Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Με τον Γιώργο Καλαφατάκη επικοινώνησε το sportdog, με αφορμή τα παιχνίδια των δύο ομάδων στην Ευρωλίγκα, καθώς υπάρχουν εκ δια μέτρου αντίθετες παρουσίες στο παρκέ και, προφανώς, χρειάζεται άλλη τύπου ανάλυση για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει.

Ο πεπειραμένος τεχνικός σχολίασε τις ήττες των Πράσινων από Άλμπα και Μονακό, τη μεταγραφή του Μπέικον, αλλά και το πολύ καλό ξεκίνημα των Πειραιωτών στη σεζόν.

"Δεν είναι ηγέτες οι Γκριγκόνις-Πονίτκα - Ποιος φταίει για Παπαγιάννη - Δεύτερη λύση ο Γκουντάιτιτς"

"Ο Παναθηναϊκός με προβλημάτισε στη Γερμανία. Λίγο με το Λαύριο ρόλαρε, πίστεψα ότι μπορεί να βρει ψυχολογία. Για αυτό δεν μπορούσα να φανταστώ την εικόνα με Άλμπα. Ο Άντριους που είναι υπό αμφισβήτηση έδειξε το καλύτερο πρόσωπο. Είναι νωρίς, αλλά χάνει βαθμούς και αυτό κοστίζει. Μοντάρεις μέσα από την επίσημη διαδικασία πια την ομάδα, κι αυτό κόστισε ήδη μια ήττα με τον Άρη και οι ήττες στην Ευρωλίγκα. Ο Γκριγκόνις είναι καλός σουτέρ και παίκτης, όπως και ο Πονίτκα. Αλλά δεν είναι ηγέτες, δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος σε μια μεγάλη ομάδα, για να τραβήξουν τους υπόλοιπους. Ο Πονίτκα στην Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια είναι ένας καλός παίκτης, όχι ηγέτης", ανέφερε αρχικά ο Γ. Καλαφατάκης και στη συνέχεια πρόσθεσε:

"Ψάχνει για 4άρι. Ο Μαντζούκας και ο Χουγκάζ δεν φαίνεται να είναι στα βασικά πλάνα, ο Ουίλιαμς είναι τεράστιο όνομα αλλά έχει σκαμπανεβάσματα - Αν και ποντάρεις να είναι επικεφαλής όταν τον κλείνεις. Η εικόνα του στην Ευρώπη, βέβαια, δεν είναι ανάλογη του ονόματος που κουβαλάει. Ο Γκουντάιτις είναι λύση δεύτερη. Ο Παπαγιάννης δεν αξιοποιείται όσο πρέπει: Φταίει αυτός, τα συστήματα, οι συμπαίκτες, οι προπονητές; Με την Άλμπα πάντως πήρε κάποια ριμπάουντ αλλά περιμένεις περισσότερα από εκείνον. Αλλά ήττα 30 πόντων από μια Άλμπα με ελλείψεις, δεν είναι αποδεκτή. Ο Γουόλτερς είναι σε αναμονή, φιλότιμος ο Πάρις Λι και οι δύο μαζί κάτι θα κάνουν. Μαζί με Καλαϊτζάκη θα λυθεί το περσινό πρόβλημα με τους πλέι μέικερ".

"Πάρε Φώτση-Τσαρτσαρή - Περιμένει Μήτογλου; - Αλλάζει τον Άντριους"

Τι χρειάζεται τώρα ο Παναθηναϊκός;

"Χρειάζεται ένα 4άρι πρωταγωνιστή, όπως ήταν ο Φώτσης ή ο Τσαρτσαρής, να δίνει ενέργεια, να σκοράρει από μακριά, να ανοίγει διαδρόμους κ.λπ. Και από εκεί και πέρα να έχει εναλλακτικές λύσεις. Είναι νωρίς να πούμε για Ράντονιτς κάτι. Να περιμένουμε, αλλά από την άλλη να μην χάνει η ομάδα έδαφος. Ο Παναθηναϊκός ήταν χάλια με την Άλμπα δεν πείθει ότι είναι ομάδα, δεν ξέρω αν φτάνει απλά να πάρει 2-3 θέσεις καλύτερα στην Ευρωλίγκα. Η ομάδα έχει ανάγκη από ένα 4αρο-5άρι, που να παίζει και μαζί με τον Παπαγιάνη και χωρίς αυτόν. Τέτοιοι παίκτες στην Αμερική και την Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί. Ίσως περιμένει τον Μήτογλου; Πολύ πιθανό αλλά νομίζω ότι εκεί πέρα έχει ένα κενό και πρέπει να καλυφθεί".

Το σχόλιό σας για τον Μπέικον;

"Η εικόνα του και η αξία του είναι αναμφισβήτητη. Με προβληματίζουν κάποιες δηλώσεις για τον δύσκολο χαρακτήρα του, ενώ και το γεγονός ότι είπε ο Ράντοβιτς ότι δεν τον χρειάζεται και τώρα τον απέκτησαν. Ποιοτικός παίκτης είναι, θα κάνει διαφορά, το ροτέισον συμπιέζεται και λογικά θα αλλάξει τον Άντριους. Ο οποίος όμως το παλεύει. Όλα αυτές οι προσθαφαιρέσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα και θέλει χρόνο για να αφομοιωθούν και να αποκτήσει χημεία η ομάδα. Το βασικότερο από όλα είναι ότι δείχνουν άλλο πρόσωπο στην Ελλάδα, που είναι πολύ πιο εύκολη, από την Ευρώπη".

"Αυτόν ανέδειξε ο Μπαρτζώκας - Δεν έχει Πίτερς ο Παναθηναϊκός - Καλύτερη ομάδα ο Ολυμπιακός"

Πώς βλέπετε τον Ολυμπιακό;

"Ο Ολυμπιακός έχει συγκεκριμένους ρόλους, έχει βρει χημεία, αυτοπεποίθηση, ρυθμό. Υπάρχει κόσμος που υποστηρίζει ότι κακώς φορμαρίστηκε νωρίς αλλά δεν ξέρουν τι κάνουν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού; Δεν είναι καλό γιατί θα ξεφουσκώσει λένε, άρα τι είναι καλύτερο να καθίσει να χάνεις; Ο Ολυμπιακός έχει κορμό, βάση, βασίζεται στη βάση και κάνει μικρές προσθαφαιρέσεις. Ο Μπολομπόι δεν έπαιζε όπως παίζει τώρα στον Ολυμπιακό - Τον ανέδειξε ο Ολυμπιακός! Επίσης, έχει απελευθερωθεί ο Σλούκας, ο Βεζένκοφ συνεχίζει με φόρα, ο Πίτερς είναι σπουδαίο εργαλείο που λείπει από τον Παναθηναϊκό τέτοιος παίκτης, κάνει πολλές δουλειές και όχι περιττά πράγματα"

Η ομάδα είναι έτοιμη από την περσινή περίοδο δηλαδή.

"Έχει προπονητή πολλά χρόνια, εξαιρετικό προπονητή, έχει κορμό με Έλληνες καλούς που αυτοί είναι που κάνουν τη διαφορά - Οι ξένοι πλην των δύο ομάδων Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, είναι της σειράς. Ακόμα και στις δύο πρώτες ομάδες τη διαφορά την κάνουν οι Έλληνες που δίνουν έξτρα λύση. Ο Λούντζης παίζει λίγο γιατί έχει παίκτες μπροστά του, αλλά όποτε μπει είναι έτοιμος. Θέλω να πω ότι έτσι χτίζονται οι ομάδες, χωρίς να γίνονται συνεχώς αλλαγές. Συν καλές επιλογές παικτών. Έχει Παπανικολάου, Σλούκα, Βεζένκοφ, Λαρεντζάκη που είναι πολύ σημαντικό. Ο Μπαρτζώκας έχει φτιάξει ομάδα που τσουλάει, έχει αρχές, παίζει καλή άμυνα χωρίς να υστερεί στην επίθεση γιατί πιέζει και τρέχει και όταν πρέπει πηγαίνει σε σετ παιχνίδι. Αφήνει το ταλέντο των παικτών του να το ξεδιπλώσουν. Αυτή τη στιγμή είναι μπροστά και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το παραδέχονται και οι ξένες ομάδες, ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα και η πιο φορμαρισμένη. Έχει βρει τον τρόπο του, αν κάνει σωστή διαχείριση δυνάμεων και ντεφορμαρίσματος".

"Δεν ψάχνει παίκτη όπως ο Ντόρσεϊ - Από το κέντρο τα έβαζε στο ΣΕΦ ο Μάικ Τζέιμς"

Το όνομα του Ντόρσεϊ έχει συνδεθεί με τον Παναθηναϊκό και λιγότερο με τον Ολυμπιακό. Ταιριάζει σε κάποια από τις δύο ομάδες;

"Δεν φαίνεται το κενό του Ντόρσεϊ στον Ολυμπιακό, δεν τρελαινόμουν με τον τρόπο που έπαιζε και δεν βλέπω κενό στο ρόστερ. Νομίζω ότι δεν είναι team player ούτε στην άμυνα είναι καλός, ούτε στην πάσα. Ο Παναθηναϊκός θέλει παίκτη που να κάνει το κάτι παραπάνω, έναν Μάικ Τζέιμς που σπάει το σύστημα όταν χρειάζεται και βάζει καλάθι. Τετοιον παίκτη θέλει, να κάνει το διαφορετικό στη δύσκολη στιγμή. Ο Σλούκας το κάνει μόνιμα, όπως το έκανε ο Σπανούλης και ο Διαμαντίδης. Ο Τζέιμς έμπαινε στο ΣΕΦ, πατούσε στο κέντρο του γηπέδου και έβαζε τρίποντο". 

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Απογειώνουν" Ολυμπιακό οι Αγγελόπουλοι - Ανατροπή με Βεζένκοφ - Φέρνουν top όνομα για ευρω-κούπα!