«Έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφα σου! Για έναν προπονητή που ξέρει τα Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας καλύτερα κι από τη γκαρνταρόμπα του, η προετοιμασία είναι ακριβώς όπως την όρισε και ο Μιγκέλ Θερβάντες: μισή νίκη!
Ο Ομπράντοβιτς είναι έτοιμος για τον δωδέκατο ημιτελικό της καριέρας του στα Φάιναλ Φορ και μπορεί τέτοια ματς να αποτελούν γι αυτόν «άλλη μια μέρα στη δουλειά», ωστόσο σε τέτοιες περιπτώσεις οι προπονητές (πρέπει να) λειτουργούν, όπως οι χαμαιλέοντες και να προσαρμόζονται στις συνθήκες που συναντούν. Η να κάνουν κάτι ακόμη πιο ωφέλιμο: να αναγκάζουν τους αντιπάλους τους να προσαρμόζονται στις συνθήκες που δημιουργούν οι ίδιοι…
Όλα αυτά μοιάζουν πολύ ακαδημαϊκά, αλλά δεν είναι. Εν πάση περιπτώσει, κόντρα σε μια ομάδα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κάτι σαν δικός του… κλώνος, ο Παναθηναϊκός έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις και βασικές προτεραιότητες. Κοινώς πέρα από τον επιθυμία, τη φιλοδοξία και τον ενθουσιασμό του, εμφορείται και από τα αγωνιστικά «πρέπει» του, τα βασικότερα των οποίων είναι τα εξής:
1. Να μην επιτρέψει στη Σιένα να έχει περισσότερες κατοχές της μπάλας, και να εκδηλώσει παραπάνω τελικές προσπάθειες, όπως προκύπτει από τη στατιστική σύγκρισή τους στις προημιτελικές σειρές. Στην προκειμένη περίπτωση παίζουν ρόλο τα αμυντικά ριμπάουντ (ώστε να αποτραπούν οι δεύτερες ευκαιρίες των Ιταλών) και ο περιορισμός των λαθών, που συν τοις άλλοις δημιουργούν και ευκαιρίες για αιφνιδιασμούς και εύκολα καλάθια. Προς επίρρωσιν αυτού του συσχετισμού, λειτουργεί η εικόνα των αγώνων της Σιένα με τον Ολυμπιακό, ο οποίος με τα λάθη του χάριζε συνεχώς και αδιαλείπτως ευκαιρίες στους αντιπάλους του.
2. Να διαβάζει ορθώς και εγκαίρως τις αμυντικές προσαρμογές της Σιένα και να αντιδρά αναλόγως. Ο Πιανιτζιάνι αρέσκεται σε τέτοιες αλλαγές (από man to man σε ζώνη ή ζώνη προσαρμογής και αντιστρόφως), μάλιστα οι Ιταλοί συνηθίζουν να επιστρέφουν με διαφορετικές άμυνες μετά τα τάιμ άουτ. Αυτή η εικόνα είναι οικεία στον Παναθηναϊκό και από τη μεταξύ τους σειρά στα πλέι οφς της σεζόν 2008-09.
3. Να διαχειριστεί καταλλήλως τα ρίσκα στα οποία θα επιδοθεί (όπως το προανήγγειλε άλλωστε) ο Πιανιτζιάνι. Χθες ο προπονητής της Σιένα εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «ο Ομπράντοβιτς θα έχει σκαρώσει κάποιο αμυντικό κόλπο για να μας αναγκάσει να βγούμε από το παιχνίδι μας στην επίθεση και να λειτουργήσουμε διαφορετικά απ' ό,τι συνηθίζουμε και γι΄ αυτό πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε κάποια ρίσκα».
Ποια θα είναι αυτά; «Θα περιμένουμε να τα διαπιστώσουμε και να αντιδράσουμε αναλόγως» απαντά ο Δημήτρης Ιτούδης. Και εξηγεί: «Θα δούμε τι θα αφήσουν αυτοί στη δική μας επίθεση , κάτι ασφαλώς θα τους αφήσουμε κι εμείς και βλέποντας και κάνοντας. Για παράδειγμα στη σειρά του 2009, είχαμε αφήσει τα τρίποντα του Στόουνρουκ, ο οποίος πέραν του ότι συνεχίζει να κατευθύνει την άμυνα, βελτίωσε τα ποσοστά του στα τρίποντα, παρά το γεγονός ότι η γραμμή πήγε στα 6,75μ.».
4. Να μην παρασυρθεί από την πίεση και την ψυχολογική φόρτιση του αγώνα (που είναι μιας χρήσεως και καθοριστικός, όχι μέρος μιας σειράς πλέι οφς) και να διαχειριστεί τις καταστάσεις με καθαρό μυαλό, χωρίς να επηρεαστεί από τα εκάστοτε συναισθήματα του: τον ενθουσιασμό, την απογοήτευση, τον θυμό κοκ…
5. Να ανταποκριθεί με ηρεμία, ψυχραιμία, ισορροπία και καταμερισμό δυνάμεων στην περιβόητη άμυνα στα όρια του φάουλ, που παίζει η Σιένα και παράλληλα να επιδιώξει να της «χαλάσει» την επιθετική λειτουργία της και να μην της δώσει γήπεδο για να τρέξει.
Εδώ ήρθαμε ,που λένε και στο σινεμά, διότι το αμυντικό σφρίγος της Σιένα δίνει αφορμή για μια μεγάλη κουβέντα και δεν εννοώ αυτήν περί διαιτητικής ανοχής και των συμπαρομαρτούντων της, αλλά της αντίδρασης και ενδεχομένως των εκπλήξεων που θα επιφυλάξει ο Ομπράντοβιτς στους Ιταλούς.
Η Σιένα θα επιδιώξει να πιέσει τους (ομόχρωμους της) πρωταθλητές Ελλάδος και να τους αναγκάσει να εκδηλώσουν βεβιασμένες επιθέσεις και να βγουν έξω από τον ρυθμό και τη λειτουργία τους. Με τον κίνδυνο να επιβραδυνθούν οι τελικές προσπάθειες του, ίσως ο Παναθηναϊκός οδηγηθεί σε μια απλούστερη από τη συνηθισμένη και πιο… αφαιρετική επιθετική συμπεριφορά, με στόχο να μην χρονοτριβεί και να τελειώνει ομαλά και (έστω και χωρίς πλήρη ανάπτυξη) τα plays του.
Κατά πάσα πιθανότητα ο Ομπράντοβιτς θα ακολουθήσει την πεπατημένη των αγώνων με την Μπαρτσελόνα χρησιμοποιώντας στο αρχικό σχήμα τον Καλάθη δίπλα στον Διαμαντίδη (ο οποίος σήμερα κλείνει τα 31 χρόνια του) τον Σάτο στο «3», τον Φώτση στο «4» και τον Βουγιούκα στο «5». Με αυτή τη λογική, του περισσεύουν «βαριά χαρτιά» ως λύσεις από τον πάγκο, ενώ ειδικώς για την αντιμετώπιση του Χέρστον, που έχει την ικανότητα να παίζει μέσα και έξω από τη ρακέτα, αναμένεται να επιστρατευθεί σε ρόλο εξολοθρευτή ο Καιμακόγλου.
Ένα θέμα που παραμένει ανοικτό, όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για την ίδια τη Σιένα είναι ο ρόλος του ΜακΚάλεμπ, που προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό και μακρά απουσία. Ο πρώην παίκτης της Παρτίζαν την οποία οδήγησε μαζί με τον Μάριτς στο περυσινό Φάιναλ Φορ, στο Παρίσι, είχε εντελώς συμβολική παρουσία στη σειρά με τον Ολυμπιακό (23 λεπτά στα τέσσερα ματς, ένας πόντος, 0/4 σουτ, μία ασίστ) και ήδη ο Πιανιτζιάνι προανήγγειλε ότι «θα τον χρησιμοποιήσω μόνο εάν εξαντληθούν οι υπόλοιπες επιλογές μου». Μπορεί, όμως, να μπλοφάρει όπως και πρόπερσι –πάλι κόντρα στον Παναθηναϊκό- με τον Λαβρίνοβιτς…».
Πηγή: sentragoal.gr