Facebook Pixel Τι ματσάρα, Θεέ μου! Δώστε την κούπα και στους δύο!
Μπάσκετ
| 2016-05-15 23:32:00

Τι ματσάρα, Θεέ μου! Δώστε την κούπα και στους δύο!

Τι ματσάρα, Θεέ μου! Δώστε την κούπα και στους δύο!

Η Φενέρ του τεράστιου Ομπράντοβιτς γύρισε από το -21, έφτασε μία ανάσα από το θαύμα, η ΤΣΣΚΑ όμως του Ιτούδη πήγε το ματς στην παράταση και οι Ρώσοι σήκωσαν την κούπα με 101-96.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης για έβδομη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 2008! Ο Δημήτρης Ιτούδης νίκησε τον δάσκαλό του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, και έγινε μόλις ο δεύτερός Έλληνας προπονητής που κατακτά το τρόπαιο. Μεγάλο ματς έκαναν οι Τεόντοσιτς (22 πόντοι, 7 ασίστ) και Ντε Κολό (22 πόντοι). Ο Κώστας Σλούκας πάλεψε (10 πόντοι), αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει την Τρίτη Ευρωλίγκα της καριέρας του. Πρωτος τίτλος για τον Τεόντοσιτς μετά από έξι αποτυχημένα Final 4!

Η αρχή του μεγάλου τελικού δεν προμήνυε με τίποτα όσα θα ακολουθούσαν στις επόμενες δυο περιόδους. Και αυτό γιατί οι δυο ομάδες μπήκαν… φουριόζες στο παρκέ έχοντας τρελά ποσοστά ευστοχίας και υψηλή παραγωγικότητα –για τελικό- τελειώνοντας την πρώτη περίοδο με πολύ μικρή διαφορά υπέρ των Ρώσων (22-20).

Στη δεύτερη περίοδο, όμως, όλα άλλαξαν. Η ΤΣΣΚΑ διατήρησε τον τρελό ρυθμό του πρώτου δεκαλέπτου, σε αντίθεση με τη Φενέρ που κατέρρευσε! Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πετούσαν… τούβλα ολοκληρώνοντας τη δεύτερη περίοδο με μόλις 10 πόντους ενεργητικό! Την ίδια στιγμή, στην πλευρά της «ρωσικής αρκούδας» έλαμπε το άστρο του Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος «πήρε φωτιά» στο δεύτερο δεκάλεπτο, έκανε τα πάντα σωστά (10 πόντοι και 3 ασίστ με μόλις ένα λάθος) και παρέσυρε τους συμπαίκτες του σε ένα επιθετικό κρεσέντο που άνοιξε τη διαφορά στους 20 πόντους στο ημίχρονο (50-30)!

Η Φενέρ είχε την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά στην Τρίτη περίοδο αλλά απέτυχε. Οι Τούρκοι έσφιξαν την άμυνά τους προβληματίζοντας την ΤΣΣΚΑ, ωστόσο στην επίθεση πήραν κακό βαθμό, με αποτέλεσμα η προσπάθειά τους να πάει… χαμένη αφού η διαφορά δεν έπεσε αρκετά ώστε να τους δίνει ιδιαίτερες πιθανότητες ανατροπής στο τελευταίο δεκάλεπτο (69-53).

Εκεί που φαινόταν πως όλα τελείωσαν, ήρθε τα πάνω-κάτω. Η Φενέρ τα έδωσε όλα, έπαιξε άμυνα του… θανάτου και με τους Ντίξον και Ούντο να κάνουν τρομερά πράγματα μείωσε τη διαφορά. Παράλληλα, η ΤΣΣΚΑ έδειχνε να καταρρέει ψυχολογικά. Λίγο πριν το τέλος, ο Ντίξον πέτυχε τρίποντο φέρνοντας για πρώτη φορά το ματς στα ίσια για τη Φενερ. Δύο βολές του Σλούκα ολοκλήρωσαν την ανατροπή, αλλά στην τελευταία φάση ο Χριάπα πήρε το ριμπάουντ στην άστοχη προσπάθεια του Ντε Κολό και ισοφάρισε με «follow» σε 83-83 στέλνοντας το ματς στην παράταση!

Στο έξτρα πεντάλεπτο, οι Ρώσοι ήταν σαφώς η καλύτερη ομάδα. Πήραν προβάδισμα από νωρίς και ακόμα κι όταν η Φενέρ πλησίασε στους 2, βρήκαν άλλον έναν «από μηχανής θεό» στο πρόσωπο του Κάιλ Χάινς, Ο Αμερικανός σέντερ πήρε το ριμπάουντ στην άστοχη προσπάθεια του Ντε Κολό και πέτυχε πιθανώς το πιο κρίσιμο καλάθι του αγώνα επαναφέροντας τη διαφορά στους 4! Στις επόμενες επιθέσεις η μπάλα πήγε στα χέρια του Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος ήταν απόλυτα ψύχραιμος σκοράροντας 6/6 βολές. Έτσι, ακόμα και τα δυο τρελά τρίποντα που πέτυχαν οι Ντίξον και Ντατόμε δεν ήταν ικανά να κρατήσουν τη Φενέρ στο παιχνίδι. Τελικό σκορ 101-96 και επιτέλους τίτλος για την ΤΣΣΚΑ!

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 30-50, 53-69, 81-81(κ.α), 96-101

Φενέρμπαχτσε: Χίκμαν 5, Ούντοχ 16(5/14δ, 11ρ, 3ασ), Μαχμούτογλου, Άντιτς 16(1), Μπογκντάνοβιτς 6(0/6τρ), Σλούκας 10(1), Βέσελι 7(1/10β), Κάλινιτς 3(1), Ντίξον 17(5/9τρ, 4ασ), Ντατόμε 16(3/6τρ, 5ρ, 3ασ)

ΤΣΣΚΑ: Ντε Κολό 22(1τρ, 7ασ), Κουλάγκιν, Τεόντοσιτς 19(3/6τρ, 5ρ, 7ασ), Φριντζόν, Νίκολς, Τζάκσον 8, Κορόμπκοφ, Βοροντσέβιτς 11(1/6τρ), Χίγκινς 12(2), Χριάπα 10(5ρ), Κουρμπάνοφ 4, Χάινς 15(4ρ)

Δείτε το τρομερό φινάλε και το πώς πήγε το ματς στην παράταση:

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags