«Και πώς να τις σώσουμε;» ήταν ο χθεσινός τίτλος του «Goal», αποτυπώντας το άγχος υψηλόβαθμων ανθρώπων της Λίγκας για τις τέσσερις υπερχρεωμένες ΠΑΕ, οι οποίες κινδυνεύουν να καταποντιστούν.
Η συνέχεια λίγο έως πολύ γνωστή: θα υπάρξει σε πρώτη φάση ενημέρωση προς τον Γιάννη Ιωαννίδη και στη συνέχεια πίεση με κάθε τρόπο για να ενταχθούν οι συγκεκριμένες «προβληματικές» σε ευνοϊκή ρύθμιση, έτσι ώστε να μπορέσουν (αβρόχοις ποσίν) να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Περιμένουμε να συμβεί κάτι διαφορετικό;
Αν η ΑΕΚ, ο Αρης, ο ΟΦΗ και ο Πανιώνιος (ή όποιος άλλος ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία ομάδων) ήταν ένα... απλό υπερχρεωμένο νοικοκυριό, ένας δηλαδή από εμάς, τότε δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να καταφέρει να περάσει τον προθάλαμο ενός υπουργείου, για να εκφράσει τα παράπονά του, ούτε φυσικά να καταφέρει να υπαχθεί σε καθεστώς «προστασίας».
Το ποδόσφαιρο, όμως, έχει άλλους νόμους. Οχι μόνο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και εκτός αυτού. Κυρίως εκτός αυτού! Είναι «μαγκιά» λοιπόν να χρωστάς και στη συνέχεια να ζητάς με το χέρι απλωμένο βοήθεια. Είναι σύνηθες και λογικό να μην αποδίδεις ΦΠΑ, να φεσώνεις το ΙΚΑ, να δημιουργείς δεξιά και αριστερά «μαύρες τρύπες» χρεών προς τρίτους. Και φυσικά στη συνέχεια να επικαλείσαι την ιστορία, τη φανέλα και το όνομα της ομάδας για να αγωνιστείς κανονικά και με τον νόμο.
Τουτέστιν, το παράδειγμα της Ρέιντζερς στην Ελλάδα είναι άτοπο και μη εφαρμόσιμο. Πολύ απλά διότι στην Ελλάδα οι νόμοι έχουν διασταλτική έννοια, ισχύουν για κάποιους (βρέξει - χιονίσει) και δεν ισχύουν για άλλους (ακόμα κι αν βρέξει κι αν χιονίσει).
Αυτό που καίει φυσικά του εταίρους στη Λίγκα είναι το συμβόλαιο με τη Nova, γι' αυτό και εκείνοι που πιέζουν περισσότερο δεν είναι... ασθενείς, αλλά οι υγιείς που βλέπουν τα χρήματά τους να κάνουν... φτερά. Η μόλυνση διαπερνάει τους πάντες με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Είναι άραγε έτοιμη η κυβέρνηση να πάει κόντρα στην κοινή λογική και στο κοινό περί (οικονομικού) δικαίου αίσθημα ή για άλλη μια φορά θα κάνει τα στραβά μάτια προς χάριν της... μπαλίτσας;
Αν είναι να ισχύουν οι συνθήκες ακραίας λιτότητας μόνο για τους απλούς πολίτες και όχι για άλλες «ειδικές» ομάδες πληθυσμού, τότε μάλλον έχουμε «διαβάσει» ανάποδα τα μνημόνια. Ως συνήθως κατά το δοκούν και όπου μας παίρνει...
Πηγή: Goal
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο