Facebook Pixel Η Εβραία... Αθηνά, το μισό «πράσινο» χέρι και η μοίρα του Ιτούδη
Μπάσκετ
| 2015-04-10 13:10:00

Η Εβραία... Αθηνά, το μισό «πράσινο» χέρι και η μοίρα του Ιτούδη

Η Εβραία... Αθηνά, το μισό «πράσινο» χέρι και η μοίρα του Ιτούδη

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Βασίλη Σκουντή για τον Παναθηναϊκό.

Στον μύθο του, «Ανήρ ναυαγός», ο Αίσωπος χρησιμοποίησε και κληροδότησε ως παρακαταθήκη στην παγκόσμια θυμοσοφία μια έκφραση που ταιριάζει γάντι στη χθεσινή βραδιά...

«Συν Αθηνά», λέει, «και συ χείρα κίνει», απλώς η εφαρμογή τής αποφθεγματικής ρήσης έμεινε ημιτελής, διότι ενώ η... Εβραία Αθηνά έπραξε το χρέος της στο ακέραιο, η «πράσινη» χείρα λάθεψε στη λήξη, όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης αστόχησε στο τελευταίο τρίποντο και ο Παναθηναϊκός έφυγε ηττημένος από το Βελιγράδι.

Το κυνήγησε, δίκην απονενοημένου διαβήματος, ο μπαγάσας και είμαι σίγουρος πως θα το έβαζε εάν το ματς διεξαγόταν στην «Μπεογκράντσκα Αρίνα» (όπως ο ημιτελικός του Ευρωμπάσκετ του 2005, με τη Γαλλία) και όχι στη «Χάλα Πιονίρ»!

Η ήττα είναι πάντοτε πικρή, αλλά η χθεσινή άφησε μια γλυκιά γεύση στους «πράσινους», οι οποίοι προκρίθηκαν, για πέμπτη φορά στη σειρά, στην οκτάδα της Ευρωλίγκας, όπου θα αντιμετωπίσουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας: της χρωστούν κιόλας μια εκδίκηση από τον περυσινό πέμπτο προημιτελικό, στον οποίο τους έπιασε αιχμαλώτους (74-44)...

Την ώρα που έληξε ο αγώνας στο Βερολίνο και η Μακαμπί Τελ Αβίβ έβγαζε νοκ άουτ την Αλμπα και σφράγιζε την πρόκριση του Παναθηναϊκού, ο Ντεμάρκους Νέλσον ζήλευε τη δόξα των απογόνων του, φρέσκων πρωταθλητών του NCAA με το Ντιουκ, και το `παιξε κάτι ανάμεσα σε Τάιους Τζόνσον και Γκρέισον Αλεν!

Σε ένα γήπεδο που το ήξερε σπιθαμή προς σπιθαμή, από την περυσινή θητεία του στον Ερυθρό Αστέρα, ο Αμερικανός γκαρντ έβαλε δυο απανωτά «γκολ-φάουλ» και ο Παναθηναϊκός, που άρχισε το ματς με 2/18 σουτ και βρέθηκε πίσω με έντεκα πόντους, πήρε θάρρος, αποφορτίστηκε από το ψυχαναγκαστικό «πρέπει», έτρεξε ένα σερί 10-0 και πέρασε με οκτώ πόντους μπροστά.

Εν τέλει «πλήρωσε» τις ύστερες κακές επιθετικές επιλογές του και είδε τη νίκη να ξεγλιστράει από τα χέρια του με τις 2/2 βολές του Μαριάνοβιτς στα δυο δευτερόλεπτα, ωστόσο, μετά από το σιρκουί των πέντε μηνών, είδε τον μόχθο του να επιβραβεύεται και τις φιλοδοξίες του να μένουν ζωντανές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εν όψει της εξ ορισμού δύσκολης επιχείρησής του κόντρα στους Μοσχοβίτες.

Παρεμπιπτόντως, η εκ Τελ Αβίβ ορμώμενη Αθηνά, η οποία έστειλε τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ, έχει γνήσιες ελληνικές ρίζες, καθώς στυλοβάτες της επικράτησής της υπήρξαν ο Αμερικανός Ντέβιν Σμιθ, που ήταν πρωτοπαλίκαρο του Ηλία Ζούρου στον Πανελλήνιο της σεζόν 2009-10, και ο Ελληνας, τέως παίκτης του Παναθηναϊκού, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, χώρια η παρουσία του (φιλέλληνα, πρώην προπονητή του Ολυμπιακού) Πίνι Γκέρσον στον πάγκο!

Ελληνικές ρίζες βεβαίως έχει και η ΤΣΣΚΑ που περιμένει τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση, με ηγέτη τον Μίλος Τεόντοσιτς και με καθοδηγητή τον Δημήτρη Ιτούδη, που πέρασε δεκατρία χρόνια στο πλευρό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ξαφνικά συνειδητοποιεί πως η πρώτη μεγίστη πρόκληση της σόλο καριέρας του φιλτράρεται μέσα από το «πράσινο» παρελθόν του!

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags