Facebook Pixel Σοφοκλή, όλα στη ...φόρα!
| 2012-05-23 09:00:00

Σοφοκλή, όλα στη ...φόρα!

Σοφοκλή, όλα στη ...φόρα!

Οι μισές από τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας έχουν πρόβλημα αδειοδότησης από την ΕΠΟ. Γράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Ανεξάρτητα αν μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται και μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου μας ή λιγότερο ηχηρά, νομίζω πως ήρθε η ώρα η ομοσπονδία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να γνωστοποιήσει τα προβλήματα των ομάδων.

Μπορεί η διαδικασία να είναι απολύτως μυστική, μπορεί η ΕΠΟ να δεσμεύεται γι αυτό, αλλά όταν η χώρα ολόκληρη βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής είναι υπερβολή να τηρείται άκρα μυστικότητα για όσα συμβαίνουν στα ταμεία των ΠΑΕ.

Υποτίθεται ότι σκοποί της αδειοδότησης, σύμφωνα με τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ, είναι:

-Να εξασφαλίζεται το επαρκές επίπεδο στη διοίκηση και οργάνωση των ΠΑΕ.

-Να διαθέτουν εξοσπλισμένες και ασφαλείς εγκαταστάσεις.

-Να βελτιώνεται η χρηματοοικονομική δυνατότητα των ομάδων, αυξάνοντας την διαφάνεια και αξιοπιστία τους.

-Να προστατεύονται οι πιστωτές με την διασφάλιση ότι οι ομάδες τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους έναντι των παικτών, των φορολογικών και ασφαλιστικών αρχών, αλλά και τις άλλες ομάδες.

-Να υπάρχει ορθολογισμός την οικονομική κατάσταση των ΠΑΕ, ενθαρρύνοντάς τες να λειτουργούν με βάση τα έσοδά τους.

-Να προστατεύεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και διατήρηση των ομάδων της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Όταν λοιπόν, η ΟΥΕΦΑ ζητά από την ΕΠΟ να προσπαθεί για την τήρηση αυτών των σκοπών, μοιάζει το λιγότερο «περίεργο» να τηρείται απόλυτη μυστικότητα στους φακέλους των ομάδων.

Ειδικά σε μια εποχή που ο κόσμος βιώνει την δραματική μείωση των εισοδημάτων του και οι ομάδες του ζητούν να τις ενισχύσει (βλέπε περίπτωση Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό), η ΕΠΟ δεν γίνεται να κρατάει κρυμένα στα συρτάρια της τα... μυστικά της βιωσιμότητας των ΠΑΕ.

Αν δηλαδή, ο Παναθηναϊκός ή ο κάθε Παναθηναϊκός δεν είναι για την ΕΠΟ βιώσιμος, γιατί ο κόσμος πρέπει να μείνει στην άγνοιά του αγοράζοντας τις μετοχές που θα του δώσει ο Γιάννης Αλαφούζος ή ο κάθε μέτοχος;

Η αγάπη για την ομάδα φτάνει μέχρι ενός σημείου. Η ΕΠΟ μπορεί να προστετεύσει το ποδόσφαιρο με χίλιους τρόπους. Η αδειοδότηση περιλαμβάνει ένα σωρό προϋποθέσεις.

Δεν χρειάζεται η ομοσπονδία να δώσει στη δημοσιότητα όλες τις λεπτομέρειες, αν θέλει να αποφύγει διάφορα δυσάρεστα περιστατικά.

Το να ανακοινώσει όμως, ότι οι 16 ομάδες οφείλουν τόσα χρήματα σε παίκτες και προπονητές, τόσα σε τρίτους, αυτά σε εφορία και ασφαλιστικούς φορείς και είναι βιώσιμες για 3, 6, 12 μήνες ή 5 χρόνια, είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να συμβεί άμεσα.

Πηγή: pamesports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags