Τα πάντα έγιναν όπως ακριβώς τα ήθελαν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Πρώτη θέση στον όμιλο και αντίπαλος στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η ομάδα που αντιμετώπισαν και νίκησαν στον περσινό τελικό της διοργάνωσης, αλλά που φέτος δεν θυμίζει ούτε στο ελάχιστο τις... πάλαι ποτέ σαρωτικές της εμφανίσεις.
Έχω την αίσθηση ότι οι «πράσινοι» μπορούν να πιστέψουν βάσιμα στην πρόκριση στο φάιναλ φορ! Κατ' αρχάς απέφυγαν την Μπαρτσελόνα. Τώρα θα μου πείτε «μα και πέρσι με τη Μπαρτσελόνα έπαιξαν, αουτσάιντερ, ήταν ωστόσο της έκλεισαν το σπίτι και επέστρεψαν στη Βαρκελώνη για να το σηκώσουν!» Ναι. Σύμφωνοι. Μόνο που ΑΛΛΗ ομάδα ήταν πέρσι ο Παναθηναϊκός, ΑΛΛΗ ομάδα φέτος, ΑΛΛΗ ομάδα ήταν η Μπαρτσελόνα τότε και ΑΛΛΗ ομάδα τώρα.
Παίζει πιο ορθολογιστικό μπάσκετ, έχει λύσεις, έχει τον... Μάικαλ και σίγουρα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί με το μειονέκτημα της έδρας. Εκτός των άλλων δεν θα είχαν οι Καταλανοί ένα επιπλέον κίνητρο θέλοντας να πάρουν ρεβάνς για τα περσινά;
Αντίθετα, η Μακάμπι ήταν «λουκούμι» για τον Παναθηναϊκό! Εκτός του ότι θα έχει το πλεονέκτημα της έδρας, είναι ομάδα που ταιριάζει στους «πράσινους» και που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει ποικιλία στο παιχνίδι της, δεν διαθέτει βάθος στον πάγκο και ούτε παραμονεύουν περίεργα... τρικ που θα ξαφνιάσουν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Ως επί των πλείστων, το παιχνίδι της είναι μονοδιάστατο. Ο Σχορτσανίτης παίρνει πολλές φορές τη μπάλα στα χέρια του και όπως είδαμε στον περσινό τελικό της Ευρωλίγκας, ο Ζοτς τον έβγαλε εκτός αγώνα από το πρώτο δεκάλεπτο. Από εκεί και πέρα στηρίζεται περισσότερο σε ατομικές ενέργειες και στα... φεγγάρια που θα βρεθούν ο Λάνγκφορντ, ο Χέντριξ ή ο Σμιθ.
Ίσως να χρειάζεται λίγο προσοχή στα τρίποντα της Μακάμπι, αφού αν ξεκινήσουν να... βάζουν Πνίνι, Μπλου (ακόμα και ο) Μαλέτ, δύσκολα σταματούν μετά. Και πάλι όμως. Μιλάμε για μια σειρά αγώνων και όχι για ένα μεμονωμένο ματς. Και ο Παναθηναϊκός είναι ΠΟΛΥ καλύτερη ομάδα για να αντέξει τους κραδασμούς μιας σειράς best of five.
Εκτός των άλλων διαθέτει 12 παίκτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να μπουν στο παρκέ και να κάνουν τη διαφορά! Κάτι που δεν διαθέτει η Μακάμπι και το οποίο είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ για μια σειρά αγώνων. Η ομάδα του λαού στηρίζεται -κατά κανόνα- στους... ίδιους και τους ίδιους, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που (παραδοσιακά) μπορεί να βρει λύσεις είτε από τον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ, είτε από τον Καϊμακόγλου και τον Βουγιούκα.
Ο Μπλατ έχει κρατήσει το ίδιο στυλ στην ομάδα, αλλά Εϊντσον ή Πάργκο δεν έχει! Δύο παίκτες που ήταν τα 2/3 της περσινής Μακάμπι που μπόρεσε να φτάσει μέχρι και τον τελικό του φάιναλ φορ. Και η διαφορά της περσινής με τη φετινή Μακάμπι αποτυπώνεται και στη γλώσσα των αριθμών. Φέτος σημειώνει 76,06 πόντους σε κάθε ματς, πέντε λιγότερους (81,6) από πέρσι. Επιπλέον έχει σημειώσει σχεδόν τα μισά τρίποντα (83 έναντι 147!!), ενώ έχει μειώσει την παραγωγή στις τελικές πάσες (13,5 έναντι 16,4) και κάνει περισσότερα λάθη (13,1 έναντι 11,2).
Δεν λέω. Μπορεί να πάρει ένα ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό. Όχι όμως και περισσότερα. Εξάλλου οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν δύο ήττες απανωτές στο ΟΑΚΑ στη φάση του ΤΟΡ 16. Πιστεύετε ότι θα κάνει και άλλη μέχρι το τέλος της Ευρωλίγκας; Εγώ πάντως όχι. Αν πάει στο Τελ Αβίβ με το 2-0 στις αποσκευές του (με τα πρώτα ματς να διεξάγονται στις 20 και 22 Μαρτίου στην Αθήνα) είναι πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατον) να επιστρέψει η Μακάμπι και να φέρει τη σειρά στα ίσια (27 και 29 Μαρτίου τα ματς).
Η λογική, λοιπόν, λέει ότι ο Παναθηναϊκός θα προκριθεί (ακόμα και) σε ζυγή χρονιά στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας. Και θα αντιμετωπίσει -κατά πάσα πιθανότητα- την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αυτός θα είναι ο πραγματικός τελικός για τον Παναθηναϊκό και το μεγάλο στοίχημα της φετινής σεζόν...
Εις το επανιδείν.
Πηγή: sentragoal.gr
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο