Facebook Pixel Το "Μουντιάλ" των άνεργων ποδοσφαιριστών
Ποδόσφαιρο
| 2014-07-21 22:45:00

Το "Μουντιάλ" των άνεργων ποδοσφαιριστών

Το "Μουντιάλ" των άνεργων ποδοσφαιριστών

Το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο έχει τις δικές του αντιφάσεις: Στις 5 και 6 Ιουλίου, ενώ όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στο λαμπερό Μουντιάλ της Βραζιλίας, στην Ελβετία πραγματοποιούνταν το τουρνουά των άνεργων ποδοσφαιριστών.

Πρόκειται για διοργάνωση που χρονολογείται από το 2005 και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών).

Φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια και διεξήχθη με τη συμμετοχή έξι ομάδων από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε και η Ελλάδα, που εκπροσωπήθηκε από ομάδα του ΠΣΑΠ. Οι άλλες χώρες ήταν η Ελβετία, η Σερβία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία. Για την ιστορία, νικήτρια του τουρνουά αναδείχθηκε η Σερβία, ενώ η ελληνική ομάδα σε τρεις αγώνες ηττήθηκε δύο φορές και απέσπασε μία ισοπαλία.

Ομως σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα των αγώνων. Σημασία έχει η ιδέα μιας τέτοιας διοργάνωσης, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 100 ποδοσφαιριστές που δεν έχουν συμβόλαιο. Ποδοσφαιριστές που είτε είναι έμπειροι και αναζητούν την τελευταία ευκαιρία, είτε νεότεροι και ψάχνουν την επανένταξη στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Το τουρνουά γίνεται, εν πολλοίς, για τα μάτια των μάνατζερ, οι οποίοι καλούνται να παρακολουθήσουν τους αγώνες και να αναζητήσουν οικονομικές και πειστικές επιλογές για τις ομάδες που εκπροσωπούν. Υπάρχουν περιπτώσεις που η συμμετοχή στο τουρνουά της FIFPro είχε θετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικότερη είναι αυτή της ομάδας της Ισπανίας στο περυσινό τουρνουά, το οποίο κατέκτησε νικώντας τη Γαλλία. Λίγες ημέρες μετά, έντεκα από τους 21 ποδοσφαιριστές καθώς κι ο προπονητής υπέγραψαν συμβόλαιο στην πολωνική Κορόνα Κιέλτσε που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία. Αλλοι έξι παίκτες από αυτήν την ομάδα υπέγραψαν στην ισπανική Σεγκούντα, που παίζει στην τρίτη κατηγορία, δύο πήγαν σε Φινλανδία και Σουηδία και ο τελευταίος υπέγραψε στην ισπανική Κόρντομπα Β΄.

Το φετινό τουρνουά με την ελληνική συμμετοχή συνέπεσε με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ και αυτό μάλλον επηρέασε αρνητικά τον αριθμό των μάνατζερ και των σκάουτερ που το παρακολούθησαν. "Ο αριθμός των Ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών που δεν έχουν συμβόλαιο δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια αυτήν τη στιγμή", λέει στην «Κ» ο προπονητής της ομάδας και μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΠ Σταμάτης Συρίγος και συμπληρώνει: "Από κάποιες ελληνικές ομάδες που έμαθαν για το τουρνουά δέχθηκα τηλεφωνήματα. Με ρώτησαν αν είδα κάποιον αξιόλογο ξένο ποδοσφαιριστή. Τους απάντησα ότι εξίσου αξιόλογοι, αν όχι καλύτεροι, είναι οι Ελληνες ποδοσφαιριστές".

Η "ταυτότητα" όσων δεν έχουν συμβόλαιο και δοκιμάζουν την τύχη τους ποικίλλει. "Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε μικρομεσαίες ομάδες της Σούπερ Λιγκ και εντάσσονται στην ομάδα. Υπάρχουν άλλοι που δηλώνουν συμμετοχή και στο μεταξύ υπογράφουν συμβόλαιο, αφήνοντας τη θέση για κάποιον άλλο", υποστηρίζει ο Συρίγος.

Η διοργανώτρια FIFPro δηλώνει ικανοποιημένη κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης δεκαετίας στην οποία το τουρνουά, με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια, λειτούργησε πειραματικά: "Πολλοί ποδοσφαιριστές κατάφεραν μέσα από αυτό να υπογράψουν νέα συμβόλαια συνεχίζοντας τη σταδιοδρομία τους ως επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, γεγονός που αποτελεί μια πειστική απόδειξη ότι το τουρνουά πρέπει να αποκτήσει μόνιμη θέση στο καλεντάρι".
Επόμενο τουρνουά είναι αυτό της Δυτικής Ευρώπης, το οποίο άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα με τη συμμετοχή έξι χωρών. Προσεγγίζεται από τους διοργανωτές σαν ένα διαφορετικό «Μουντιάλ». Χωρίς δημοσιότητα, σπόνσορες, γεμάτα γήπεδα και πόδια που κοστίζουν εκατομμύρια.

Τα αποτελέσματα της ελληνικής ομάδας και οι συνθέσεις της στα παιχνίδια της έχουν ως εξής.

ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 0-0

Βαγγέλης Πίτκας, Ορέστης Νικολόπουλος, Αντώνης Λιόσης, Γιάννης Βοσκόπουλος, Ανδρέας Αρκουμάνης, Νίκος Μουστάκης, Γιάννης Μοσχάκης, Πιέρ Καλαγκάνης, Βαγγέλης Γιακούμπι, Κώστας Κωνσταντινίδης, Γιάννης Χλωρός.

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ 0-3

Κώστας Μανιάτης, Λεωνίδας Καζνέτσι, Ορέστης Νικολόπουλος, Αντώνης Δελάρδας, Γιώργος Σαραμαντάς, Αλέξανδρος Βελέτης, Αντώνης Λιόσης, Ανδρέας Αρκουμάνης, Αλέξανδρος Βλασσόπουλος, Βαγγέλης Γιακούμπι, Γιάννης Σίμωσης.

ΕΛΛΑΔΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ 0-1

Κώστας Μανιάτης, Ορέστης Νικολόπουλος, Πιέρ Καλαγκάνης, Κώστας Κωσταντινίδης, Αντώνης Λιόσης, Αλέξανδρος Βλασσόπουλος, Αλέξανδρος Βελέτης, Νίκος Μουστάκης, Γιάννης Βοσκόπουλος, Μιχάλης Λελούδας, Γιάννης Σίμωσης.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags