Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν έχει άμεση επίδραση και στον ισραηλινό αθλητισμό, με τους παίκτες και τους εκπροσώπους τους να έχουν θορυβηθεί με όσα συμβαίνουν.

Αρχικά, η ένταση είχε αποτέλεσμα το πρωτάθλημα στο Ισραήλ να ολοκληρώθηκε πρόωρα χωρίς να αναδειχθεί πρωταθλητής. Επιπλέον, τη δεδομένη στιγμή, όλες οι ομάδες πλην της Μακάμπι και της Χάποελ Τελ Αβίβ, οι οποίες που κινήθηκαν αρκετά νωρίς στο μεταγραφικό παζάρι, έχουν "παγώσει" τα πάντα, ενώ στον αέρα βρίσκεται και η συμμετοχή της εθνικής Κ19 του Ισραήλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Έχουν "παγώσει" τα πάντα στο Ισραήλ - Τι συμβαίνει με Οτούρου, Μπράιαντ

Τι συμβαίνει με Οτούρου, Μπράιαντ και το παράδειγμα Μότλεϊ

Όπως είναι ήδη γνωστό ο Ντάνιελ Οτούρου και ο Ελάιζα Μπράιαντ έχουν έρθει σε πλήρη συμφωνία με την Χάποελ Τελ Αβίβ του Δημήτρη Ιτούδη. Η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όμως, ενδέχεται να ανατρέψει εντελώς τα δεδομένα, παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμα. 

Από τα ρεπορτάζ προκύπτει πως κανένας από τους δύο πρώην παίκτες της Εφές δεν έχουν ζητήσει τη λύση του συμβολαίου τους με τον ισραηλινό σύλλογο, παρόλα αυτά οι εξελίξεις έχουν δώσει το δικαίωμα σε άλλες ομάδες της Euroleague να προσπαθήσουν να αρπάξουν τους δύο παίκτες από την Χάποελ, εφόσον αυτοί "σπάσουν" τα συμβόλαια τους. 

Βέβαια, είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και αν τελικά οι δύο συγκεκριμένοι αθλητές, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος παίκτης που έχει συμφωνήσει με ομάδα του Ισραήλ, ζητήσουν να αποχωρήσουν, δεν είναι εύκολη η διαδικασία να σπάσουν τα συμβόλαιά τους.

Μάλιστα, το περσινό παράδειγμα του Τζόναθαν Μότλεϊ είναι χαρακτηριστικό, καθώς ο 30χρονος θέλησε να σπάσει το συμβόλαιό του με την Χάποελ μέσα σε μία μέρα, έχοντας ως επιχείρημα την εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ και να υπογράψει στον Ερυθρό Αστέρα, με τον Αμερικάνο εν τέλει να μην καταφέρνει να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να μείνει στην ομάδα.

Έχουν "παγώσει" τα πάντα στο Ισραήλ - Τι συμβαίνει με Οτούρου, Μπράιαντ

Τι ισχύει με το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19;


Ακόμα ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η συμμετοχή της ομάδας Κ19 του Ισραήλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ19, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ελβετία, καθώς μόλις δέκα μέρες απομένουν για την έναρξη της διοργάνωσης και η συμμετοχή του Ισραήλ, το οποίο έχει εξασφαλίσει την πρόκριση από πέρυσι είναι ακόμα στον αέρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα από το Ισραήλ, η FIBA έστειλε τελεσίγραφο ζητώντας επίσημο έγγραφο που θα αναφέρει ότι θα συμμετάσχει η χώρα στη διοργάνωση. Ο λόγος είναι ότι ο εναέριος χώρος του κράτους παραμένει αποκλεισμένος και δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να ταξιδέψει η αποστολή της ομάδας με ασφάλεια. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ του Ισραήλ, Άμος Φρίσμαν, τόνισε ότι η ομάδα θα δώσει το παρών κανονικά, παρόλα αυτά αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό στην FIBA, η οποία έδωσε διορία 24 ωρών στο Ισραήλ για να επισημοποιήσει την συμμετοχή του.