Ή δεν θα έχει σήμα. Ειδάλλως, θα χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα για να πραγματοποιηθεί η σύνδεση. Εάν βγει αυτόματος τηλεφωνητής, θα μιλάει σε κάποια παράξενη σλάβικη γλώσσα. Όπως τον παλιό, κακό καιρό, που χρειαζόσουν ώρες και συχνά μπαξίσι για να μιλήσεις με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Την ώρα που έγραφα αυτό το σημείωμα, η αποστολή του «Δικεφάλου» βρισκόταν κάπου πέρα από τη Μαύρη Θάλασσα ή μέσα σε κάποιο από τα δύο αεροπλάνα που χρειάστηκε για να φτάσει ως εκεί ή σε ένα παλαιικό πούλμαν από την εποχή του υπαρκτού.

Μη φωνάζετε, ξέρω, έχει προχωρήσει η Ουκρανία, δεν είναι πια όπως τότε. Απλώς θέλω να τονίζω την ταλαιπωρία του προγράμματος και να δικαιολογήσω την ευκολία με την οποία ο ΠΑΟΚ έχασε δύο από τους τέσσερις αγώνες που έδωσε εκτός Ελλάδας: 53-87 από τη Νίζνι Νόβγκοροντ, 65-84 από την Ανκαρα. Αφού πήρε και δύο νίκες, στην Ποντγκόριτσα και στο (τρέχα γύρευε) Σεκεσφέχερβαρ, πάλι καλά.

Στο τέλος της περιπέτειας, τα κορμιά των παικτών του θα έχουν στραβώσει και θα είναι σαν το τελικό σίγμα. Θα ξυπνάνε το πρωί και δεν θα ξέρουν σε ποια πόλη βρίσκονται. Θα βλέπουν λεωφορείο και θα πηδάνε στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Θα ακούνε αεροδρόμιο και θα κρύβονται έντρομοι. Ας μη προσθέσουμε στην εξίσωση τα 12 (και βάλε...) ταξίδια της ελληνικής Α1.

Εάν υπήρχε δικαιοσύνη στον αθλητισμό, η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ θα κέρδιζε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο του Eurocup αριστίνδην, ως αποζημίωση για την ταλαιπωρία. Ή θα έπαιρναν οι παίκτες του για δώρο μία χρυσή κάρτα για να γράφουν τα χιλιόμετρα των ταξιδιών και να την εξαργυρώσουν με δωρεάν διακοπές στις Σεϋχέλλες. Τα ίδια ισχύουν για τον Πανιώνιο, αλλά τουλάχιστον αυτός είχε και 1-2 ευκολότερα ταξίδια της μίας πτήσης: Μόσχα, Κωνσταντινούπολη.

Αγκομαχώντας στην ατελείωτη ανηφόρα, ο ΠΑΟΚ μάζεψε στο σακούλι του 5 νίκες, έβαλε από κάτω μία ομάδα που θα μπορούσε να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα (Μπουντούτσνοστ) και απέχει πια δύο βήματα από την πρόκριση. Εάν νικήσει σήμερα την ισχυρή Χίμικ (προσοχή, όχι Χίμκι) στο Γιούζνι, θα προκριθεί στους 32 της διοργάνωσης, ασχέτως με το αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής.
Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει να φτάσει στο παγωμένο Γιούζνι και να τεντωθεί, σύσσωμος, για να ξεπιαστεί από το μαραθώνιο ταξίδι. Πού διάβολο είναι αυτό το Γιούζνι; Λιμάνι, λέει, κοντά στην Οδησσό. Μαύρη Θάλασσα, για να ταιριάζει με τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Εύξεινος Πόντος, πάει να πει φιλόξενος, κατ' ευφημισμόν όμως, αφού η αρχική ονομασία αυτής της απέραντης λιμνοθάλασσας ήταν Άξεινος.

Είναι το τελευταίο φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του ΠΑΟΚ. Μέχρι το επόμενο, ελπίζω.

Πηγή: sday.gr