Facebook Pixel Εκτός «Top-10», ο Τσιτσιπάς για πρώτη φορά από το ’19!
Άλλα Σπορ
| 2024-02-18 16:30:00

Εκτός Top-10 για πρώτη φορά από το ’19! Τι ακριβώς συμβαίνει στον Στέφανο Τσιτσιπά;

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Εκτός Top-10 για πρώτη φορά από το ’19! Τι ακριβώς συμβαίνει στον Στέφανο Τσιτσιπά;

Από τη Δευτέρα, ο 25χρονος Έλληνας δεν θα βρίσκεται πλέον στο ranking των δέκα πρώτων τενιστών του κόσμου ύστερα από, συνεχόμενη παρουσία 259 εβδομάδων: εν ολίγοις, 5 χρόνια, παρά μίας εβδομάδας. Γιατί όμως;

Μακάρι να είχαμε την απάντηση. Μόνο ο ίδιος γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει ή τι συνέβη. Το τένις είναι ένα από τα πλέον «μοναχικά» αθλήματα, με την έννοια ότι ο αντίπαλός σου δεν είναι εκείνος που κάθεται απέναντί σου, αλλά αποκλειστικά και μόνο ο ίδιος σου ο εαυτός. Και αρκεί μία λεπτομέρεια, ένας απλός εκνευρισμένος, ακόμη κι ένα φτάρνισμα από την εξέδρα για να τινάξει στον αέρα τις ισορροπίες, να χάσεις την ψυχραιμία σου και μετά να υποπέσεις στο ένα λάθος, μετά το άλλο.

Μόνο τον εαυτό του, και μόνο εκείνον θα πρέπει να ρωτήσει ο πλέον ταλαντούχος τενίστας όλων των εποχών, για το τι συμβαίνει ή τι συνέβη, έτσι ξαφνικά και μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο, από το Νο 3 γλίστρησε στην 11 θέση πίσω από τον Ντε Μινόρ, μπορεί και 12η εάν ο Αυστραλός νικήσει το (νέο Νο 3), Ιταλό Γιανίκ Σίνερ, στο Ρότερνταμ.

Εμείς, οι απ’ έξω, το μόνο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι, ο υπολογισμός του ranking είναι σαν τα Μαθηματικά. Δεν είναι, δηλαδή άποψη, αλλά Επιστήμη: όσο κερδίζεις, ανεβαίνεις, όσο χάνεις, κατεβαίνεις. Απλά πράγματα.

Ο Τσιτσιπάς, μαζί με τους Σίνερ, Αλκαράθ, Ρούνε ή Μεντβέντεβ συμπεριλήφθη αμέσως στην αποκαλούμενη ομάδα της «Next Generation» που θα μπορούσε να διακόψει την ηγεμονία ετών, των τριών «ιερών τεράτων», Φέντερερ, Ναδάλ και Τζόκοβιτς. Στα 22 του είχε φτάσει ένα βήμα από την κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός: προηγείτο του Τζόκοβιτς 2-0 σετ, αλλά ηττήθηκε 3-2. Και μόλις πέρυσι, πάντα από τον Σέρβο διεκδίκησε και τον τελικό του Australian Open, αυτή τη φορά χάνοντας με πολύ καθαρότερο τρόπο απ’ ότι στο Παρίσι. Ενδιάμεσα κέρδιζε και μεγάλα τουρνουά Masters 1000, είτε στο Μαϊάμι και το Μοντεκάρλο, είτε στη Ρώμη, στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και το Ντουμπάι. Παράλληλα έφτασε δύο φορές έως τους  του Ουϊμπλεντον και άλλες δύο στα προημιτελικά της Νέας Υόρκης. Έτσι ανέβαινε, όλο και ψηλότερα στο παγκόσμιο ranking.

Από τον περυσινό τελικό της Μελβούρνης όμως, έως και σήμερα κατέκτησε μόνο ένα τουρνουά, μάλιστα Master250 στο Μεξικό (Λος Κάμπος). Λίγο, πολύ λίγο για να διατηρηθεί στην 10άδα την ώρα που οι υπόλοιποι συνομήλικοί του «έβαζαν φλας» και αναρριχούνταν ταχύτερα στην κορυφή.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Στέφανος θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει. Και ότι κάποια στιγμή θα καταφέρει να κατακτήσει και ένα Grand Slam. Μέχρι τότε όμως, και μέχρι κυρίως να τα βρει πρώτα με το εαυτό του, και μετά με όλους τους υπόλοιπους θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στις νίκες. Στο Λος Κάμπος, την ερχόμενη εβδομάδα, μετά στο Ακαπούλκο, το Ίντιαν Ουέλς και το Μαϊάμι. Αυτά είναι τα τουρνουά που δίνουν τους περισσότερους βαθμούς. Και ο Τσιτσιπάς το γνωρίζει πολύ καλύτερα από μας.         

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags