Facebook Pixel Sportdog.gr | Η μαγεία αρχίζει: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ΝΒΑ!
Μπάσκετ
NBA
| 2017-10-17 19:30:00

Η μαγεία αρχίζει: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ΝΒΑ!

του Δημήτρη Σκούφου
Η μαγεία αρχίζει: Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το ΝΒΑ!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον εφετινό «μαγικό κόσμο».

Η ημέρα που περίμεναν όλοι οι φίλοι του μπάσκετ έφτασε. Την Τετάρτη (18/10) τα ξημερώματα ξεκινάει με φόρα το νέο πρωτάθλημα του NBA με δύο αγώνες που δεν θα μας αφήσουν να πάρουμε ανάσα. Οι Καβαλίερς υποδέχονται τους Σέλτικς και οι Γουόριορς τους Ρόκετς και είναι αλήθεια ότι μόνο και μόνο τα ονόματα των αντιπάλων μας... αναγκάζουν να ξενυχτήσουμε για πάρτη τους.

Τι θα συμβεί, όμως, την φετινή χρονιά στον "μαγικό κόσμο"; Θα κάνουν ακόμα ένα repeat οι αστέρες του Γκόλντεν Στέιτ ή θα καταφέρει να ανακόψει την τρελή πορεία τους κάποιος άλλος; Τι θα συμβεί με την ομάδα του Γιάννη και ποια θα είναι η απάντηση του βασιλιά Λεμπρόν στην φυγή του Κάιρι Ίρβινγκ;

Πάμε να δούμε, λοιπόν, 10 στοιχεία που χαρακτηρίζουν την φετινή σεζόν που ξεκινά σε λίγες ώρες και την περιμένουμε πώς και πώς...

Η κυριαρχία -για άλλη μια χρονιά- των Γουόριορς

Η "αρμάδα" από το Γκόλντεν Στέιτ θα είναι για άλλη μια χρονιά το μέγα φαβορί για την κατάκτηση του "δαχτυλιδιού" και όλοι οι υπόλοιποι (αυτοί που έχουν την δυνατότητα) θα προσπαθήσουν να σταματήσουν το τρένο που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του εδώ και τρία χρόνια και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει. Η τετράδα των Κέβιν Ντουράντ, Στεφ Κάρι, Ντρέιμοντ Γκριν και Κλέι Τόμπσον θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς της ομάδας του Στιβ Κερ, ενώ οι προσθήκες που έγιναν των Τζόρνταν Μπελ (τρομερός αμυντικός) και Νικ Γιανγκ αναμένεται να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο επίπεδο τους Γούοριορς, οι οποίοι φαντάζουν ανίκητοι και πραγματικά, έτσι θα είναι.

Η "οργή" του Λεμπρόν Τζέιμς

Ο "βασιλιάς" βίωσε για πρώτη φορά την "επανάσταση" κατά την διάρκεια της παρουσίας του στο NBA, καθώς ο μέχρι πρότινος κολλητός τους στους Καβαλίερς, Κάιρι Ίρβινγκ, απαίτησε να φύγει από την ομάδα για να πάει στους Σέλτικς, όπου δεν θα είναι πλέον στην σκιά του Λεμπρόν και θα μπορεί να γίνει το νούμερο 1. Κάπως έτσι, ο άσος του Κλίβελαντ ετοιμάζεται για... εκδίκηση μέσα στα παρκέ (τα ξημερώματα το πρώτο... πιάτο απέναντι στην Βοστώνη), έχοντας στο πλευρό τους τους Ντουέιν Γουέιντ, Αζάια Τόμας, αλλά και τον Ντέρικ Ρόουζ, που κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα παρουσιαστεί μετά από τους συνεχείς σοβαρούς τραυματισμούς. Πάντως, οι Καβαλίερς μοιάζουν και είναι δυνατοί και φυσικά, το αντίπαλο δέος των Γουόριορς.

Η προσπάθεια από Ρόκετς και Θάντερ

Οι δύο ομάδες δυνάμωσαν... επικίνδυνα και θέλουν να κάνουν βήματα προς τα πάνω με σκοπό να αντιμετωπίσουν τους Γουόριορς χτυπώντας τους στο δυνατό τους σημείο: δηλαδή στην επίθεση. Κρις Πολ και Τζέιμς Χάρντεν είναι οι δύο αστέρες που θα οδηγήσουν εκ του ασφαλούς το Χιούστον την φετινή σεζόν, ενώ από πλευράς Θάντερ έγιναν δύο προσθήκες που εξέπληξαν τους πάντες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο genaral manager της ομάδας, Σαμ Πρέστι, κατάφερε να φέρει στην Οκλαχόμα τον Πολ Τζορτζ και τον Καρμέλο Άντονι, βάζοντάς τους δίπλα στον MVP της περσινής σεζόν, Ράσελ Γουέστμπρουκ. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό που... ψήνεται στην Οκλαχόμα είναι κάτι πολύ μεγάλο και έτοιμο να... κοντράρει στα ίσα την "υπερταχεία" του Γκόλντεν Στέιτ.

Ο δικός μας Γιάννης

Φυσικά, ΝΒΑ πλέον χωρίς "Greek Freak" δεν νοείται. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα αναγκάσει σε ξενύχτια και φέτος τους Έλληνες φίλους του αθλήματος, αν και η αλήθεια είναι πως οι Μπακς στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε αυτόν (ο Τζαμπάρι Πάρκερ είναι στα... πιτς), που σημαίνει ότι η ομάδα του Μιλγουόκι θα φτάσει όσο μακριά αντέχει να την φτάσει από μόνος του ο Έλληνας άσος. Το σίγουρο είναι ότι η τροπή που έχει πάρει η καριέρα του Γιάννη είναι τέτοια που δύσκολα μπορεί να σταματήσει την πορεία του προς την κορυφή, η οποία μπορεί να έρθει είτε σε ένα, είτε σε δύο χρόνια, αναλόγως τους συμπαίκτες που θα έχει δίπλα του, αλλά και την ομάδα που θα βρίσκεται.

Η σταθερή αξία των Σπερς

Μπορεί να έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή της απόλυτης δυναστείας των Σαν Αντόνιο Σπερς, όμως με τον Γκρεγκ Πόποβιτς στον πάγκο τους, όλα μπορούν να συμβούν. Με καλύτερο παίκτη τον Κάουι Λέοναρντ οι Σπερς θα προσπαθήσουν να αντιπαραβάλλουν στο επιθετικό "χάος" των άλλων ομάδων την δική τους οπτική για το μπάσκετ, το σκεπτόμενο παιχνίδι και την αμυντική προσήλωση, που με τα κατάλληλα συστήματα του Πόποβιτς είναι ικανά να προκαλέσουν ζημιά σε οποιοδήποτε αντίπαλο.

Το αντίπαλο δέος των Καβαλίερς στην Ανατολή

Ο λόγος για τους Μπόστον Σέλτικς, που θα κάνουν προσπάθεια (και μάλλον θα μείνουν σε αυτή) για να αντιμετωπίσουν την ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς που είναι το απόλυτο φαβορί στην Ανατολή. Αν και πέρσι οι "Κέλτες" τερμάτισαν στην πρώτη θέση της ανατολικής λίγκας, φέτος θα πρέπει να βάλουν στο παιχνίδι τους ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και πάθος για να κοντράρουν τον "βασιλιά" και μάλιστα χωρίς να έχουν στην σύνθεσή τους κάποιον σούπερ ψηλό, παρά μόνο τον πρώην σταρ του Ικάρου Καλλιθέας, Άαρον Μπέινς. Παρόλα αυτά, οι προσθήκες του τρομερού Κάιρι Ίρβινγκ, αλλά και του εξαιρετικού Γκόρντον Χέιγουορντ, πάντα υπό τις οδηγίες του "γάτου", Μπράντ Στίβενς αναμένεται να δώσουν στους Σέλτικς αυτό που χρειάζονται για να πρωταγωνιστήσουν στην Ανατολή.

Η παρουσία του Μίλος Τεόντοσιτς

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν όλοι όσοι έχουν θαυμάσει τον Μίλος στα ευρωπαϊκά γήπεδα να δουν τι θα μπορέσει να παρουσιάσει στα παρκέ του "μαγικού κόσμου" με την φανέλα των Λος Άντζελες Κλίπερς. Ο πρώην γκαρντ των ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ολυμπιακού θα αποτελέσει τον πρωταγωνιστή των Κλίπερς τη νέα σεζόν και μαζί με τους οξύθυμους, Ντανίλο Γκαλινάρι και Μπλέικ Γκρίφιν είναι ικανοί για μεγάλα πράγματα, αν δεν επιδοθούν σε παιχνίδια... μποξ μέσα στα παρκέ.

Η ανάδειξη των Ευρωπαίων, Πορζίνγκις και Μάρκανεν

Τα πεπραγμένα τους στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ είναι προάγγελος... καλών στην σεζόν που ξεκινάει απόψε στο ΝΒΑ. O Κρίσταπς Πορζίνγκις με την φανέλα των Νιου Γιορκ Νικς και ο Λάουρι Μάρκανεν με αυτή των Σικάγο Μπουλς είναι τα δύο "αστεράκια" που αξίζουν την προσοχή μας, παρότι οι ομάδες τους δεν φαίνεται να έχουν τα ρόστερ για να προχωρήσουν μακριά στο πρωτάθλημα. Εντούτοις, τα όσα έκαναν οι δύο παίκτες με Λετονία και Φινλανδία, αντίστοιχα, στο Ευρωμπάσκετ αρκούν από μόνα τους για να μας κινήσουν το ενδιαφέρον και να μας κρατήσουν "ζεστούς" στην... παρακολούθησή τους.

Η μπασκετική ιδιοφυϊα των Νάγκετς

Πολύ κοντά στο ευρωπαϊκό μοντέλο βρίσκονται οι Ντένβερ Νάγκετς, αφού η συνύπαρξη του Πολ Μίλσαπ με τον "εγκεφαλικό" Νίκολα Τζόκιτς αναμένεται να προσφέρει στιγμές υψηλού μπασκετικού IQ στα παρκέ του "μαγικού κόσμου". Και αν δεν το πιστεύετε, αρκεί να δείτε ένα ματς της ομάδας του Μάικλ Μαλόουν για να πειστείτε.

Η επιστήμη που φέρνει την εξέλιξη

Η είσοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια στον "μαγικό κόσμο" έχουν αλλάξει την οπτική που βλέπει το παιχνίδι η πλειοψηφία των ομάδων. Οι μέθοδοι προπόνησης έχουν εξελιχθεί, τα στοιχεία των παικτών βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση και η στατιστική έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το παιχνίδι με το τρίποντο τείνει να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στο NBA. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομάδες που δεν παίζουν άμυνα, απλά το ταλέντο είναι τέτοιο που, είτε δεν υπάρχει αμυντικό πλάνο για να το σταματήσει, είτε απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να αναχαιστεί.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags