Facebook Pixel Το «Οakazo-1», το «Oakazo-2» και οι... βέρες με τον Μπουρούση!
Μπάσκετ
| 2016-12-23 16:52:00

Το «Οakazo-1», το «Oakazo-2» και οι... βέρες με τον Μπουρούση!

Το «Οakazo-1», το «Oakazo-2» και οι... βέρες με τον Μπουρούση!

Ο Βασίλης Σκουντής γράφει για το αποψινό ματς του Παναθηναϊκού με την Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ.

O (συχωρεμένος εδώ και ενάμιση μήνα) Λέοναρντ Κοέν έγραψε το 1986 το «First we take Manhattan, then we take Berlin» που κάλλιστα μπορεί να το τραγουδήσει απόψε ο Παναθηναϊκός αλλάζοντας μόνο τα τοπωνύμια... Να τραγουδήσει δηλαδή «First we take Milan, then we take Vitoria»!

Εδώ βεβαίως υπάρχει μια ανακολουθία σε σχέση με τους στίχους του τραγουδιού διότι ναι μεν οι «πράσινοι» άλωσαν το Μιλάνο, αλλά την Μπασκόνια την αντιμετωπίζουν στο ΟΑΚΑ και όχι στην καρδιά της Βασκονίας...

Εμ, εδώ σε θέλω, κύριε Τσάβι μου, διότι τρία από τα μεγαλύτερα κάζα της κατά τα άλλα ένδοξης ιστορίας του ο Παναθηναϊκός τα έχει υποστεί από τους λεγάμενους όχι στη Βιτόρια, αλλά στο Μαρούσι, οπότε είναι λογικό απόψε να θέλει να κατακτήσει (όχι κάποιο ξένο, αλλά) το δικό του σπίτι!

Παρεμπιπτόντως η αυθαίρετη σύνδεση την οποία επιχείρησα ανάμεσα στον στίχο του Κοέν και στην τρέχουσα μπασκετική συγκυρία δικαιολογείται και από τον ίδιο τον Καναδό συνθέτη: που είπε κάποτε ότι «απεχθάνομαι τις τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά πάντοτε εκτιμούσα το γεγονός ότι οι τρομοκράτες δεν αναζητούν άλλοθι και δεν συμβιβάζονται»...

Πού έγκειται η σύνδεση ανάμεσα στην τρομοκρατία και στους αποψινούς αντιπάλους του Παναθηναϊκού; Μα η (πρώην Ταουγκρές, Κάχα Λαμποράλ, Λαμποράλ Κούτσα και νυν) Μπασκόνια εκπροσωπεί τη Χώρα των Βάσκων στους κόλπους της οποίας γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και έδρασε από το 1959 έως το 2011 η διαβόητη εθνικιστική και αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ!

Υφίσταται βεβαίως μια ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στις δυο... τρομοκρατικές οργανώσεις, διότι ενώ η «Euskadi Ta Askatasuna» («Βασκική γη και ελευθερία») ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου του 2011 την παύση της ένοπλης δραστηριότητάς της, το μπασκετικό παρακλάδι της συνεχίζει το χαβά του...

Το συνεχίζει και σπέρνει τον τρόμο απανταχού της Ευρώπης!

Αυτό ο Παναθηναϊκός το ξέρει από πρώτο χέρι διότι το βίωσε στο πετσί του και μάλιστα οι πληγές από το τελευταίο κτύπημα είναι ακόμη ανοικτές: ακόμη και εάν το ξεχνούσε όμως θα του το θύμιζε η φυσική παρουσία του Γιάννη Μπουρούση και του Μάικ Τζέιμς, που πέρυσι ανήκαν στην τρομοκρατική οργάνωση του Περάσοβιτς και μάλιστα πριν από οκτώ μήνες ανατίναξαν το ΟΑΚΑ!

Η βραδιά της 19ης Απριλίου του 2016 στην οποία αποτυπώθηκε το 75-84 υπήρξε και θα διαιωνίζεται ως μία από τις πιο ιστορικές στα χρονικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μάλιστα πολλά λογιώ: σήμανε τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού, προκάλεσε την ακαριαία απόλυση του Σάσα Τζόρτζεβιτς (και την άμεση επιστροφή του Αργύρη Πεδουλάκη), έστειλε τους Βάσκους σε Φάιναλ Φορ μετά από οκτώ χρόνια, στιγμάτισε το κύκνειο άσμα του Δημήτρη Διαμαντίδη και γέννησε ένα φλερτ που έμελλε να εξελιχθεί σε έρωτα...

Τον Γιάννη Μπουρούση εννοώ, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στη νίκη των Βάσκων (πρώτα με την τάπα στον Γκιστ και ύστερα με ένα μνημειώδες τρίποντο) και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μέσα στο γήπεδο βρέθηκε αγκαλιασμένος με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο!

Τρεις μήνες αργότερα, όταν οι δυο τους φωτογραφήθηκαν δίπλα δίπλα -με τον Μπουρούση να κρατά στα χέρια του μια φανέλα του Παναθηναϊκού-, αποδείχθηκε ότι το ενσταντανέ της 19ης Απριλίου ήταν σαν να περνούσαν τις βέρες του αρραβώνα τους!

Πλάκα πλάκα η τελευταία (πριν από την αποψινή) επίσκεψη της Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ εξελίχθηκε σε μια μπασκετική παραφθορά της ταινίας του 1994: εκείνο το βράδυ έγιναν τρεις κηδείες και δυο γάμοι!

Αναφέρομαι σε δυο γάμους διότι πριν από τον Μπουρούση ο Παναθηναϊκός είχε αποκτήσει και τον Μάικ Τζέιμς, οπότε η αποψινή αναμέτρηση, πέρα από την αγωνιστική σημασία της, κουβαλάει και ένα επιπλέον συναισθηματικό βάρος...

Δέκα χρόνια νωρίτερα, η ίδια ομάδα (Ταού Θεράμικα) και μάλιστα με τον ίδιο προπονητή (Βέλιμιρ Περάσοβιτς) είχε φράξει τον δρόμο του Παναθηναϊκού προς το Φάιναλ Φορ της Πράγας: στις 12 Απριλίου του 2006 οι Βάσκοι, παρόντος και του Ρόκο Λένι Ούκιτς, άλωσαν το ΟΑΚΑ με 74-71 αφήνοντας τους «πράσινους» στα κρύα του λουτρού...

Ο Τούρκος Σερκάν Ερντογάν είχε κάνει πάρτι με 24 πόντους σε 25 λεπτά, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αστόχησε στην εκπνοή και ιδού πώς συντελέσθηκε το «Οakazo», όπως το αποκάλεσαν τότε οι Ισπανοί, κατά παράφραση του «Μaracanazo» που κωδικοποιεί τη νίκη της Ουρουγουάης επί της Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1950.

Λένε πως ο δολοφόνος επιστρέφει πάντοτε στον τόπο του εγκλήματος και αυτό το δρομολόγιο για τους Βάσκους μοιάζει με το Παγκράτι-Κολιάτσου, καθώς το κακό έχει ήδη τριτώσει: ανάμεσα στα κάζα του 2006 και του 2016, υπάρχει εκείνο της 7ης Μαρτίου του 2014, όταν στο πλαίσιο του Top-16 οι Βάσκοι με πολιορκητικό κριό τον Αντρες Νοσιόνι άλωσαν το ΟΑΚΑ με 68-61.

Εκείνη η ήττα δεν υπήρξε καταδικαστική για τον Παναθηναϊκό, αλλά απέβη μοιραία για τον Αργύρη Πεδουλάκη, που μερικές ώρες αργότερα έλαβε την απανταχούσα από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο...

Τελικά από τους προπονητές του Παναθηναϊκού, που έχουν ηττηθεί στο ΟΑΚΑ από τους Βάσκους, μόνο ο Ομπράντοβιτς την έβγαλε καθαρή!

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε την Μπασκόνια και -για να μην παρεκκλίνω από το πνεύμα του προλόγου μου- μετά το ξένο σπίτι (Μιλάνο), θα επιδιώξει να κατακτήσει και το δικό του!

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags