Facebook Pixel Τσίμα Μονέκε: Το «θωρηκτό» της Μπασκόνια - Ο... κανένας από τη Β΄ Γαλλίας που έφτασε στο NBA (ΒΙΝΤΕΟ)
Μπάσκετ
| 2023-10-27 11:45:00

Το "θωρηκτό" της Μπασκόνια: Ο... κανένας από τη Β΄ Γαλλίας που έφτασε στο NBA (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Γιώργου Βροντάκη

«Eίμαι κανένας και κανείς δεν είναι τέλειος», είναι η ατάκα που χρησιμοποιεί αρκετά συχνά ο Τσίμα Μονέκε.

Ο ψηλός της Μπασκόνια, Τσίμα Μονέκε έρχεται στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ για την 5η αγωνιστική της Euroleague και είναι δεδομένο πως θα έχει επικές μάχες με τον Ματίας Λεσόρ.

Λάτρης του ποδοσφαίρου

Ο γεννημένος στις 24 Δεκεμβρίου 1995 στην Αμπούχα της Νιγηρία, αλλά μεγάλωσε στην Καμπέρα της Αυστραλίας για να ξεκινήσει το σχολείο, αφού οι γονείς του, Σίδνεϊ και Ευχαρία, ήταν διπλωμάτες της πρεσβείας της Νιγηρίας. Ο Τσίμα Μονέκε δεν είχε στα πλάνα του να γίνει μπασκετμπολίστας, αλλά ποδοσφαιριστής. Αγάπησε το ποδόσφαιρο και είχε ως πρότυπο τον Τζέι - Τζέι Οκότσα και ήθελε να γίνει σαν αυτόν.

Λάτρευε τον Ρονάλντο, τον Βραζιλιάνο και μετά ήρθε ο Πορτογάλος Ρονάλντο και έγινε ο αγαπημένος του παίκτης. Όλα δίπλα του γυρνούσαν γύρω από το ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας, το παν ήταν να βλέπει ποδόσφαιρο και πάλη. Στη συνέχεια, στα 13 του, άρχισε να παίζει μπάσκετ.

Μπάσκετ λόγω ΛεΜπρόν Τζέιμς

Πριν από αυτό, το έβλεπα μόνο λόγω του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Δεν είχε κρατήσει ποτέ μπάλα του μπάσκετ πριν τα 13 του χρόνια. Δύο χρόνια έφαγε την πρώτη... τάπα στο μπάσκετ, αφού κόπηκε από μια μικρή ομάδα. Έστειλε email σε εκατοντάδες σχολεία με τις καλύτερες στιγμές του με αποτέλεσμα να λάβει δύο απαντήσεις που έγραφαν: «συνεχίστε, καλή τύχη».

Η πρώτη... τάπα

Στη συνέχεια αγωνίστηκε στα κολλέγια Northeast CC (2013–2015) και Davis (2016–2018) και αφού δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ του NBA 2018, τότε ήρθε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο από τη Ρουέν στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Αλλά μετά κόπηκε, αφού πρώτα έκανε προπόνηση για έξι εβδομάδες με τον προπονητή να του λέει ότι δεν με χρειαζόταν.

Όμως, σε όλες αυτές τις καταστροφές, δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει τον εαυτό του και έλεγε: «Θα παίξω στο ΝΒΑ πριν γίνω 27»! Και τα κατάφερε. Με 14.3 πόντους, 6.6 ριμπάουντ and 1.7 ασίστ σε 27 παιχνίδια τη σεζόν 2019-20, αφού ο κορονοϊός διέκοψε τα πρωταθλήματα.

Η Ορλεάν, το Champions League και το NBA

Την περίοδο 2020-21, υπέγραψε στην Ορλεάν και είχε 12,5 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ σε 21 ματς. Στις 13 Ιουλίου 2021, υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους στην ισπανική Μανρέσα φτάνοντας μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν και έχασε από την Τενερίφη. Αναδείχθηκε MVP της σεζόν 2021–22 έχοντας κατά μέσο όρο 13,1 πόντους ανά παιχνίδι. 

Λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη «καταστροφική» εμπειρία, κατά τα δικά του λόγια, στη Ρουέν (Pro B), στις 18 Ιουλίου 2022, υπέγραψε με τους Σακραμέντο Κινγκς και συνέχιζε την καριέρα του στο NBA.

Από το Pro B στο NBA, ο Τσίμα Μονέκε επαναλαμβάνει την απίστευτη άνοδό του: «Το ταξίδι ήταν περίπλοκο, αλλά ο τελικός προορισμός είναι ακόμα πιο γλυκός».

Από τις 16 Ιουλίου 2023, Αφρικανός άσος είναι παίκτης της Μπασκόνια και οι Βάσκοι κερδίζουν 17,5 πόντους και 6.8 ριμπάουντ.

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΜΟΝΕΚΕ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

vs Ρεάλ Μαδρίτης 13 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο

vs Άλμπα Βερολίνου 15 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο

vs Μπάγερν Μονάχου 10 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 0 κλέψιμο

vs Ζαλγκίρις Κάουνας 32 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλέψιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώην του Ολυμπιακού για ΠΑΟ - Θα κάνει την διαφορά με Αταμάν - Αρέσει και σε Μπαρτζώκα ο Γκριν! (Vid)

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags