Facebook Pixel Ολυμπιακός - Μόουζες Ράιτ: Ένας "Μωυσής" στον Ολυμπιακό - Το μεγαλύτερο θαύμα μπάσκετ του Πανεπιστημίου - Κίνα, Τουρκία και τώρα Ελλάδα (Vid)
Μπάσκετ
| 2024-01-25 17:06:00

Ένας "Μωυσής" στο ΣΕΦ - Το μεγαλύτερο θαύμα μπάσκετ του Πανεπιστημίου - Κίνα, Τουρκία και τώρα Ελλάδα (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη
Ένας "Μωυσής" στο ΣΕΦ - Το μεγαλύτερο θαύμα μπάσκετ του Πανεπιστημίου - Κίνα, Τουρκία και τώρα Ελλάδα (Vid)

Τον χαρακτηρίζουν ως «τo μεγαλύτερο θαύμα του μπάσκετ της Georgia Tech». καθώς αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Τζόρτζια Τεκ με... άριστα παρότι ξεκίνησε το μπάσκετ πάρα πολύ αργά.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1998, η Κάλα Ράιτ ήταν έτοιμη να γεννήσει, αλλά δεν ήταν όλα ρόδινα. Εκείνη τη μέρα είχε χιονόνερο και μια καταιγίδα πάγου την έκανε να χρειαστεί σχεδόν δύο ώρες για να πάει στο μαιευτήριο. Τελικά, όλα πήγαν καλά και  ο πατέρας του Μόουζες Ράιτ αποφάσισε να τον ονομάσει «Μωυσή» καθώς αυτός θα οδηγήσει την οικογένεια.

Ο Τζέραλντ Ράιτ επέλεξε να ονομάσει τον γιο του ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Παλαιάς Διαθήκης και αυτός που χώρισε την Ερυθρά Θάλασσα. «Είναι ωραίο να σε ονομάζουν Μόουζες, αλλά υπάρχει μεγάλη πίεση που συνοδεύει αυτό», είπε ο ίδιος γελώντας.

Πάθος με το τένις, τη κολύμβηση και το μπάσο

Στην παιδική του ηλικία και μεγαλώντας δεν είχε καμία σχέση με το μπάσκετ. Τα πάθη του ήταν το τένις, το κολύμπι και το να παίζει stand-up μπάσο στην ορχήστρα του σχολείου του. Ο Μόουζες Ράιτ είχε πάντα το σώμα για αθλητισμό, αλλά την πορτοκαλί μπάλα δεν την είχε αγγίξει.

Χρησιμοποιούσε το σώμα του για να διαπρέψει στα γήπεδα τένις και στις πισίνες της πολιτείας του, τη Βόρεια Καρολίνα.

Ο προπονητής που τον εντόπισε

Όλα, όμως, άλλαξαν λίγο αργότερα. Όταν ο Μόουζες Ράιτ ήταν στην 8η τάξη, τον εντόπισε ένας προπονητής μπάσκετ της YMCA καθώς έφευγε από την προπόνηση κολύμβησης. Ο προπονητής τον έπεισε να δοκιμάσει για την ομάδα του. Ο Μόουζες άρχισε να παίζει μπάσκετ δοκιμάζοντας σε ηλικία 14 ετών.

«Μόλις είχα πληρώσει τα χρήματα για την ομάδα κολύμβησης και έρχεται και μου λέει ότι τον έβαλαν στην ομάδα», είπε η μαμά του Κάλα. Αν και η μαμά του Ράιτ ήθελε να συνεχίσει να κολυμπά με την ελπίδα ο γιος της να κερδίσει μια δωρεάν υποτροφία για το κολέγιο, επέτρεψε στον γιο της να ακολουθήσει το μπάσκετ. Υπήρχε μόνο ένας κανόνας, ο Μόουζες θα έπαιζε έναν αγώνα μόνο όταν οι δεξιότητές του θα ήταν στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους παίκτες.   

Ο θάνατός του πατέρα του

Λίγο πριν ο Μόουζες διαπρέψει στο μπάσκετ, έχασε τον πατέρα του από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 56 ετών. Ο πατέρας του ήταν μανιώδης τενίστας και θα ήθελε πολύ να παρακολουθήσει και τους δύο γιους του να αγωνίζονται στον αθλητισμό. Όμως, είχε αρκετά προβλήματα υγείας συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Είχε κάνει εγχείρηση καρδιάς το 2011, αλλά η υγεία του συνέχισε να επιδεινώνεται. Εμφάνισε λοίμωξη από σταφυλόκοκκο και πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2012. 

«Κάθε πρωί, όταν έπαιρνε εμένα και τον αδερφό μου από το σχολείο, ανεβαίναμε το μικρό μας δρόμο πριν πάμε στο σπίτι. Αυτός, εγώ και ο αδερφός μου. Μετά έφτασε στο σημείο να ήμασταν μόνο εγώ και ο αδερφός μου. Τότε ήταν που κατάλαβα ότι αρρώστησε πολύ, αλλά δεν το περίμενα εκείνη τη στιγμή», έχει πει ο Μόουζες.

Οι φωτογραφίες και τα δαχτυλίδια του μπαμπά του

Σήμερα, έχει μαζί του ένα από τα δαχτυλίδια του πατέρα του για έμπνευση και έχει φωτογραφίες του μπαμπά του στο τηλέφωνό του. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του είδε τον αθλητισμό ως διέξοδο για τον θλιμμένο γιο της. Ήταν μόλις 12 ετών. 

«Για μένα να τον κρατάω σε κίνηση με τον αθλητισμό και να τον κρατάω προσγειωμένο και αφοσιωμένο ήταν πολύ σημαντικό για μένα να βεβαιωθώ ότι δεν θα τον έχανα. Ο αθλητισμός λοιπόν ήταν ένας παράγοντας που τον έφερε κοντά», είπε η μαμά του.

Μεγάλο ταλέντο στο μπάσκετ και ο Μπάτλερ

Στο γήπεδο, ο Μόουζες Ράιτ άρχισε να κάνει πράγματα και θαύματα. Το ταλέντο του του ήταν αρκετά καλό για να κερδίσει μια θέση στην ομάδα του γυμνασίου. Ωστόσο, δεν έπαιξε σε ένα παιχνίδι τα δύο πρώτα του χρόνια. Στο νεανικό του έτος, έπαιξε σε μια ομάδα του σχολείου αντί για την ομάδα του γυμνασίου για να αποκτήσει εμπειρίες. 

Στην ανώτερη σεζόν του, απέδειξε ότι άξιζε την αναμονή. Εκείνη τη σεζόν, είχε μέσο όρο 21,5 πόντους, 13,5 ριμπάουντ και 1,5 τάπες ανά παιχνίδι. «Μου αρέσει η ιστορία πίσω από τον Τζίμι Μπάτλερ. Αυτό με παρακίνησε πραγματικά», έχει δηλώσει.

Όνειρο το εστιατόριο θαλασσινών

Παρόλο που είχε μεγάλους αριθμούς στην τελευταία του σχολική περίοδο, οι περισσότεροι ιστότοποι κατάταξης παικτών τον είχαν καταχωρίσει ως νεοσύλλεκτο με μηδέν αστέρια! Βγαίνοντας από το γυμνάσιο, έλαβε μόνο μία προσφορά από το πανεπιστήμιο Georgia Tech.

«Ήταν στο κέντρο της Ατλάντα και ήθελα να ξεκινήσω το δικό μου εστιατόριο θαλασσινών. Υπάρχει πολύ καλό φαγητό εδώ έξω, οπότε ήθελα να συνηθίσω την κουζίνα εδώ έξω και να δω αν θα μπορούσα να αποκτήσω σχέσεις μέσω του μπάσκετ. Μου αρέσει να μαγειρεύω. Ο μπαμπάς μου πήγαινε πάντα στην αγορά και παίρναμε γαρίδες και καβούρια και τα πάντα, οπότε τα μαγειρεύαμε μαζί. Οτιδήποτε έχει να κάνει με θαλασσινά, προσπαθώ να το μαγειρέψω.», είπε σε συνέντευξη του.

Στην πρωτοετή χρονιά του εκεί, ο Ράιτ έπαιξε περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω τραυματισμών στην ομάδα και τη δεύτερη χρονιά του, έδειξε μια γεύση από το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Το επόμενο έτος, σχεδόν διπλασίασε την επιθετική του απόδοση και απέδειξε ότι ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη.

Παίκτης της Χρονιάς

Στην τελευταία του σεζόν με τα «Κίτρινα Γιλέκα» είχε ρεκόρ 17-8 κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και η ομάδα του εξασφάλισε μια θέση στο τουρνουά NCAA για πρώτη φορά από το 2010. Ο φόργουορντ της Georgia Tech αναδείχθηκε Παίκτης της Χρονιάς του ACC.

«Πριν απλά δεν ήμουν πραγματικά σίγουρος για αυτό που έκανα. Κάποιες μέρες θα πετούσα. Άλλες μέρες θα ήμουν ανύπαρκτος. Ποτέ δεν παρακολούθησα πραγματικά επαγγελματικό μπάσκετ μεγαλώνοντας ή οτιδήποτε άλλο. Άρχισα να παίζω πρώτη χρονιά στο Λύκειο και δεν το πήρα σοβαρά. Όταν άρχισα να γίνομαι καλός στο τελευταίο έτος, άρχισα να λυγίζω», ανέφερε.

Από Αμερική σε Κίνα, Τουρκία και τώρα Ελλάδα

Δήλωσε συμμετοχή στο Draft του NBA το 2021 αλλά δεν επιλέχθηκε, αλλά αγωνίστηκε με τους Πέλικανς στο Summer League και τελικά υπέγραψε στους Κλίπερς στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Δεν έκατσε, όμως, πολύ και στις 14 Οκτωβρίου αποδεσμεύθηκε. Από τις 27 Οκτωβρίου αγωνίστηκε στην G-League με τους Άγουα Καλιέντε Κλίπερς.

Τον Φεβρουάριο του 2022 υπέγραψε συμβόλαιο με τους Ντάλας Μάβερικς και τον Ιούλιο μετακόμισε στην Κίνα υπογράφοντας στους Ζεγιάνγκ Γκόλντεν Μπουλς και από τις 16 Δεκεμβρίου 2023 υπέγραψε με την Μερκεζεφέντι στην Τουρκία.

«Μην σε νοιάζει τι πιστεύουν οι άνθρωποι για σένα», είναι η συμβουλή που έχει πάντα στο μυαλό του.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags