Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα την 16η επέτειο από την κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού τίτλου, καθώς στις 5 του Μάη 2002, ανήμερα του Πάσχα, μέσα στην Μπολόνια νίκησε στον τελικό τη γηπεδούχο Κίντερ με 89-93!

Οι Πράσινοι μπορεί και τότε να ανήκαν στο κλαμπ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, όμως στο συγκεκριμένο Final Four, δεν θεωρούνταν φαβορί, καθώς όλοι «έβλεπαν» την γηπεδούχο Κίντερ του Ετόρε Μεσίνα να σηκώνει την κούπα.

Η Κίντερ είχε στο ρόστερ της τον Τζινόμπιλι, τον Μπετσίροβιτς, τον Άντερσεν, τον Ριγκοντό, τον Σμόντιτς και τον Γιάριτς, ωστόσο ο Παναθηναϊκός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε σε μεγάλη μέρα τους Μποντιρόγκα, Κουτλαΐ, Παπαδόπουλο, Αλβέρτη και Μίντλετον!

Στο ημίχρονο η ιταλική ομάδα είχε προβάδισμα 8 πόντων, αλλά ο Ζοτς έκανε κίνηση-ματ με την χρησιμοποίηση του Λάζαρου Παπαδόπουλου, οι Κουτλουάι και Μποντιρόγκα έκαναν σπουδαίο παιχνίδι και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε στο πιο μάγκικο Ευρωπαϊκό της ιστορίας του, με 89-93.

Από τα αξέχαστα του συγκεκριμένου Final Four, ήταν και το γεγονός πως η μετάδοση του έγινε από το TV Magic, καθώς στο κανάλι ήταν σίγουροι πως θα βρισκόταν εκεί ο Ολυμπιακός. Τελικά, όλη η Ελλάδα είδε από τον τότε «ερυθρόλευκο» σταθμό του Σωκράτη Κόκκαλη, να σηκώνει ο Παναθηναϊκός το τρίτο του ευρωπαϊκό και μάλιστα με τρομερές ματσάρες!

Τα δεκάλεπτα: 23-23, 40-48, 66-61, 89-83.

Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα):Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10, Φρόζινι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3,Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6,Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ