Ηταν το κερασάκι στην πικρή... τούρτα του 2012 για την ΑΕΚ. Μια χρονιά που οδήγησε τον σύλλογο στα χειρότερα μονοπάτια της ιστορίας του και δημιουργεί αγωνία και προβληματισμό για το αύριο. Ο αποκλεισμός από την Καβάλα ήρθε απλά να... δέσει το γλυκό και να μην επιτρέψει στους Ενωσίτες να κάνουν ευτυχισμένες γιορτές. Η ΑΕΚ ουραγός της βαθμολογίας και εκτός Κυπέλλου είναι πραγματικά εφιαλτικό σενάριο. Εφιάλτης που στριφογυρνά συνεχώς στο μυαλό του Εβαλντ Λίνεν και δεν τον αφήνει να ηρεμήσει.

Οσοι αντίκρισαν τον τεχνικό της ΑΕΚ αμέσως μετά το φινάλε της αναμέτρησης με την Καβάλα, τον είδαν χλωμό. Σαν κέρινος. Εντονα προβληματισμένος. Το πρωινό τον βρήκε άγρυπνο. Προβληματισμένος από την κατάσταση που βιώνει. Δεν μπόρεσε να κλείσει μάτι από την απογοήτευση. Βλέπετε, αν και πολλοί βιάστηκαν να πουν πως η ΑΕΚ δεν... ήθελε τόσο πολύ τη πρόκριση λόγω Ολυμπιακού, ο Λίνεν πίστευε πως η ομάδα μπορούσε να έχει τύχη. Και να φτάσει αρκετά ψηλά στη διοργάνωση.

Στις... βαλίτσες του Γερμανού υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Ηδη προχθές άκουσε τις πρώτες -χλιαρές ομολογουμένως- αποδοκιμασίες. Τα περιθώρια αντοχής του κόσμου της ΑΕΚ δεν είναι μεγάλα. Ολοι θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα και την Ενωση να απομακρύνεται επιτέλους από την ουρά της βαθμολογίας. Ηδη σκέφτεται πώς θα χειριστεί την κατάσταση. Περιμένει την ενίσχυση της ομάδας, αναζητά τρόπους για να βγει από τα αδιέξοδα. Αυτές τις σκέψεις σας μεταφέρει το "Goal" για την επόμενη μέρα της ΑΕΚ.

Στηρίζεται στον κόσμο και περιμένει στήριξη

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, ο Εβαλντ Λίνεν δημιούργησε μια ξεχωριστή σχέση με τον κόσμο της ομάδας. Από το ματς με τον Πλατανιά, το πρώτο μπροστά στο κοινό της Ενωσης, ο Γερμανός άρχισε να χτίζει μια σχέση εκτίμησης. Απέδωσε τα εύσημα στους φίλους της ΑΕΚ, που δεν έχουν πάψει ποτέ να στηρίζουν τον σύλλογο. Ξέρει καλά πως ο κόσμος είναι ό,τι έχει απομείνει -μαζί με την ιστορία που δεν μπορεί να σβήσει- για να θυμίζει προς όλους το μέγεθος του συλλόγου.

Ο Λίνεν εκτιμά τον κόσμο, απονέμει τα εύσημα και καλλιεργεί εξαιρετική σχέση μαζί του. Περιμένει από αυτούς να έχουν αντοχές και να είναι δίπλα στην ομάδα, στην προσπάθεια που θα ξεκινήσει για την ανοικοδόμησή της. Βλέπει πως υπάρχει απογοήτευση, αντιλαμβάνεται πως ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος μέχρι να καταλήξει στην "κιτρινόμαυρη" Ιθάκη. Τουλάχιστον, έχει την ικανοποίηση πως απολαμβάνει την εκτίμηση του πιο δυναμικού κομματιού του κόσμου της ΑΕΚ, ο οποίος και στην τελευταία δημόσια παρουσία του έδειξε απόλυτα ικανοποιημένος.

Ωστόσο, ο Γερμανός αντιλαμβάνεται πως τα όρια υπομονής δεν είναι ανεξάντλητα. Ο αποκλεισμός από την Καβάλα έφερε τις πρώτες αποδοκιμασίες. Ο Λίνεν επικρίθηκε για τις επιλογές του, κυρίως επειδή χρησιμοποίησε παίκτες που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής. "Μα έτσι κι αλλιώς οι βασικοί ήταν τραυματίες. Μόνο ο Φούντας ήταν διαθέσιμος, αλλά και πολύ κουρασμένος" έλεγε ο Λίνεν. Ακόμα κι έτσι, πάντως, η επιλογή του να παίξει με κόφτη τον Τσουκαλά (δεξί μπακ και χαφ η θέση του), ενώ είχε στον πάγκο Φέτση, Κοτσαρίδη και Ρίκκα προκάλεσε απορίες. Και βέβαια, η χρησιμοποίηση του Μπουγαΐδη ως αριστερό μπακ, που εκθέτει τον ποδοσφαιριστή και αφήνει ακάλυπτη την άμυνα της ΑΕΚ.

Το ελλειμματικό ρόστερ

Οι αγωνιστικές αδυναμίες της ΑΕΚ είναι πολλές. Ο Λίνεν επιχείρησε να μακιγιάρει τα προβλήματα και να βρει λύσεις με αλχημείες στα πολλά ζητήματα που προέκυπταν. Το πρόβλημα είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις ο Γερμανός έδειξε να εγκλωβίζεται σε κάποιες επιλογές που αρχικά βγήκαν. Οπως ο Κατίδης ως σέντερ φορ, που αν και λειτούργησε σε κάποιες περιπτώσεις, δεν μπορεί κανείς να περιμένει πως θα είναι η λύση στο επιθετικό πρόβλημα. Ανάλογες επιλογές υπήρξαν και με τη χρησιμοποίηση του Φουρτάδο ως αριστερό εξτρέμ, που αν και σε κάποιες περιπτώσεις έδωσε αποτέλεσμα, δεν ήταν λύση που θα μπορούσε να καλύψει το κενό. Ο Λίνεν, πάντως, πιστώνεται την ανακάλυψη του Φέτση, την καθιέρωση του Βλάχου και την προώθηση του Τσούπρου, ενώ σε περιπτώσεις όπως ο Σταματής (αρχικά κομμένος) έδειξε ανοιχτό μυαλό.

Νέο έτος με μια νέα ΑΕΚ

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα ουδείς μπορεί να κινείται μέσα σε ψευδαισθήσεις. Εστω και αν ο Λίνεν επισήμανε πως η ΑΕΚ είναι προτελευταία και όχι τελευταία, μικρή σημασία έχει. Εάν τελείωνε το πρωτάθλημα ή αν ολοκληρωθεί έτσι η σεζόν, ο υποβιβασμός θα έρθει σε όποια από τις δύο θέσεις και αν βρίσκεται. Η επθυμία του που εξελίσσεται σε στόχο για την "κιτρινόμαυρη" διοίκηση είναι στο ξεκίνημα του 2013 να εμφανιστεί μια νέα ομάδα. Τα δύο πρώτα κομμάτια του παζλ προστέθηκαν ήδη στα πρόσωπα των Μητρόπουλου και Πετρόπουλου. Τα υπόλοιπα έπονται. Ο Λίνεν ζητά ενίσχυση στα άκρα και συνολικά στη μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ. Βέβαια, θα υπάρξουν και αποχωρήσεις. Ο Κοντοές βρίσκεται ήδη στον δρόμο για Βουκουρέστι, ο Φουρτάδο θα καταβληθεί προσπάθεια να αποτελέσει παρελθόν.

Πηγή: Goal