Σε ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση, ρυθμό και συνεχείς ανατροπές, ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιβληθεί της Παρί στο ΣΕΦ, υπογράφοντας μια από τις πιο ολοκληρωμένες εμφανίσεις του φετινού της Ευρωλίγκας.

Παρότι οι Γάλλοι ξεκίνησαν με… καταιγισμό τριπόντων και προηγήθηκαν ακόμη και με διψήφιες διαφορές, οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με σκληρή άμυνα, έλεγχο του ρυθμού και πλουραλισμό στην επίθεση. Με καταλύτες τους Πίτερς και Γουόρντ στη δεύτερη περίοδο και τον Φουρνιέ να βάζει την υπογραφή του στο φινάλε, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα γύρισε το ματς και έφτασε δίκαια στο 8-4. Ένα παιχνίδι υψηλής ποιότητας, που επιβεβαίωσε πως ο Ολυμπιακός παραμένει σταθερά στο πάνω ράφι της διοργάνωσης.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με την κλασική του βασική πεντάδα (Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ, Βεζένκοφ, Μιλουτίνοφ) και μπήκε δυνατά στο παιχνίδι χάρη στις πρώτες εμπνεύσεις του Ντόρσεϊ, που μοίρασε δύο εξαιρετικές πάσες για να γράψουν από νωρίς στο σκορ ο Μιλουτίνοφ και ο Βεζένκοφ (5-2).

Η Παρί, όμως, έδειξε αμέσως τις προθέσεις της: πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο και ανελέητος ρυθμός από τα 6.75. Ο Ρόμπινσον με δύο συνεχόμενα τρίποντα έφερε γρήγορα το ματς στο 5-5 και στο 8-8, ενώ η πρώτη αναλαμπή του Ολυμπιακού ήρθε από τον Ντόρσεϊ στο transition για το 11-10.

Από εκεί και πέρα, όμως, η πρώτη περίοδος βάφτηκε… γαλλική. Η Παρί πυροβολούσε ασταμάτητα: ο Ρόμπινσον με 4/5 τρίποντα και ο Γουίλις με ένα ακόμη έφεραν την ανατροπή και τη διαφορά για πρώτη φορά στο +5 (16-21), αναγκάζοντας τους Πειραιώτες να κυνηγούν συνεχώς το σκορ.

Ο Ολυμπιακός βρήκε κάποιες λύσεις με Ντόρσεϊ και Ντικιλίνα, όμως η Παρί έκλεισε το δεκάλεπτο με νέο buzzer beater τρίποντο, φτάνοντας το απίθανο 7/12 έξω από τα 6.75 και διαμορφώνοντας το 21-29 της περιόδου.

Οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν 29 πόντους, οι 21 εκ των οποίων από τρίποντο, και καλούνται άμεσα να προσαρμόσουν την άμυνά τους στην περιφερειακή καταιγίδα των Γάλλων.

Τα άλλαξε όλα ο Ολυμπιακός στο δεύτερο δεκάλεπτο και ξέφυγε

Με μόνο τον Φουρνιέ να διατηρείται από το αρχικό σχήμα, ο Ολυμπιακός μπήκε στη δεύτερη περίοδο με πεντάδα τους Νιλικίνα, Φουρνιέ, Ουόρντ, Πίτερς και Χολ. Ο Πίτερς συνέχισε ζεστός, μειώνοντας σε 23-29 έπειτα από ιδανική πάσα του Φουρνιέ, ενώ με 2/2 βολές έκανε το γρήγορο 4-0 για τους “ερυθρόλευκους”. Ο Ρόμπινσον απάντησε για το 25-31, αλλά ο Ουόρντ με τρίποντο έφερε ξανά την ομάδα κοντά (28-31), πριν ο ίδιος με θεαματικό κάρφωμα γράψει το 30-31, σε ένα σημείο όπου ο Πίτερς ουσιαστικά γύριζε μόνος του τον ρυθμό του ματς.

Η Παρί αντέδρασε με κάρφωμα του Ντοκοσί (31-33) και ένα ακόμη τρίποντο του τρομερού Ρόμπινσον, που έφτασε ήδη τα έξι εύστοχα (31-36). Ο Ουόρντ απάντησε επίσης από τα 6.75 (34-36), όμως η Παρί είχε άμεση αντίδραση με τον Ουατάρα για το 34-38. Ο αγώνας είχε πλέον αγριέψει, με τον Παπανικολάου να βρίσκει τρίποντο και να μειώνει σε 37-38, πριν ο Ολυμπιακός πάρει ξανά κεφάλι στο σκορ έπειτα από ώρα, με δίποντο του Πίτερς για το 39-38.

Ο Γουόρντ με δύο βολές ανέβασε το προβάδισμα στο +3 (41-38), φτάνοντας τους 9 πόντους, και αμέσως μετά ο Χολ ολοκλήρωσε εντυπωσιακή φάση από ασίστ του Γουόκαπ για το 43-38. Ο Ουόρντ, σε κατάσταση… οικείου περιβάλλοντος απέναντι στην πρώην ομάδα του, με άλλες δύο βολές έκανε το 45-38, δίνοντας για πρώτη φορά στον Ολυμπιακό προβάδισμα +6. Με τους “ερυθρόλευκους” να ανεβάζουν τον δείκτη αθλητικότητας και την ένταση στην άμυνα, η Παρί έβρισκε πλέον δυσκολότερα καλές επιλογές.

Ο Πίτερς από τη γραμμή έκανε το 47-39, φτάνοντας το +8, ενώ η πίεση στην περιφέρεια και οι παγίδες πάνω στον Ρόμπινσον έκοψαν τον ρυθμό των Γάλλων. Ο Μόργκαν με τρίποντο μείωσε σε 47-41, αλλά ο Παπανικολάου απάντησε άμεσα με corner three για το 50-41, δίνοντας σημαντική επιθετική ανάσα.

Το φεστιβάλ τριπόντων συνεχίστηκε με τον Ουατάρα (50-44), όμως ο Χολ από κοντά έγραψε το 52-44. Το πρώτο +10 της βραδιάς ήρθε με τον Βεζένκοφ να ευστοχεί και στις δύο βολές για το 54-44, σε ένα εντυπωσιακό ξέσπασμα του Ολυμπιακού στη δεύτερη περίοδο.

Το τελικό σκορ της περιόδου ήταν το 58-49 με τις δυο ελεύθερες βολές από τον Ρόμπινσον που στο ημίχρονο έφτασε να έχει 22 πόντους (!), με έναν Ολυμπιακό αρκετά διαφορετικό σε άμυνα και σε επίθεση, βγάζοντας ενέργεια στο παρκέ με αλλαγές από τον Μπαρτζώκα. Κακό πρώτο δεκάλεπτο, δεύτερο που ολοκληρώθηκε με επί μέρους σκορ 37-20 για τον Ολυμπιακό.

Έβγαλε αντίδραση η Παρί αλλά αντιστάθηκε ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την τρίτη περίοδο με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Φουρνιέ, Βεζένκοφ και Μιλουτίνοφ. Ο Ρόμπινσον μείωσε αρχικά σε 58-51, όμως ο Μιλουτίνοφ απάντησε άμεσα για το 60-51. Ο Αμερικανός γκαρντ της Παρί συνέχισε να κρατάει μόνος του την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι (60-53), αλλά ο Φουρνιέ με μεγάλο τρίποντο επανέφερε το +10 (63-53) και λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός ξέφυγε για πρώτη φορά στο +12, με το 65-53.

Η Παρί έβγαλε αντίδραση με τρίποντο του Ουατάρα (65-56) και με ένα γρήγορο 6-0 έριξε εκ νέου τη διαφορά στους έξι. Όμως, ο Φουρνιέ “τιμώρησε” ξανά την άμυνα των Γάλλων με ακόμη ένα μεγάλο τρίποντο για το 68-59, τη στιγμή που ο ίδιος μπορεί να μην ήταν σταθερός, αλλά είχε ήδη δώσει τρεις κρίσιμες λύσεις. Ο Βεζένκοφ παρέμενε χαμηλά στο σκοράρισμα, ωστόσο ο Ολυμπιακός είχε μπλοκάρει πλήρως το τρανζίσιον των Γάλλων, που ως εκείνο το σημείο είχαν μόλις τρεις πόντους στον αιφνιδιασμό.

Η “βόμβα” του Βεζένκοφ από τα 6.75 έγραψε το 71-59 και άνοιξε ξανά τη διαφορά, πριν ο Ρόμπινσον μειώσει με δύο βολές (71-61). Σ’ ένα διάστημα όπου είχε παρέλθει περίπου το μισό της τρίτης περιόδου, η άμυνα του Ολυμπιακού έδειχνε πολύ πιο σφιχτή: οι διάδρομοι είχαν κλείσει, οι Γάλλοι έβρισκαν λιγότερα ελεύθερα σουτ και είχαν πλέον 4/9 σουτ στο δεκάλεπτο.

Ωστόσο, η Παρί παρέμενε απειλητική κυρίως από την περιφέρεια. Ο Μόργκαν με τρίποντο έκανε το 71-64, ο Φάγιε με κάρφωμα μείωσε ακόμη περισσότερο (72-66) και με 1/2 βολές του Ουατάρα η διαφορά έπεσε στους τρεις, 72-69, σε μια ολοκληρωμένη αντεπίθεση των Γάλλων. Ο Φουρνιέ απάντησε με δίποντο για το 74-69, πριν ο Μιλουτίνοφ με 1/2 βολές διαμορφώσει το τελικό 75-69 της τρίτης περιόδου.

Η Παρί έκανε το δικό της ξέσπασμα, πλησίασε επικίνδυνα, αλλά ο Ολυμπιακός κατάφερε –έστω και οριακά– να κρατήσει το προβάδισμά του μπαίνοντας στην τελική ευθεία του αγώνα.

Καθάρισε με... υπογραφή Φουρνιέ!

Η Παρί μπήκε δυνατά στην τέταρτη περίοδο και με κάρφωμα του Μπάκο μείωσε άμεσα σε 75-71, την ώρα που ο Ολυμπιακός συνέχιζε να κρατά χαμηλά τα λάθη του (μόλις 7) και να μη δέχεται καθόλου αιφνιδιασμούς. Με τον Βεζένκοφ να παραμένει άστοχος (2/10), ο Πίτερς ετοιμαζόταν για επιστροφή στο παρκέ. Ο Ρόμπινσον ήταν ασταμάτητος, φτάνοντας τους 30 πόντους με τρομερή αποτελεσματικότητα, και με δύο ακόμη βολές ανέβασε το προσωπικό του ρεκόρ στους 32, ρίχνοντας τη διαφορά στο καλάθι (75-73).

Ο Χολ έδωσε δύο μεγάλης σημασίας λύσεις με back-to-back καλάθια από επιθετικά ριμπάουντ, ανεβάζοντας το σκορ στο 79-73, όμως η Παρί παρέμενε απειλητική. Ο Φάγιε με λέι απ από δεύτερη προσπάθεια έκανε το 79-75, πριν ο Ντόρσεϊ σκοράρει ένα απίθανο καλάθι και φάουλ – σχεδόν πέφτοντας στο παρκέ – για το 81-75, πέντε λεπτά πριν το φινάλε.

Ο Ρόμπινσον δεν σταματούσε πουθενά, έβαλε νέο μεγάλο τρίποντο και μείωσε σε 81-78, αλλά ο Γουόκαπ απάντησε με τρίποντο στο φινάλε της επίθεσης για το 84-78. Μέχρι εκείνο το σημείο, η τεράστια διαφορά σε σχέση με το πρώτο μέρος ήταν οι βολές: από το 18/18 στο ξεκίνημα, ο Ολυμπιακός είχε 2/9 στη συνέχεια και αυτό άφηνε «ανοιχτό» το ματς όσο η Παρί απειλούσε.

Ένα κομβικό κλέψιμο του Φουρνιέ στον Ρόμπινσον και το αντιαθλητικό του Αμερικανού στον Γουόκαπ έφεραν το παιχνίδι στο σημείο καμπής: δύο βολές εύστοχες του Γουόκαπ και 86-78. Αμέσως μετά, ο Φουρνιέ έριξε… μαχαιριά με τρίποντο από πολύ μακριά για το 89-78, πριν κάνει νέο κλέψιμο και τελειώσει τη φάση με λέι απ για το +13 (91-78), σε μια προσωπική παράσταση στην τέταρτη περίοδο.

Ο διεθνής Γάλλος έφτασε τους 18 πόντους, δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη του Μπαρτζώκα και ουσιαστικά βάζοντας την υπογραφή του στη νίκη απέναντι στους συμπατριώτες του. Η Παρί μείωσε με τρίποντο του Ουατάρα (91-81), όμως ο Βεζένκοφ «κλείδωσε» οριστικά το ματς με δικό του καλάθι, διαμορφώνοντας το 93-81. Το τελικό 98-84 διαμορφώθηκε στην τελευταία επίθεση με τριποντο από την γωνία του Βεζένκοφ, με τους Γαλλους απλά να μειώνουν σε 98-86. 

Ο Ολυμπιακός έφτασε έτσι στην όγδοη νίκη του στη σεζόν (8-4), κλείνοντας με πειστικό τρόπο ένα απαιτητικό βράδυ στο ΣΕΦ.