Εννοείται πως η, άτοπη σύγκριση της πολιτικής με το τένις γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους, «ποιητικής αδείας» και συνωνυμίας, χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί ότι δεν παραμένουν δύσκολες οι εποχές για Στέφανους. Ειδικά για τον Τσιτσιπά. Τι έκανε όμως πάλι ο sui generis, ιδιόρρυθμος, αλλά παράλληλα και ταλαντούχος τενίστας για να στραφούν για μία ακόμη φορά τα φώτα της, αρνητικής δημοσιότητας πάνω του;

Κοινώς, τα έκανε -και πάλι- σαλάτα. Και το φίλαθλο κοινό του «Pala Alpitour» του Τορίνο, που πλήρωσε τσουχτερό εισιτήριο για να τον δει, δεν του συγχώρεσε το forfeit, την εγκατάλειψη λόγω τραυματισμού αποδοκιμάζοντάς τον ρυθμικά, και επί αρκετά λεπτά, με σφυρίγματα και γιουχαΐσματα. Τι ακριβώς συνέβη και γιατί τέτοιο μένος αφού ήταν τραυματίας;  

Συνέβη ότι τη μία δήλωσε τραυματίας στον καρπό, άρα αμφίβολος να λάβει μέρος στο Atp Finals του Τορίνο. Μόλις όμως πήγαν να τον αντικαταστήσουν με τον Πολωνό Χουρκάκζ, το ξανασκέφτηκε παίζοντας, και χάνοντας στην πρεμιέρα από τον Ιταλό Σίνερ. Στο δεύτερο παιχνίδι αγωνίστηκε με τον Χόλγκερ Ρούνε, αλλά εγκατέλειψε ύστερα από μόλις 17’ αγώνα (2-1 γκέιμς για τον Νορβηγό), δηλώνοντας forfeit με πρόβλημα, αυτή τη φορά στη μέση.

Ο Τσιτσιπάς δήλωσε ύστερα, συντετριμμένος, ζήτησε μάλιστα και συγγνώμη από τον φίλαθλο κοινό, το οποίο όμως δεν πείστηκε παραμένοντας προσβεβλημένο από την άκρως αντί- επαγγελματική του συμπεριφορά. Γιατί όμως: Γιατί δεν πίστεψε τη δικαιολογία του τραυματισμού κατηγορώντας τον, εμμέσως, πλην, σαφώς για απληστία αφού, κουτσά, στραβά ο Στέφανος έφυγε από το Τορίνο πλουσιότερος κατά 225.000 ευρώ, από τα οποία, μόνο τα 73.000 για την παρουσία του 17 λεπτών, και μόλις τριών γκέιμς με τον Ρούνε.

Το πιθανότερο είναι πως το άλλοτε Νο 3 του κόσμου και σήμερα Νο 6 του παγκόσμιου ranking δεν ένιωθε 100% έτοιμος. Ακόμη και έτσι όμως, είχαν προηγηθεί τόσα πολλά ατοπήματα και κακές συμπεριφορές στην μέχρι σήμερα πορεία του, που έχασε σταδιακά τη φερεγγυότητα και κυρίως τον σεβασμό, καταφέρνοντας ν’ αμαυρώσει την εικόνα του ως το κακομαθημένο, εγωκεντρικό και ραδιούργο που σκαρφίζεται το ό,τιδήποτε για να εκνευρίσει αντιπάλους και φιλάθλους πετυχαίνοντας εν τέλει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: να γίνεται δηλαδή ανυπόφορα αντιπαθής.

 

Φταίνε τα ατελείωτα toilet- breaks που παίρνει συχνά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Με αποκορύφωμα τρία συνεχόμενα κατά τη διάρκεια ματς με τον Άντι Μάρει στο Σινσινάτι. Ο Σκοτσέζος είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο εκνευρισμού που κάποια στιγμή είπε στον διαιτητή, ότι γρηγορότερα πέταξε ο Mr Amazon, Τζεφ Μπέζος στο διάστημα, παρά ο Τσιτσιπάς για να κάνει την ανάγκη του.

Δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν και τα συχνά, πυκνά… γαλλικά με τον προπονητή και πατέρα του Απόστολο. Τα… ρώσικα με τα οποία ζήτησε ν’ απομακρυνθεί η μητέρα του Ιουλία. Τα μπαλάκια που πέταξε με θυμό, είτε πάνω στον πατέρα του, είτε στον Αυστραλό Κύργιος πέρυσι στο Ουϊμπλεντον.

Με αυτού του είδους τις συμπεριφορές όμως, δεν διακυβεύει μόνο τη φήμη του, αλλά και την καριέρα του. Και είναι κρίμα, γιατί το ταλέντο δεν του λείπει, όπως εξάλλου απέδειξε τόσο το ’21, φτάνοντας στον τελικό (χαμένο από τον Τζόκοβιτς) Ρολάν Γκαρός, όσο το ’23 φτάνοντας και σε δεύτερο τελικό Grand Slam, στη Μελβούρνη, άσχετα εάν κι εκείνο χάθηκε από τον Σέρβο.

Υποτίθεται πως το ’23 είχε ξημερώσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Μέχρι και τον έρωτα βρήκε στην αγκαλιά της Πάολα Μπαντόσα, τενιστικά μιλώντας όμως κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα τουρνουά, στο Μεξικό και τίποτα άλλο. Οπωσδήποτε κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξει, τεχνικά αν θελήσει να επιστρέψει στην πρώτη 3άδα του κόσμου. Ν’ αλλάξει όμως παράλληλα και επικοινωνιακά, γιατί τα παιδάκια που τον Σεπτέμβριο ξεροστάλιαζαν, μάταια στον ήλιο του Καλλιμάρμαρου για ένα αυτόγραφο από το ίνδαλμά τους δεν θα ξεχάσουν ποτέ την απογοήτευση για την κρυάδα και την απαξίωση που πήραν. Αλλά, «είπαμε», δύσκολες εποχές για Στέφανους…