Απίστευτο «ναυάγιο»… Η Εθνική μετά το σοκ του -7 από τη Ρουμανία όχι μόνο δεν συνήλθε την Κυριακή (5/7) στη Sunel Arena ενάντια στην Πορτογαλία, αλλά έχασε καθαρά με 71-56 και έπεσε στο 3-3, στο τέλος της α’ φάσης των προκριματικών του Μουντομπάσκετ 2027.

Έτσι, η «γαλανόλευκη» οδηγείται σε νέο όμιλο με Ισπανία (5-1), Ουκρανία (4-2) και Γεωργία (3-3), με τους τρεις πρώτους να παίρνουν το εισιτήριο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ για την ομάδα του Βασίλη Σπανούλη.

Πολύ άστοχη ήταν η «επίσημη αγαπημένη» από την αρχή της αναμέτρησης για την 6η και τελευταία αγωνιστική του 2ου ομίλου, είχε 2/16 τρίποντα και συνολικά 9/32 στα σουτ δύο και τριών πόντων, ωστόσο σώθηκε από την καλή της άμυνα και η διαφορά έμεινε χαμηλά στο τέλος του 2ου δεκαλέπτου (23-28). Δυστυχώς, η εικόνα παρέμεινε αποκαρδιωτική σε ό,τι αφορά τη δυστοκία των διεθνών στο β’ ημίχρονο και οι Ίβηρες έκλεισαν στο +11 (42-53) την 3η περίοδο, για να εκτινάξουν τη διαφορά στο +20 (42-62) στα πρώτα λεπτά του 4ου δεκαλέπτου.

Με μπροστάρη τον Μωραΐτη μείωσε η Εθνική σε 53-63, αλλά μέχρι εκεί και τίποτα περισσότερο. Η Πορτογαλία ήταν καλύτερη, ήταν εύστοχη και πήρε μεγαλειώδη νίκη με το τελικό +15, αποτέλεσμα που συνιστά μια νέα μαύρη σελίδα για την ομάδα που τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Εurobasket 2025.

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 23-28, 42-53, 56-71

ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Λαρεντζάκης 5 (1), Μωραΐτης 8 (1), Τολιόπουλος 10 (2), Κακλαμανάκης, Χαραλαμπόπουλος 5, Παπανικολάου 5 (1), Περσίδης 1, Κουζέλογλου 6, Τσαλμπούρης 2, Ε. Μήτρου-Λονγκ 11 (2), Νετζήπογλου 1, Μπαζίνας 2.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Γκόμες): Μπρίτο 17 (1), Βούτσο 9 (3), Μοντέιρο 3, Γουίλιαμς 15 (2), Αμαράντε 4, Βεντούρα 3, Κιερόθ, Ρελβάο 3,  Λισμπόα 16 (2), Κανδίδο 1.