Facebook Pixel Sportdog.gr | Τα 35 εκατ. που "αναγέννησαν" τον ΠΑΟ, ο κερδισμένος Ολυμπιακός και πώς ο Σάρας... έσωσε τα λεφτά του Ιτούδη!
Μπάσκετ
| 2024-03-05 15:16:00

Τα 35 εκατ. που "αναγέννησαν" τον ΠΑΟ, ο κερδισμένος Ολυμπιακός και πώς ο Σάρας... έσωσε τα λεφτά του Ιτούδη!

Του Γιώργου Βροντάκη

Τα λεφτά λένε δεν φέρνουν την ευτυχία, αλλά μπορούν να φέρουν την επιτυχία. Τα μπάτζετ των ομάδων της Euroleague και η πορεία τους μέχρι τώρα, δείχνουν ποιοι πρόεδροι επένδυσαν σωστά, ποιοι πήγαν κουβά και ποιοι ήταν... τίμιοι.

Μια έρευνα ενός ισραηλινού Μέσου έγραψε για τα μπάτζετ των ομάδων της φετινής Ευρωλίγκα και στην 1η θέση βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης (42 εκατ. ευρώ) και 2ος έρχεται ο Παναθηναϊκός (35.000.000). Τόσο η ισπανική, όσο και η ελληνική ομάδα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για τα χρήματα που δαπάνησαν, αφού η Βασίλισσα είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και το τριφύλλι κάνει συνεχώς βήματα προόδου και έχει ως μεγάλο στόχο και όχι αδύνατο την κατάκτηση του 7ου τροπαίου στην ιστορία του.

Πεταμένα λεφτά η Αρμάνι Μιλάνο

Αν πάμε, όμως, λίγο παρακάτω και συγκεκριμένα στην 3η θέση με τα υψηλότερα μπάτζετ θα δούμε την Αρμάνι Μιλάνο που για μια ακόμα χρονιά έβγαλε πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία της, αλλά έκανε μια... τρύπα στο νερό. Η ιταλική ομάδα με μπάτζετ 33 εκατ. ευρώ δεν θα μπει, όπως όλα δείχνουν, ούτε στην δεκάδα, παρότι το καλοκαίρι κέρδισε στο σίριαλ του καλοκαιριού αποκτώντας τον Νίκολα Μίροτιτς.

Μονακό και Μπαρτσελόνα για 4άδα

Η Μονακό διαθέτει το τέταρτο υψηλότερο μπάτζετ της διοργάνωσης (27,5 εκατ. ευρώ) και την ακολουθεί η Μπαρτσελόνα (26 εκατ. ευρώ) με τις δύο ομάδες να κοντράρονται την προηγούμενη εβδομάδα στην Βαρκελώνη και τους Γάλλους να αποδρούν με το διπλό. Οι Μονεγάσκοι με πρωταγωνιστή τον Μάικ Τζέιμς στοχεύουν στο τρόπαιο και σίγουρα δεν μετανιώνουν για τα λεφτά που δαπάνησαν, καθώς βρίσκονται στην 4η θέση της βαθμολογίας και λογικά θα πάρουν το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Από την άλλη, οι Καταλανοί είναι πάντα μια ομάδα τετράδας με κύριο στόχο να φτάσουν μέχρι το τέλος της διοργάνωσης αν και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην 2η θέση, υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν στην 4η στο φινάλε της κανονικής περιόδου με την φόρα που έχουν πάρει Παναθηναϊκός και Μονακό.

Δεν κλαίνε τα λεφτά τους στη Φενέρμπαχτσέ

Η Φενέρμπαχτσε επένδυσε 25 εκατομμύρια ευρώ με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της, αλλά πλέον εκεί βρίσκεται ο Σάρας Γιασικεβίτσιους και έχει κάνει τους Τούρκους μια σκληροτράχηλη και πολύ υπολογίσιμη ομάδα. Σίγουρα, στην Κωνσταντινούπολη δεν κλαίνε τα λεφτά τους με τη Φενέρ να είναι 7η, αλλά μια νίκη διαφορά από την τριάδα. Για το που θα τερματίσει θα υπάρξει θρίλερ μέχρι την τελευταία αγωνιστική με τους Τούρκους να έχουν πολλά βαριά χαρτιά στο ρόστερ τους.

Στον... κουβά η Μπάγερν

Πολλοί περίμεναν η Μπάγερν Μονάχου να είναι η ευχάριστη έκπληξη της φετινής Euroleague, αφού πήρε τον Πάμπλο Λάσο στην τεχνική ηγεσία και επένδυσε 24,5 εκατομμύρια ευρώ, όμως, διέψευσε με την εικόνα της στο παρκέ. Παρότι απέκτησε μεγάλα αστέρια όπως ο Ιμπάκα και ο Έντουαρντς, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μετριότητα και να πάει και λίγο πιο κάτω.

Οι Βαυαροί με ρεκόρ 12-15 δύσκολα θα προλάβουν το τρένο της δεκάδας και σίγουρα η χρονιά τους είναι απογοητευτική πηγαίνοντας στον... κουβά τα χρήματα που ξόδεψαν.

Ικανοποιητική η χωρίς έδρα Μακάμπι

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ διαθέτει το 8ο πιο υψηλό μπάτζετ στη διοργάνωση και θα μπορούσε να είναι ψηλότερα από την 9η θέση, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε πως παίζει όλα της τα ματς εκτός έδρας με την κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ και έχει μετακομίσει στο Βελιγράδι για να δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της.

Με την εντυπωσιακή τετράδα των Μπόλντγουιν, Λορέντζο Μπράουν, Νίμπο και Κόλσον θέλει να τερματίσει στην 8η θέση (δεν φαίνεται πως μπορεί να πάει υψηλότερα) και λόγω των συνθηκών που προαναφέραμε νιώθει ικανοποιημένη για τα χρήματα που δόθηκαν στην αρχή της σεζόν.

Κερδισμένος ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχασε τον Κώστα Σλούκα και τον Σάσα Βεζένκοφ και να μην δαπάνησε χρήματα για ένα τοπ όνομα, όμως, διαθέτει το 9ο υψηλότερο προϋπολογισμό της διοργάνωσης με 22 εκατ. ευρώ και σίγουρα νιώθει κερδισμένος, αφού είναι στην εξάδα και εφικτός στόχος είναι η τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στηρίζεται στον περσινό κορμό και παρότι Σίκμα και Μπραζντέικις να μην του βγήκαν, αλλά ο Μόουζες Ράιτ μοιάζει με λίρα εκατό.

Τα λεφτά δεν έφεραν την επιτυχία στη Βιλερμπάν

Μια ομάδα που κλαίει σίγουρα τα λεφτά της μέχρι στιγμής είναι η Βιλερμπάν των 21 εκατομμυρίων ευρώ που κονταροχτυπιέται με την Άλμπα Βερολίνου για το ποια δεν θα τερματίσει στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα.

Οι Γάλλοι με νέο γήπεδο και σπουδαίες μεταγραφές όπως ο Πάρις Λι, ο Καμπαρό, αλλά και παραμένοντας ο σούπερ σταρ Νάντο Ντε Κολό δεν μπόρεσε να ξεφύγει ποτέ από τις δύο τελευταίες θέσεις.

Οι Γερμανοί δικαιολογούνται καθώς διαθέτουν το δεύτερο πιο χαμηλό μπάτζετ της διοργάνωσης (15 εκατ. ευρώ) και στηρίζονται σε νεαρά παιδιά με αρκετά ταλέντο, αλλά χωρίς τον μεγάλο σούπερ σταρ και την εμπειρία για την υπέρβαση.

Απογοήτευση η Εφές και... τίμια η Βαλένθια

Η Αναντολού Εφές και η Παρτιζάν Βελιγραδίου ξόδεψαν τα ίδια χρήματα (20 εκατ. ευρώ), αλλά οι Σέρβοι τα πηγαίνουν καλύτερα με ρεκόρ 13-14 και θα τα δώσουν όλα για να μπουν στην δεκάδα, αφού διαθέτουν το ίδιο ρεκόρ με τη Βαλένθια, αλλά στην ισοβαθμία δεν έχουν το πλεονέκτημα. Από την άλλη, οι Τούρκοι είναι η μεγάλη απογοήτευση της χρονιάς καθώς μπορεί να έχουν στο ρόστερ τους παίκτες όπως ο Σέιν Λάρκιν, ο Γουίλ Κλάιμπερν και ο Ντάριους Τόμπσον, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έπαιξαν καλό μπάσκετ και φαίνεται πως έχουν χάσει το τρένος της δεκάδας.

«Τίμια» είναι η σκληροτράχηλη Βαλένθια με μπάτζετ 18.000.000, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μέσα στην δεκάδα και κανείς δεν μπορεί να της προσάψει τίποτα με την πορεία της να είναι άκρως επιτυχημένη.

Πιο κερδισμένη η Βίρτους

Πάντως, η ομάδα που έχει βγει περισσότερο κερδισμένη από όλες στην Euroleague είναι η Βίρτους Μπολόνια. Η ιταλική ομάδα με το μικρό μπάτζετ των 16 εκατομμυρίων ευρώ φιγουράρει στην 5η θέση αν και τον περισσότερο καιρό ήταν μέσα στην τριάδα.

Πάντως, στο φινάλε της σεζόν μπορεί να τερματίσει μέχρι και 7η, αλλά σίγουρα για τα λεφτά που έχει δαπανήσει νιώθει ικανοποιημένη, αν και λίγο πριν την έναρξη της διοργάνωσης ο Σέρτζιο Σκαριόλο την άφησε στα κρύα του λουτρού κάνοντας όλο τον σχεδιασμό και τα ηνία πήρε ο Λούκα Μπιάνκι.

Ευχάριστη έκπληξη η Μπασκόνια

Ακόμα μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη είναι η Μπασκόνια που έχει το ίδιο μπάτζετ με την Βίρτους (16 εκατ. ευρώ) και είναι αυτή τη στιγμή στην 8η θέση. Ο σύλλογος της Βιτόρια με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς στον πάγκο της πήρε τα πάνω της και είναι από τις πιο απρόβλεπτες ομάδες της Euroleague με παίκτες που όταν βρεθούν σε καλή μέρα μπορούν να κάνουν τα πάντα... Μην ξεχνάτε τον triple-double του Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ με 11 πόντους, 11 ριμπάουντ και 20 ασίστ απέναντι στη Βιλερμπάν.

Ο Ερυθρός Αστέρας είχε μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά απογοήτευσε, αν και διαθέτει το τρίτο μικρότερο προϋπολογισμό της διοργάνωσης (15.800.000) και βρίσκεται στη βαθμολογία μόνο πάνω από Άλμπα Βερολίνου και Βιλερμπάν.

Πιο πετυχημένη η «φθηνή»  Ζαλγκίρις

Αδιαμφισβήτητα η πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρωλίγκα βάση του μπάτζετ της είναι η Ζαλγκίρις Κάουνας με 13.000.000! Οι Λιθουανοί παίζουν πάντα σε ένα κατάμεστο γήπεδο, χαίρονται το μπάσκετ και φιγουράρουν στην 14η θέση με ρεκόρ 11-16 και παίζουν χωρίς άγχος και κανείς δεν την αποκλείει να προλάβει την δεκάδα.

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΤ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Ρεάλ Μαδρίτης: 42.000.000

Παναθηναϊκός: 35.000.000

Μιλάνο: 33.000.000

Μονακό: 27.500.000

Μπαρτσελόνα: 26.000.000

Φενέρμπαχτσε: 25.000.000

Μπάγερν Μονάχου: 24.500.000

Μακάμπι Τελ Αβίβ: 22.300.000

Ολυμπιακός: 22.000.000

Βιλερμπάν: 21.000.000

Αναντολού Εφές: 20.000.000

Παρτίζαν: 20.000.000

Βαλένθια: 18.000.000

Βίρτους Μπολόνια: 16.000.000

Μπασκόνια: 16.000.000

Ερυθρός Αστέρας: 15.800.000

Άλμπα Βερολίνου: 15.000.000

Ζαλγκίρις Κάουνας: 13.000.000

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags