες έδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει, να δώσει ανάσες σε Φαλ και Μιλουτίνοφ, εσχάτως να παίξει και από τη θέση 4 για κάποια λεπτά - Άρα να συνυπάρξει στην 5άδα με τους άλλους δύο ψηλούς των Πειραιωτών. Υπάρχουν σοβαρές φωνές στην Ευρωλίγκα που αναφέρουν ότι ακριβώς με βάση την προσαρμογή/παρουσία/εξέλιξη που είχε από μια άσημη ομάδα της Τουρκίας στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρωλίγκας (σε ομάδα που πρωταγωνιστεί μάλιστα), είναι μια από τις καλύτερες φετινές μεταγραφές. Ευτυχώς ο Ολυμπιακός έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι το 2025 μαζί του αλλά είναι με το στυλό στο χέρι για να ανανεώσει μέχρι το 2027. Κι άφησε τους άλλους να ξερογλείφονται...

KΑΛΑΘΗΣ: Το όνομά του έχει συνδεθεί με τον Ολυμπιακό ενώ, εσχάτως, βρέθηκε και στο ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Και η αλήθεια είναι τόσο το ελληνικό διαβατήριο όσο, φυσικά, και η αξία του μπορεί να κάνουν μακρινή ανάμνηση και τον Μήτρου Λονγκ αλλά και τον Λούκα Βιλντόζα. Μόνο που το προσεχές καλοκαίρι θα είναι 35,5 ετών και στα γκαρντ του Παναθηναϊκού υπάρχει ήδη ο Κώστας Σλούκας σε κοντινή ηλικία (το καλοκαίρι θα είναι 34,5 ετών). Για αυτόν τον λόγο είναι δύσκολο να έρθει στον Παναθηναϊκό, άσχετα από όσα λένε και γράφουν δεξιά και αριστερά. Όχι απίθανο, αλλά δύσκολο. Αντίθετα με τα δεδομένα του Ολυμπιακού, δηλαδή, καθώς είναι γκαρντ-κομπιουτεράκι που αρέσει πολύ στον Μπαρτζώκα.

ΒΙΛΝΤΟΖΑ: Μια και έγινε αναφορά στον Αργεντινό, πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι το δημόσιο κράξιμο του Αταμάν για τον Λούκα, on camera, σήμανε και το τέλος τού παίκτη στον Παναθηναϊκό. Μόνο που η αλήθεια φαίνεται ότι είναι διαφορετική, καθώς ο Τούρκος προπονητής ήθελε να τσιγκλήσει τον παίκτη, να του δώσει ένα έξτρα κίνητρο για να αποδείξει τι αξίζει στο παρκέ. Για αυτό και υπάρχει αναφορά ότι σκυλιάζει στις προπονήσεις ο Βιλντόζα, ώστε να κάνει το καλύτερο δυνατό φινάλε με την πράσινη φανέλα. Θα τα καταφέρει; Αυτό είναι στο χέρι του. Διαφορετικά το καλοκαίρι ο Αταμάν δεν θα του δώσει νέα ευκαιρία...

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Έχει 16 πόντους μ.ο. ανά παιχνίδι, εμπειρία τοπ επιπέδου, είναι 2,05 μ. Αλλά, την ίδια στιγμή είναι 34 ετών και, φυσικά, στο επίπεδο που βρίσκονται Πειραιώτες και Πράσινοι η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο. Στον Κουζμίνσκας αναφερόμαστε, που ακόμα κι αν δεν θέλουν να τον δουν, δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν τον βλέπουν. Με την ΑΕΚ τα πηγαίνει εξαιρετικά (παρά τα προβλήματα που υπάρχουν φέτος στην ομάδα), ξεπέρασε πλήρως και τον τραυματισμό που είχε, γνωρίζει τι σημαίνει τοπ επίπεδο. Το ζήτημα είναι αν θα του δώσουν συμβόλαιο το ερχόμενο καλοκαίρι, έστω για να υπάρχει βάθος στον πάγκο... 

O Λίονελ Κόλσον αξίζει μία ευκαιρία σε Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό

Tα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά σε κάθε άκρη τής Ελλάδας έχουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, καθώς είναι σαφές ότι ψάχνουν για ο,τι καλύτερο υπάρχει εγχώρια και έπειτα αναζητούν λύσεις στο εξωτερικό.

Κάπως έτσι έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από τα ρόστερ τους αμέτρητοι παίκτες (από τον Σπανούλη και τον Διαμαντίδη μέχρι τον Χαραλαμπόπουλο, τον Τολιόπουλο και τον Σαμαντούροφ), άσχετα αν κάποιοι κατάφεραν να παραμείνουν και άλλοι συνέχισαν σε άλλες ομάδες.

Μια ακόμα τέτοια περίπτωση φαίνεται ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή τους από τη βόρεια Ελλάδα, που παραδοσιακά έχει ταλέντο στο μπάσκετ που δουλεύει σωστά, αν και ο συγκεκριμένος παίκτης είναι ξένος και όχι Έλληνας.

Αναφερόμαστε στον Λίονελ Κόλσον, της Καβάλας, που φέτος έκανε πράγματα και θαύματα στη National League 1, δείχνοντας ότι έχει τα εφόδια για να παίξει μπάσκετ σε υψηλότερο επίπεδο. Ο 21χρονος άσος (θα γίνει 22 ετών τον προσεχές Μάη) είναι Γάλλος και αυτή είναι η πρώτη φορά που παίζει μακριά από την πατρίδα του - Αρχικά, το καλοκαίρι του 2023, έφτασε κοντά στο να υπογράψει συμβόλαιο με ομάδα τής Α1 κατηγορίας στο Βέλγιο αλλά, τελικά, προτίμησε τον εξασφαλισμένο χρόνο που του έδινε η Καβάλα. Γιατί σε αυτή την ηλικία έχει σημασία να παίζεις.

Ο Κόλσον είναι 2,06, με άλμα, ενέργεια και καλό σουτ ακόμα και από μακρινή απόσταση (υπό προϋποθέσεις, δηλαδή, θα μπορούσε να παίξει και στη θέση 3) και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ως σωματότυπος, στιλ παιχνιδιού αλλά και εξωτερική εμφάνιση θυμίζει πολύ τον συμπατριώτη του Στεφάν Ρισασέ, που είχε παίξει πριν από κάμποσα χρόνια στον Ολυμπιακό.

Ο Κόλσον αναδείχθηκε φέτος πρώτος σκόρερ (στους ξένους) στην National League, με 342 πόντους, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο αν σκεφτεί κάποιος ότι δεν είναι σουτέρ, αλλά 4άρι. Παίζει μέσα και έξω από το καλάθι, με καλό σουτ από μέση απόσταση και λόγω σωματότυπου, ηλικίας, χαρακτήρα και διάθεσης για δουλειά, τον έχουν ξεχωρίσει μπασκετάνθρωποι και τον έχουν θέσει στα υπόψιν Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Ο Κόλσον, εξάλλου, είναι και διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας, κι αυτό κάτι δείχνει για την αξία του, άσχετα αν βρέθηκε στη National League για να παίξει φέτος. Τα καλά νέα, άλλωστε, μαθεύονται για αυτό και το όνομά του είναι γραμμένο στη λίστα που έχουν οι "αιώνιοι" με λύσεις από τις χαμηλότερες κατηγορίες τού ελληνικού μπάσκετ...


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπή στον ΠΑΟ: Γιαννακόπουλος-Αταμάν ψάχνουν να κάνουν τώρα μεταγραφή!
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags