Γράφει ο Ιάκωβος Φιλιππούσης...

Δεν έθελξε, δεν έπεισε καν με την απόδοσή του σ αυτή τη σειρά αγώνων ο πρωταθλητής Ευρώπης, μ εξαίρεση δύο μόλις παιχνιδια: με τη Μάλαγα στην Αθήνα και την Ζαλγκίρις στο Κάουνας. Η συνέχεια θα είναι πολύ πιο δύσκολη, δεδομένου ότι στο ΤΟΡ16 οι ομάδες είναι αξιόμαχες και δεν υπάρχει "εύκολος" αντίπαλος. Ο Ομπράντοβιτς ωστόσο έχει χρόνο να συνεφέρει την ομάδα του, γι αυτό και δεν θα επιχειρήσω να κάνω εκτιμήσεις.

Οι πράσινοι φέτος κερδίζουν πάντως έναν παίκτη που προφανώς αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ, τον Ίαν Βουγιούκα.Ξεκινώντας απο τον πάγκο, τον τελευταίο μήνα έχει καθιερωθεί στην αρχική πεντάδα και με την επιθετική του δεινότητα αυξάνει διαρκώς τον χρόνο συμμετοχής του. Πιστεύω ότι στην εξέλιξη της σεζόν θα παίξει ακόμα καλύτερα, γιατί είναι σκληρό παιδί, εγωιστής και γενικώς (για όσους τον ξέρουν)....μισεί τον αντίπαλο στα 40' του ματς.

Από τον όμιλο των πρασίνων προκρίθηκε και η Ζαλγκίρις, εις βάρος της Μπάμπεργκ. Αν και πολλά υπονοήθηκαν για το μεταξύ τους ματς την προηγούμενη εβδομάδα, καθόλου δεν...με χάλασε η εξέλιξη αυτή. Η Ζαλγκίρις είναι παραδοσιακή δύναμη στην ευρωλίγκα, έχει δυνατότητες και η συνολική της διάσταση ενσαρκώνει την έννοια του αυθεντικού μπασκετικού κλαμπ. Φιλότιμη ήταν η προσπάθεια των Γερμανών, αλλά είναι προφανές ότι η ποιότητά τους δεν αρκεί για το παραπάνω βήμα και η συμμετοχή τους στο ΤΟΡ16 θα αδικούσε την ίδια τη διοργάνωση...

Ο Ολυμπιακός δίνει απόψε στο Νανσί το πιο...περίεργο ματς της σεζόν. Από τη μία έχει προκριθεί ήδη στους 16, απο την άλλη θα ήθελε τη νίκη για να κυνηγήσει την 1η θέση και να αποφύγει Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και ΤΣΣΚΑ, αλλά χωρίς Σπανούλη και Παπαδόπουλο, τι είδους αγωνιστικό εαυτό θα παρουσιάσει κανείς δεν μπορεί να προδικάσει. Ο τραυματισμός του Σπανούλη είναι ιδιαίτερα σοβαρός και ο Ολυμπιακός καλείται πιά να βρει άμεσα λύσεις. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Μάρκο Γιάριτς -με το πλούσιο ταλέντο και την πανέμορφη σύζυγο- μπορεί να καλύψει το κενό του. Τα χρόνια πέρασαν και το στυλ του δεν ταιριάζει με τον "κολλεγιακό" τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού του Ολυμπιακού... Το χειρότερο για τον αρχηγό του Ολυμπαικού είναι πως μετά τον τραυματισμό αυτό θα πρέπει για πολύ καιρό να αυτοπροστατευθεί και -προφανώς- αυτό θα έχει συνέπειες στην αγωνιστική του προσφορά. Ευτυχώς, δηλαδή, που η πρόκριση έχει κριθεί και η Νανσι, δίχως τον Μπατουμ, δεν είναι παρά μια μεσαία ομάδα του Γιούροκαπ.

Άργησα να κλείσω τη στήλη αναμένοντας την έκβαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ, αναφορικά με τα (ανύπαρκτα, ακόμα) τηλεοπτικά δικαιώματα. Τζάμπα ο χρόνος μου...

Ακούστε: καταρχήν απορρίφθηκε -λέει- η πρόταση του λοκ άουτ των ομάδων. Δηλαδή, να σταματούσε το πρωτάθλημα! Δηλαδή, να σταματούσε να πληρώνει και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει στα χέρια του πανίσχυρη σύμβαση γεμάτη ρήτρες για τις ομάδες, οι οποίες απλά θα...κατέβαζαν ρολά μεμιάς, αφού η σύμβαση θα καταγγέλετο άμεσα. Για να είμαι σαφέστερος, οι "σοφοί" του μπάσκετ απέρριψαν το...αδύνατο!

Κατά δεύτερον, αν -λέει- μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες δεν λήξει αίσια το θέμα με την ΕΡΤ, από την 11η αγωνιστική, θα κλείσουν την πόρτα στις τηλεοπτικές κάμερες!!! Μπράβο, ρε παραγοντάρες. Και πως θα τηρήσετε όσα έχετε δεσμευθεί προς τον ΟΠΑΠ σε τηλεοπτικό και διαφημιστικό επίπεδο? Πως θα προβάλετε τους λοιπούς χορηγούς σας; 'Αρα πάλι δεν θα πληρώνεστε από κανέναν. Και, αλήθεια, τον Παναθηναικό και τον Ολυμπιακό τους ρωτήσατε; Αυτοί έχουν ξεχωριστές συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ (πάνω από 2εκ. ο καθένας) με ΟΠΑΠ και ΕΡΤ. Τι λέτε, αυτοί θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις του Ηλυσιακού, του Περιστερίου και του Ικάρου, ή θα τιμήσουν την υπογραφή τους και θα κοιτάξουν το ταμείο τους; Η μήπως θα ενοχληθεί η ΕΡΤ αν δείχνει μόνον αυτούς τους δύο? Για να είμαστε ειλικρινείς είναι και η μοναδική ελπίδα της να κάνει αξιοπρεπή τηλεθέαση και να δει κανείς το μπάσκετ. Και θα ανακουφιστεί και ο πρόεδρος της, με ανέλπιστη οικονομία περίπου 2,5 εκ ευρώ ετησίως.

Η αδυναμία διαχείρισης οποιουδήποτε προβλήματος απο την διοίκηση του ΕΣΑΚΕ και τον πρόεδρό του αγγίζουν πλέον τον ορισμό της άγνοιας και ανικανότητας. Στο θέμα των τηλεοπτικών, θυμίζουν αυτόν που επειδή τον κεράτωσε η γυναίκα του.... ξέρετε τι έκοψε! Ο ΕΣΑΚΕ είναι δέσμιος των διαπλοκών που ο ίδιος καλλιεργεί στις ευρύτερες σχέσεις του τα τελευταία χρόνια. Στις σκληρές σημερινές εποχές, λοιπόν, καλείται απλά να πληρώσει τα παιδιαριώδη λάθη του. Και το θολό τοπίο λειτουργίας του, στην δημιουργία του οποίου ο πρόεδρός του είναι "μετρ". Τώρα ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η ώρα που κάποιοι θα εκτεθούν πλησιάζει με αδυσώπητο τρόπο...

Πηγή: pamesports.gr