Με πειστική εμφάνιση στον μεγάλο τελικό η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έβγαλε ενέργεια, ένταση και βάθος στο παιχνίδι, με πέντε παίκτες να ολοκληρώνουν τον αγώνα με διψήφιο αριθμό πόντων και την επιθετική πολυφωνία να αποτελεί το «κλειδί» της επικράτησης.
Ο Ολυμπιακός δεν στηρίχθηκε σε έναν ή δύο πρωταγωνιστές, αλλά σε μια συνολική μπασκετική παράσταση υψηλού επιπέδου, όπου Άλεκ Πίτερς, Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ έκαναν πραγματικά τη διαφορά στην επίθεση, οδηγώντας την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα σε μια κυριαρχική εμφάνιση που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στη Φενέρ.
Με ρυθμό, σωστές αποφάσεις και καθαρό μυαλό στα κρίσιμα σημεία, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν γιατί έφτασαν ως εδώ και γιατί φεύγουν από το glass floor με το εισιτήριο για τον τελικό στα χέρια τους.
Με το πόδι κολλημένο στο γκάζι και 12-0 έδειξε τις διαθέσεις του!
Ονειρικό ξεκίνημα για τον Ολυμπιακό στον πρώτο ημιτελικό του Final Four απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, με τους Πειραιώτες να μπαίνουν στο glass floor του ΟΑΚΑ με τρομερή ένταση, σκληράδα στην άμυνα και φοβερή ενέργεια από τον κόσμο τους, που δημιούργησε ατμόσφαιρα… έδρας.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, περισσότεροι από 14.000 φίλοι των «ερυθρόλευκων» βρισκόταν στις εξέδρες, μετατρέποντας ουσιαστικά το ΟΑΚΑ σε «καυτό» ΣΕΦ. Η βραδιά ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό show πριν το τζάμπολ, με φωτιές, ειδικά εφέ και εικόνες από τη φετινή διαδρομή των ομάδων προς το Final Four, ενώ η παρουσίαση του Ολυμπιακού και του Γιώργου Μπαρτζώκα συνοδεύτηκε από αποθέωση. Αντίθετα, η Φενέρμπαχτσε και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους άκουσαν έντονες αποδοκιμασίες από το κατάμεστο γήπεδο.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Ουόκαπ, Ντόρσεϊ, Βεζένκοφ, Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ, ενώ ο Σάρας παρέταξε τους Χόρτον-Τάκερ, Χολ, Μέλι, Μπιμπέροβιτς και Μπιρτς. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα φάνηκε ξεκάθαρα το πλάνο του Ολυμπιακού, με τον Παπανικολάου να παίρνει πάνω του τον Μπιμπέροβιτς και τον Ουόκαπ να πιέζει ασφυκτικά τον Χόρτον-Τάκερ.
Τα πρώτα λεπτά ήταν γεμάτα νευρικότητα και αστοχία, με τις δύο ομάδες να δυσκολεύονται να σκοράρουν πάνω στο ιδιαίτερο glass floor. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο λεπτά για να μπει το πρώτο καλάθι του αγώνα, με τον Ουόκαπ να «σπάει το ρόδι» για το 2-0, όμως από εκείνο το σημείο και μετά ο Ολυμπιακός κυριάρχησε απόλυτα.
Η άμυνα των Πειραιωτών ήταν ασφυκτική. Η Φενέρ ξεκίνησε με 0/5 τρίποντα, δύο airball και τρία γρήγορα λάθη, αδυνατώντας να βρει ρυθμό απέναντι στην τρομερή πίεση των «ερυθρόλευκων». Την ίδια ώρα ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πήρε φωτιά στην επίθεση και με δύο συνεχόμενα τρίποντα εκτόξευσε το σκορ στο 8-0, αναγκάζοντας τον έξαλλο Γιασικεβίτσιους να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ.
Ο Λιθουανός τεχνικός εγκατέλειψε γρήγορα το αρχικό σχήμα με τον Χολ πάνω στον Ντόρσεϊ, όμως ο γκαρντ του Ολυμπιακού είχε ήδη βρει ρυθμό και συνέχισε να «πυροβολεί» τη Φενέρ. Με τον Βεζένκοφ να προσθέτει ακόμη δύο πόντους, το σκορ έφτασε στο 10-0, με τη Φενέρ να παραμένει χωρίς πόντο και τον Σάρας να προχωρά σε συνεχόμενες αλλαγές αναζητώντας απαντήσεις.
Το σερί του Ολυμπιακού έφτασε μέχρι το 12-0, με τον Ντόρσεϊ να σκοράρει από τη γραμμή και να φτάνει γρήγορα τους οκτώ πόντους, σε ένα από τα καλύτερα αμυντικά πεντάλεπτα των Πειραιωτών μέσα στη φετινή σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαζαν τρομερή ενέργεια στην άμυνα, έλεγχαν τα ριμπάουντ και έμοιαζαν να παίζουν με απόλυτη αυτοπεποίθηση και καθαρό μυαλό.
Η Φενέρμπαχτσε, πάντως, κατάφερε σταδιακά να αντιδράσει. Ο Μπιρτς πέτυχε τους πρώτους πόντους των Τούρκων με κάρφωμα από ασίστ του Ντε Κολό, ενώ λίγο αργότερα ο Γάλλος γκαρντ χτύπησε από την περιφέρεια για το 12-5. Ο Μπάλντγουιν βρήκε επίσης σκορ από μέση απόσταση και η τουρκική ομάδα άρχισε να δείχνει σημάδια… ζωής μετά το σοκ του ξεκινήματος.
Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός συνέχισε να ελέγχει το παιχνίδι χάρη κυρίως στον εξαιρετικό Ντόρσεϊ, που έγινε ο πρώτος διψήφιος του αγώνα και κράτησε επιθετικά την ομάδα του Μπαρτζώκα μπροστά. Χαρακτηριστικό της αμυντικής έντασης των Πειραιωτών ήταν το γεγονός πως το πρώτο ομαδικό τους φάουλ καταγράφηκε μετά από 8 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα αγώνα!
Στο φινάλε της περιόδου, ο Ουόρντ τιμώρησε την αδράνεια της άμυνας της Φενέρ με μεγάλο τρίποντο για το 18-9, όμως ο Χόρτον-Τάκερ απάντησε με καλάθι και φάουλ σχεδόν στην εκπνοή, διαμορφώνοντας το 18-12 της πρώτης περιόδου.
Ένα δεκάλεπτο που ξεκίνησε με απόλυτη κυριαρχία του Ολυμπιακού και ένα εκκωφαντικό 12-0, αλλά έκλεισε με τη Φενέρ να βρίσκει σφυγμό και να μειώνει στους έξι πόντους, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς για τη συνέχεια του μεγάλου ημιτελικού.
Μπήκε δυνατά και στην δεύτερη έφτασε στο +17 αλλά η Φενέρ έβγαλε αντίδραση
Στον απόλυτο έλεγχο του αγώνα ήταν ο Ολυμπιακός απέναντι στη Φενέρμπαχτσε με τους «ερυθρόλευκους» να επιβάλλουν ρυθμό, ένταση και σκληράδα στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου ημιχρόνου.
Η Φενέρ προσπάθησε να μείνει ζωντανή στο παιχνίδι μέσα από ατομικές ενέργειες και επιθετικά ριμπάουντ, μειώνοντας σε 20-12 με καλάθι του Ουόρντ, ωστόσο η συνολική εικόνα του αγώνα έδειχνε ξεκάθαρα Ολυμπιακό. Οι Τούρκοι, παρότι είχαν μόλις 3/14 σουτ σε εκείνο το σημείο, κατάφεραν να «κόψουν» τη δημιουργία των Πειραιωτών, περιορίζοντας τον Ολυμπιακό σε μόλις μία ασίστ στην πρώτη περίοδο και αναγκάζοντάς τον να πάει σε πιο προσωπικές λύσεις.
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ συνέχισε να αποτελεί τον βασικό εκτελεστή του Ολυμπιακού, ενώ καθοριστικά καλάθια ήρθαν και από τον Ουόρντ, κρατώντας την ομάδα του Μπαρτζώκα μπροστά στο σκορ σε ένα παιχνίδι που είχε αρχίσει να γίνεται πιο «σκληρό» και λιγότερο ρυθμικό.
Στη δεύτερη περίοδο, ο Ολυμπιακός μπήκε με αλλαγές και παρουσία του Τζόουνς στη θέση «5», με τον ΜακΚίσικ να παραμένει στον πάγκο, αλλά η εικόνα δεν άλλαξε ως προς την επιθετική συνέπεια. Ο Πίτερς πήρε φωτιά, σκοράροντας με off balance προσπάθεια για το 22-12, εκμεταλλευόμενος άμεσα τα mismatch που δημιούργησε η άμυνα αλλαγών του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.
Η επιθετική του συνέπεια συνεχίστηκε, με 2/2 βολές του Τζόουνς για το 24-12 και τρίποντο του Πίτερς από τη γωνία για το 26-12, σε ένα σερί 8-0 που έφερε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +14. Η Φενέρ έμοιαζε μπλοκαρισμένη, χωρίς καλάθι για σχεδόν τέσσερα λεπτά στη δεύτερη περίοδο, ενώ η άμυνα του Ολυμπιακού με συνεχείς αλλαγές και deny & recover λειτουργούσε σε σεμιναριακό επίπεδο.
Το 28-12 του Πίτερς επιβεβαίωσε την πλήρη κυριαρχία των Πειραιωτών, με τον Αμερικανό να φτάνει ήδη σε προσωπικό 6-0 σερί και να εκθέτει κάθε αμυντική προσαρμογή της Φενέρ. Ο Ολυμπιακός έφτασε ακόμη και στο +17 (29-12), παρότι είχε πάρει ελάχιστη επιθετική παραγωγή από τον Βεζένκοφ και μόλις έναν πόντο από τον Φουρνιέ, δείγμα της πολυφωνίας αλλά και της έντασης στην άμυνα.
Η αντίδραση της Φενέρ ήρθε προσωρινά με τρίποντο του Μπιμπέροβιτς (29-17) και ένα μικρό 5-0, όμως ο Πίτερς απάντησε άμεσα με νέο μεγάλο σουτ για το 32-17, κρατώντας την ομάδα του Μπαρτζώκα σε απόσταση ασφαλείας και μην επιτρέποντας καμία ψυχολογική ανάκαμψη στους Τούρκους.
Στο φινάλε του ημιχρόνου, η Φενέρ κατάφερε να μειώσει με μικρά σερί και αιφνιδιασμούς, φτάνοντας μέχρι το 33-24 με καλάθι του Μέλι, εκμεταλλευόμενη ένα μικρό «χαλάρωμα» του Ολυμπιακού στο τελευταίο δίλεπτο. Παρόλα αυτά, η συνολική εικόνα είναι ξεκάθαρη: οι Πειραιώτες έχουν επιβάλει τον ρυθμό τους μέσα από άμυνα υψηλής έντασης, physicality στις επαφές και εξαιρετική εκτέλεση στο transition, με τον Πίτερς να αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή της δεύτερης περιόδου και τον Ντόρσεϊ σταθερό σημείο αναφοράς από την αρχή.
Ο Βεζένκοφ πήρε το όπλο του και έβαλε 14 από τους 23 πόντους!
Με τον Ολυμπιακό να μπαίνει φουριόζος στο δεύτερο ημίχρονο και να χτίζει ξανά διαφορά ασφαλείας, συνεχίστηκε το παιχνίδι. Το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ήταν ιδανικό για τους Πειραιώτες. Ο Σάσα Βεζένκοφ άνοιξε το σκορ με τρίποντο (36-24), ενώ στη συνέχεια ο Ολυμπιακός «έτρεξε» ένα εντυπωσιακό σερί, με τον Μιλουτίνοφ να καρφώνει στον αιφνιδιασμό και τη διαφορά να ανεβαίνει γρήγορα στο +16 (40-24).
Ο ρυθμός δεν έπεσε, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να συνεχίζει την παραγωγικότητά του και να υπογράφει το 42-24, φέρνοντας τη διαφορά στο +18 και τον Ολυμπιακό να δείχνει ξανά απόλυτα κυρίαρχος, τόσο σε άμυνα όσο και σε transition παιχνίδι. Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο δεύτερο μέρος με επτά αναπάντητους πόντους και τρεις συνεχόμενες καλές αμυντικές κατοχές, επιβάλλοντας πλήρως τον ρυθμό τους.
Η Φενέρ, όμως, όπως είχε δείξει και στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Με τον Μπάλντγουιν να ξεκινά την αντεπίθεση και τον Χόρτον-Τάκερ να μειώνει με βολές, οι Τούρκοι έτρεξαν ένα γρήγορο 4-0 για το 44-28 και στη συνέχεια βρήκαν μεγάλα σουτ από Ντε Κολό και Μπιμπέροβιτς, ρίχνοντας τη διαφορά μέχρι το 44-34 και δημιουργώντας ξανά ένταση στο παιχνίδι.
Χαρακτηριστικό είναι πως η Φενέρ χρειάστηκε σχεδόν επτά λεπτά στην πρώτη περίοδο, έξι στη δεύτερη και περίπου 3,5 στην τρίτη για να βρει σκορ, στοιχείο που αποτυπώνει τη συνολική αμυντική προσέγγιση του Ολυμπιακού και την πίεση που ασκεί στην μπάλα.
Εκεί που το μομέντουμ έδειχνε να γέρνει, ο Βεζένκοφ πήρε ξανά την κατάσταση στα χέρια του. Με προσωπικές ενέργειες και κρίσιμα καλάθια, έδωσε ανάσα στους Πειραιώτες (46-34 και 48-34), «σβήνοντας» το τουρκικό σερί και αναγκάζοντας τον Γιασικεβίτσιους να καλέσει άμεσα τάιμ άουτ.
Ο Βεζένκοφ είχε ήδη μπει σε ρυθμό, φτάνοντας τους 9 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ η παρουσία του αποδείχθηκε καθοριστική σε ένα σημείο όπου η Φενέρ είχε πλησιάσει επικίνδυνα. Ακόμη και όταν ο Χόρτον-Τάκερ μείωσε με συνεχόμενα καλάθια (48-36, 48-39), ο Ολυμπιακός βρήκε άμεσα απαντήσεις.
Ο Εβάν Φουρνιέ πέτυχε το πρώτο του τρίποντο για το 51-39, δίνοντας ξανά λύση στην περιφέρεια, ενώ ο Βεζένκοφ συνέχισε το επιθετικό του ξέσπασμα με νέο μεγάλο σουτ από τη γωνία για το 54-39, φτάνοντας τους 14 πόντους μόνο στην τρίτη περίοδο και κρατώντας τον Ολυμπιακό σε πλήρη έλεγχο.
Η αντίδραση της Φενέρ ήρθε ξανά με τον Μπάλντγουιν (54-41), όμως ο Βεζένκοφ είχε τον τελευταίο λόγο και στο φινάλε του δεκαλέπτου, διαμορφώνοντας το 56-41 και υπογράφοντας μία εντυπωσιακή προσωπική εμφάνιση, την ώρα που ο Ολυμπιακός κρατούσε σταθερά τη διαφορά στο +15.
Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώνεται με τους Πειραιώτες να έχουν αντέξει την τουρκική αντεπίθεση, να έχουν διαχειριστεί τα διαστήματα πίεσης και να μπαίνουν στην τελική ευθεία του ημιτελικού με ξεκάθαρο προβάδισμα, έχοντας ξανά τον έλεγχο μέσα από την άμυνα, τη φυσική ένταση και τις προσωπικότητες που «μίλησαν» την κατάλληλη στιγμή.
Έβγαλε χαρακτήρα και έφυγε για να γράψει ιστορία!
Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με τη Φενέρ να βρίσκει ξανά ρυθμό και να επιχειρεί να επιστρέψει στο ματς. Ο Μπιμπέροβιτς με τρίποντο (56-44) έφτασε τα 4/8 από την περιφέρεια, ενώ στη συνέχεια σημείωσε και γκολ-φάουλ (56-47), φτάνοντας τους 17 πόντους και αποτελώντας τον πιο σταθερό επιθετικό πόλο των Τούρκων. Ο Χόρτον-Τάκερ με lay-up μείωσε ακόμη περισσότερο (56-49), φέρνοντας ένα γρήγορο 8-0 σερί και αναγκάζοντας τον Ολυμπιακό να ψάξει άμεσες απαντήσεις.
Οι «ερυθρόλευκοι» όμως έδειξαν χαρακτήρα. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με 2/2 βολές έδωσε ανάσα (58-49), πριν ο Εβάν Φουρνιέ πετύχει τεράστιο τρίποντο μετά από σταυρωτή ντρίμπλα, εκτοξεύοντας ξανά τη διαφορά στους +12 (61-49) και προκαλώντας timeout από τον Γιασικεβίτσιους.
Η αντίδραση της Φενέρ ήρθε προσωρινά με 3/3 βολές του Χόρτον-Τάκερ (61-52), όμως ο Άλεκ Πίτερς συνέχισε την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Με καλάθι για το 63-52 και στη συνέχεια με μεγάλο τρίποντο για το 66-52, «υπέγραψε» ουσιαστικά το τελικό ξέσπασμα του Ολυμπιακού, φτάνοντας τους 17 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά (7/7 σουτ εντός πεδιάς) και μετατρέποντας την τελευταία περίοδο σε προσωπική παράσταση.
Η Φενέρ προσπάθησε να αντιδράσει με συνεχόμενα μακρινά σουτ, όμως η αστοχία της από την περιφέρεια (5 διαδοχικά άστοχα τρίποντα) και η πίεση της άμυνας του Ολυμπιακού δεν της επέτρεψαν να πλησιάσει ουσιαστικά. Ο Ουόρντ πρόσθεσε ένα ακόμη highlight για το 71-55, πριν ο Μπόλντγουιν μειώσει προσωρινά (71-57), χωρίς όμως να αλλάξει τη μεγάλη εικόνα.
Στα τελευταία λεπτά, ο Πίτερς ολοκλήρωσε την εμφάνισή του με ακόμη ένα τρίποντο μέσα σε αποθέωση για το 74-57, φτάνοντας τους 17 πόντους σε μόλις 16 λεπτά συμμετοχής, σφραγίζοντας μια από τις πιο κυριαρχικές εμφανίσεις του Ολυμπιακού στη σεζόν.
Η εικόνα του αγώνα ήταν ξεκάθαρη: η Φενέρ εγκλωβίστηκε σε ποσοστά κάτω του 35% εντός πεδιάς, με τον Ολυμπιακό να την οδηγεί σε δύσκολες εκτελέσεις και να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό μέσα από την άμυνα, την ένταση και τη φυσική επιβολή στο glass floor. Παρά τα μικρά διαστήματα αντίδρασης των Τούρκων, οι Πειραιώτες είχαν πάντα απαντήσεις και προσωπικότητες που «μίλησαν» στα κρίσιμα σημεία.
Ο Ολυμπιακός κέρδισε εύκολα την Φενέρ με 79-61 με τον Φουρνιέ να σκοράρει από το κέντρο σχεδόν και πήρε μια θριαμβευτική πρόκριση στον τελικό της Euroleague περιμενοντας να μάθει αν θα παιξει με την Βαλένθια ή την Ρεάλ Μαδρίτης
Τα δεκάλεπτα: 18-12, 33-24, 56-41
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο