Μπορεί η 21η Δεκέμβρη, η μέρα που σύμφωνα με τους Μάγια θα γινόταν η συντέλεια του κόσμου, να πέρασε, η ΑΕΚ όμως δεν γλίτωσε τη δική της καταστροφή. Γι' αυτό βασίζει τη σωτηρία της στην είσοδο ενός επενδυτή. Αυτός έχει όνομα και επίθετο, λέγεται Δημήτρης Βιντιάδης και η υπόθεσή του έχει “κολλήσει”. Η Ένωση όμως δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο, αφού χρειάζεται άμεση εισροή ρευστού για να μην κλείσει το μαγαζί.

Αν γυρίσουμε λίγο τον χρόνο πίσω, θα δούμε ότι αυτή η κατάσταση είναι ένα μεγάλο deja vu για την ΑΕΚ, αφού η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Από πολύ παλιά, η Ένωση φλέρταρε με υποψήφιους επενδυτές που την τελευταία στιγμή οι υποθέσεις τους ναυαγούσαν, είτε γιατί οι ίδιοι έκαναν πίσω, είτε γιατί ήταν αφερέγγυοι. Όλα αυτά συνέβησαν προτού εμφανιστεί ο Βλάσης Τσάκας στον Παναθηναϊκό και χαράξει τον δικό του δρόμο στην υπόθεση “επενδυτής” στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με λίγα λόγια, πριν σκάσει μύτη ο διαμεσολαβητής πριγκιπών στον ΠΑΟ, η ΑΕΚ είχε τους δικούς της μικρούς Τσάκες να την ταλαιπωρούν τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Στην ουσία σχεδόν πάντα το σενάριο είχε σκοπό να κερδηθεί χρόνος ώστε κάποιοι να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο σκύλος με όχημα τη μηχανή του χρόνου κάνει μία αναδρομή στους υποψήφιους επενδυτές που απασχόλησαν την ΑΕΚ και θυμίζει πολλών τα ονόματα που ενεπλάκησαν στο “κιτρινόμαυρο” ρεπορτάζ:

1. Γιώργος Πετσάλης: Απασχόλησε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2001, όταν η Netmed έψαχνε επιχειρηματίες να την πουλήσει. Τον αποκαλούσαν «βασιλιάς της πέστροφας» εξαιτίας της ενασχόλησής του με το χώρο της αλιείας ως ιδιοκτήτης της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Aqua Hellas. Σύμφωνα με πηγές εκείνης της εποχής, ήταν ο μοναδικός επιχειρηματίας που κατάθεσε έγγραφη προσφορά για την αγορά του πακέτου μετοχών της ΑΕΚ, όταν αυτή βρισκόταν στην ιδιοκτησία της NetMed. Οι όροι όμως που έθεσε για την υπογραφή του συμφωνητικού, απέτρεψαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

2. Όμιλος Λανίτη: Η NetMed προσέγγισε τον Όμιλο για την πώληση της ΑΕΚ, η υπόθεση όμως ναυάγησε καθώς, ένας εκ των τριών αδελφών, ο κ. Μάριος Λανίτης, έκρινε ότι δεν ταιριάζει στον όμιλο η ανάμειξη με το ποδόσφαιρο. Δέχθηκε να συζητήσει μόνο για την κατασκευή νέου σταδίου.

3. Γιώργος Ψάλτης: Είναι εφοπλιστής και ήθελε να συνεργαστεί με τον όμιλο Λανίτη για να αγοράσουν την ΠΑΕ ΑΕΚ. Όταν αρνήθηκε ο αδερφός Λανίτη να επενδύσει, αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του. Ωστόσο, όπως φαίνεται, τα ζύγισε καλύτερα και αποχώρησε χωρίς να κάνει ποτέ γνωστούς τους λόγους της απόσυρσής τους. Οι κακές γλώσσες πάντως αναφέρουν ότι τρόμαξε από τη δημοσιότητα που πήρε.

4. Αλεχάντρο Σκλαβενίτης: Ο Τύπος εκείνη την εποχή (2001) τον χαρακτήρισε «σωτήρα από το Μεξικό», επηρεασμένος από τα πρώτα στοιχεία (της πρεσβείας της Ελλάδας στο Μεξικό), όπου παρουσιαζόταν ως ένας από τους 10 πλουσιότερους κατοίκους της χώρας. Λέγεται πως ο Σκλαβενίτης ήταν η βιτρίνα του Μάκη, τον οποίο διόρισε εντεταλμένο σύμβουλο. Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο Big Mac βγήκε μπροστά, έκανε κουμάντο και η ΑΕΚ κυνηγάει ακόμα να πάρει πίσω 21 εκ. ευρώ μαζί με τους τόκους...

5. Ηλίας Ηλία: Το όνομά του έπαιξε στο ρεπορτάζ μετά την αποχώρηση Νικολαΐδη από την ΑΕΚ το 2008 (τον Σεπτέμβριο του 2009), αφού οι μεγαλομέτοχοι της Ένωσης προσπάθησαν να να βρουν αγοραστή. Ακόμα βέβαια δεν το έχουν καταφέρει. Ο Κύπριος επιχειρηματίας απασχόλησε πολύ λίγο καιρό την επικαιρότητα. Ο λόγος; Παρά τη σιγουριά του Νίκου Θανόπουλου ότι μπορούσε να βγάλει την Ένωση από το αδιέξοδο, ο υποψήφιος επενδυτής δεν ήταν το μέγεθος που μπορούσε να στηρίξει το πρότζεκτ. Ίσα-ίσα το γκρουπ επιχειρηματιών που εκπροσωπούσε είχε οικονομικά προβλήματα. Οπότε η υπόθεση κατέληξε σε «ναυάγιο».

6. Μπομπ Κοζώνης: Μετά τον Ηλία Ηλία εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 ενδιαφέρον εξ Αμερικής για την ΑΕΚ από ομογενή επιχειρηματία. Ο λόγος για τον Μπομπ Κοζώνη. Ο θείος από το Σικάγο παρουσιάστηκε από τα Μέσα και τη διοίκηση της ομάδας ως Μεσσίας της ΑΕΚ, με τον Νίκο Θανόπουλο να υποστήριζει ότι «θα εξασφαλίσει στην ΑΕΚ διαχρονικά οικονομική ανεξαρτησία». Μόνο που η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ο Κοζώνης δεν μπορούσε να αποδείξει τη περιουσία του και το τραγελαφικό ήταν ότι το μοναδικό επίσημο έγγραφο που έδειξε ήταν ένα αντίγραφο ενός ασφαλιστηρίου ζωής. Έτσι άρχισαν οι επιφυλάξεις εκ μέρους του Νίκου Νοτιά και το ενδιαφέρον δεν προχώρησε. Εκτός από την συνέντευξη του "Θείου από το Σικάγο" σε ελληνική αθλητική ιστοσελίδα, ένα άλλο αστείο ντεσού της υπόθεσης πριν ναυαγήσει, ήταν η ατάκα που είχε εκστομίσει ο Θανόπουλος σε συνέντευξη Τύπου για τον Κοζώνη. «Τι λέτε ρε; Τι λέτε ρε που θα τον ελέγξουμε; Πως απαξιώνετε έτσι έναν άνθρωπο;», είχε αναφωνήσει ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα ελεγχθεί ο ομογενής επιχειρηματίας πριν αγοράσει τις μετοχές της Ένωσης... Η κατάληξη της υπόθεσης δεν δικαίωσε τον Νίκο Θανόπουλο...

7. Κώστας Μακρής: Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας, γνωστός για το πέρασμα του από την Παναχαϊκή ως ιδιοκτήτης της. Ήρθε στο προσκήνιο τον Ιανουάριο του 2011. Ζήτησε όμως να κινηθεί με το... πάσο του αφού ήθελε περίπου έξι μήνες, για να δει τα βιβλία της ομάδας και να κάνει τους ελέγχους του. Η διοίκηση δεν μπορούσε να περιμένει τόσο καιρό και η υποθεση δεν προχώρησε.

8. Petit Chateau: Εταιρεία με έδρα το Κιάρι της Ιταλίας, η οποία δήλωνε πρόθυμη να καταβάλει 10 εκατ. Ευρώ για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ. Το ενδιαφέρον της προέκυψε τον Σεπτέμβριο του 2011 με τον Σταύρο Αδαμίδη να συμφωνεί προφορικά με τους εκπροσώπους της εταιρείας. Ωστόσο, ύστερα από κάποιες ημέρες χωρίς εξέλιξη, η ΑΕΚ ανακοίνωσε ότι σταματά τις συζητήσεις με τον ενδιαφερόμενο, καθώς δεν υπήρξαν οι εγγυήσεις που αξίωνε η διοίκηση του συλλόγου. Για τη συγκεκριμένη εταιρεία ακούστηκαν διάφορα, όπως ότι τα κεφάλαια που αντλούσε ήταν από Ρωσία και ότι στόχος της ήταν να κάνει την ΑΕΚ φυτώριο ποδοσφαιριστών, τους οποίους θα μοσχοπουλούσε σε άλλες ομάδες...

9. Bασίλης Ξενιάδης: Το όνομά του έπαιξε δύο φορές στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ (χειμώνας-καλοκαίρι 2012), αφού οι διοικούντες την ΠΑΕ ήλθαν σε απόγνωση και έψαχναν χρήματα. Τις αρχικές συνομιλίες με τον Έλληνα... εφοπλιστή έκανε ο Σταύρος Αδαμίδης (που είδε τον Ξενιάδη να έρχεται στην πρώτη τους συνάντηση παρέα με τον Αργύρη Σαλιαρέλη). Ο Ξενιάδης δήλωνε παντού ότι θα πάρει την ΑΕΚ, βάζοντας άμεσα 10 με 15 εκατ. Ευρώ, τα οποία δεν μπορούσε με τίποτα να αποδείξει ότι τα έχει. Συν τοις άλλοις συνελήφθη στις 10 Ιανουαρίου 2012 επειδή δεν είχε καταβάλει εργοδοτικές εισφορές! Η διοίκηση της ΑΕΚ τελείωσε τις επαφές με τον Ξενιάδη (υπήρχε και η Petit Chateau παράλληλα), αλλά η υπόθεσή του δεν τέλειωσε οριστικά. Και αυτό γιατί ο Ανδρέας Δημητρέλος άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας μαζί του το καλοκαίρι. Βλέπετε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ έτρεχε σαν τον αείμνηστο Βέγγο για να πάρει η ομάδα αδειοδότηση και χρειαζόταν άμεσα χρήματα, τα οποία μπορούσε να δώσει μόνο κάποιος υποψήφιος επενδυτής. Η πλάκα είναι ότι η συμφωνία έγινε μεταξύ τύρου και αχλαδιού. Ή για να το πούμε καλύτερα, μεταξύ γαλέου με σκορδαλιά και αστακομακαρονάδας. Αν θυμάστε, είχε κυκλοφορήσει στον Τύπο φωτογραφία από ψαροταβέρνα της Νέας Φιλαδέλφειας με συνδαιτυμόνες τον Ξενιάδη με την παρέα του, τον ηγέτη της Ορίτζιναλ, Δημήτρη Χατζηχρήστο και τον Δημητρέλο, ο οποίος έδειχνε ανακουφισμένος, καθώς ο Ξενιάδης του εγγυήθηκε ότι μπορεί να βοηθήσει βάζοντας τα 5 εκατ.που χρειαζόταν η ΑΕΚ. Λίγες μέρες αργότερα ο Δημητρέλος έγινε πιο σκυθρωπός, αφού ο Ξενιάδης δεν εμφάνισε τα λεφτά και η Ένωση δεν πήρε την αδειοδότηση με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από το Europa League.

10. Δημήτρης Βιντιάδης: Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται το όνομα της οικογένειας Βιντιάδη στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Για την ακρίβεια “έπαιξε” για λίγο καιρό το 2011 και επανεμφανίστηκε πιο ζεστά τον Αύγουστο του 2012. Φαίνεται πως οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού διατήρησαν και διατηρούν το ενδιαφέρον του Έλληνα εφοπλιστή μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το θέμα είναι ότι για 4 ολόκληρους μήνες η ΑΕΚ ζει τη δική της... Βιντιάδα περιμένοντας πότε θα αποφασίσει ο υποψήφιος επενδυτής να κάνει το μεγάλο μπάσιμο. Ο Βιντιάδης παρουσιάστηκε από τον Τύπο ως σωτήρας και μόνη λύση, αφού θα έχει την στήριξη της αγγλικής τράπεζας Seymour Pierce. Μάλιστα έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο ΟΑΚΑ στο ματς με τον Άρη παρέα με τον πρόεδρο του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, Κιθ Χάρις, με τον οποίο έκανε μία εναέρια βόλτα για να ελέγξουν τα περουσιακά στοιχεία της ομάδας. Από τότε μην τον είδατε... Ωστόσο, οι επαφές της διοίκησης με την πλευρά του συνεχίστηκαν. Αφού αντάλλαξαν χιλιάδες στοιχεία και έγγραφα, ο Βιντιάδης έστειλε τους συνεργάτες του προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των οφειλών με υποψήφιους πιστωτές της Εταιρείας. Και εκεί που το θέμα έδειχνε να κολλάει (λόγω απροθυμίας ορισμένων πρώην παικτών να δεχτούν ψαλίδι και τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις 48 δόσεις) ήρθε η κατάληψη του προπονητικού κέντρου των Σπάτων από την Original για να πιέσει καταστάσεις ώστε ο Βιντιάδης να βγει και να πει στον κόσμο τι πρόκειται να κάνει. Το σίριαλ... συνεχίζεται.

Βιβλίο ολόκληρο...

Αυτοί ήταν (και είναι) οι 10 μικροί... Τσάκες της ΑΕΚ. Η λίστα όμως είναι μεγαλύτερη και θα χρειαστεί βιβλίο ολόκληρο για να γραφτεί η ιστορία κάθε περίπτωσης. Επιγραμματικά σας θυμίζουμε κάποια ονόματα που κατά καιρούς έχουν εμπλακεί στα ρεπορτάζ της ΑΕΚ, χωρίς ωστόσο ποτέ να υπάρξει κάτι έγκυρο, επίσημο ή ουσιαστικό: Αλέξης Κούγιας, Φίλων Αντωνόπουλος, Δημήτρης Αγγελόπουλος (μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς), Μίνως Κυριακού (ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Antenna), Μιχάλης Σπανός, Στέλιος Χατζηιωάννου (ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Easyjet), Σταύρος Παπαδόπουλος (πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Καλαμάτα), Χρήστος Ρούσσος (ιδιοκτήτης της εταιρείας μάνατζμεντ Λύδρα), Αθανάσιος Αθανασούλης (ιδιοκτήτης της εταιρείας πληροφορικής Altec και του τηλεοπτικού σταθμού Alter), Ευάγγελος Μυτιληναίος (ιδιοκτήτης της εταιρείας ΜΕΤΚΑ), Γρηγόρης Σαράντης (ιδιοκτήτης εταιρείας καλλυντικών), Περικλής Παναγόπουλος (ιδιοκτήτης της Superfast Ferries), Θωμάς Λιακουνάκος (ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Axon), Δημήτρης Κοπελούζος (ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Προμηθεύς), Γιάννης Φιλίππου (ιδιοκτήτης της εταιρείας Φάγε), Αγγελος Πλακόπιτας (μεγαλομέτοχος της Global Finance, της εταιρείας που έχει αγοράσει το 11% των μετοχών της NetMed), Φίλιππος Βρυώνης (ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρείας Αλμα), Ανδρέας Ποταμιάνος (εφοπλιστής), Σπύρος Λάτσης (εφοπλιστής), Δαυΐδ (αντιπρόσωπος της Coca-Cola στην Ελλάδα).