Facebook Pixel Να γιατί έφυγε ο Τοροσίδης
| 2013-01-27 14:40:00

Να γιατί έφυγε ο Τοροσίδης

Να γιατί έφυγε ο Τοροσίδης

Ο μύθος για το σιντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι αναφέρει ότι ο επισκέπτης που θα κλείσει τα μάτια και θα πετάξει στα νερά του ένα κέρμα θα επιστρέψει κάποια μέρα στη Ρώμη.

Στις 28 Νοεμβρίου 2007 ο Βασίλης Τοροσίδης βρέθηκε στην «αιώνια πόλη» για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Λάτσιο για τη φάση των ομίλων του Τσ. Λιγκ.

Δεν έχει εξακριβωθεί αν τότε στο περιθώριο της νίκης (2-1) των «ερυθρόλευκων» ο διεθνής αμυντικός επισκέφθηκε το μνημείο της ιταλικής πρωτεύουσας και αν έριξε κέρμα. Το σίγουρο είναι πως πέντε χρόνια ύστερα από εκείνη την επίσκεψη, ο «Τόρο» γύρισε στη Ρώμη για μόνιμη εγκατάσταση.

Δελεαστική πρόταση

Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής ανήκει πλέον στο δυναμικό της Ρόμα και για 3,5 χρόνια θα φορά τη φανέλα των «τζιαλορόσι». Παρά το γεγονός ότι η πρόταση παραμονής που του κατέθεσε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκης, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, ήταν άκρως δελεαστική και για εκείνον, αλλά και για την οικογένειά του, ο παίκτης, που πριν από περίπου τρεις μήνες έγινε πατέρας, αποφάσισε να ξενιτευτεί, να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να κάνει το άλμα στην καριέρα του.

Στην απόφασή του να μετακομίσει στο εξωτερικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το γεγονός πως το ελληνικό πρωτάθλημα δεν προσφέρει συγκινήσεις όπως στο παρελθόν και πλέον ο κόσμος έχει στραφεί αποκλειστικά στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχει επιφέρει η κρίση στην Ελλάδα.

Εννοείται πως αυτά τα προβλήματα δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον Τοροσίδη, ο οποίος λίγες ώρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με τη Ρόμα, ανέφερε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ της Κυριακής» ότι «δυστυχώς, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, το ελληνικό πρωτάθλημα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, μέσα απ' αυτή την κατάσταση ίσως προκύψουν και οφέλη, καθώς είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει στροφή προς τους Ελληνες προπονητές που με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν το ταλέντο των Ελλήνων ποδοσφαιριστών». Πρόσφατα, ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Ρόμα, σε φιλανθρωπική εκδήλωση της ΕΠΟ είχε πει πως «δεν ζούμε σε γυάλα και αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία».

Ακρα μυστικότητα

Οπως προκύπτει από το περιβάλλον του Βασίλη Τοροσίδη, πρόθεσή του ήταν να φύγει από το ελληνικό πρωτάθλημα. «Δεν αποχώρησε από τον Ολυμπιακό, αλλά από το πρωτάθλημα για να παίξει σε ένα πιο ανταγωνιστικό επίπεδο», λένε άνθρωποι που βρίσκονται στο πλευρό του και προσθέτουν ότι κανένας συνάδελφός του, είτε από την Εθνική ομάδα είτε από ομάδα του εξωτερικού, δεν τον προέτρεψε να πάρει τον δρόμο της ξενιτιάς. Ούτε ο ίδιος, όμως, επιχείρησε να επικοινωνήσει με συνάδελφό του, διότι δεν ήθελε να επηρεαστεί από απόψεις άλλων.

Και τις κινήσεις του, αλλά και τις μεταγραφικές προτάσεις που είχε, απέφευγε να τις διαδίδει. Λειτούργησε κάτω από μυστικότητα και σε συνεργασία με τον ατζέντη του. Ακόμα και τις τελευταίες μέρες, αλλά και λίγες ώρες πριν επέλθει οριστική συμφωνία με τη Ρόμα, ελάχιστοι γνώριζαν και τη διαδρομή, αλλά και την εκκίνηση της νέας καριέρας του 28χρονου διεθνούς αμυντικού, το εγκώμιο του οποίου έπλεξε ο νέος του προπονητής, Ζντένεκ Ζέμαν. Ούτε οι πιο κοντινοί άνθρωποι του ποδοσφαιριστή και του μάνατζέρ του. «Οι χειρισμοί ήταν λεπτοί και ήταν απαραίτητη η εχεμύθεια», λένε κάποιοι, που μετά την οριστική συμφωνία έμαθαν λεπτομέρειες.

Τον κάλυπτε ο Ολυμπιακός, αλλά ήθελε να μεταναστεύσει

Η απόφαση να αφήσει την πατρίδα του κάθε άλλο παρά εύκολη χαρακτηρίζεται από άτομα που βρίσκονται κοντά στον Ελληνα διεθνή άσο και έγινε ακόμα δυσκολότερη με δεδομένο πως «αποχαιρέτησε» έναν σύλλογο που του πρόσφερε τα πάντα. «Ηταν δύσκολο να αποχωρήσω ύστερα από έξι χρόνια επιτυχιών με τον Ολυμπιακό, που είχα γύρω μου ανθρώπους που με αγάπησαν και με εκτίμησαν», αναφέρει ο ίδιος.

Οσον αφορά την πρόθεση της διοίκησης των Πειραιωτών να τον κρατήσει στο λιμάνι και την εξαιρετική οικονομική προσφορά, πραγματικά ήταν δύο στοιχεία που αποδεικνύουν την εκτίμηση προς το πρόσωπό του.

Οι υψηλοί στόχοι των «ερυθρόλευκων» κάλυπταν απόλυτα τον Τοροσίδη, όπως επίσης και οι απολαβές που του προτάθηκαν. Ομως το όνειρό του ήταν να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και εκτός συνόρων. Το ενδεχόμενο να παρέμενε στην Ελλάδα αγωνιζόμενος με τη φανέλα άλλης ομάδας δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του. Τα σενάρια για ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ δεν διαψεύδονται, όμως εντός συνόρων ο Τοροσίδης τα βλέπει όλα κόκκινα και άσπρα. Κι αν κάποτε γυρίσει στην Ελλάδα, στον Ολυμπιακό επιθυμεί να κλείσει την καριέρα του. Οσον αφορά το εξωτερικό, η πρόταση της Ρόμα δεν ήταν η μοναδική που είχε στα χέρια του ο εκπρόσωπος του παίκτη.

Η αξία του προσέλκυσε και άλλους συλλόγους από την Ιταλία (Σαμπντόρια και Πάρμα), την Αγγλία (Φούλαμ κ.ά.), τη Γερμανία (Βόλφσμπουργκ κ.ά.), το Βέλγιο (Μπριζ), αλλά μόλις πληροφορήθηκε το ενδιαφέρον των Ρωμαίων ευχαρίστησε όλους τους υπόλοιπους και είπε αμέσως το «si» στην ομάδα του Φραντσέσκο Τότι: «Είναι μεγάλο κλαμπ η Ρόμα και με καλύπτει απόλυτα», δηλώνει ο 27χρονος μπακ, που υπέγραψε συμβόλαιο 3,5 ετών. Θέμα παραχώρησής του από τους «τζιαλορόσι» με τη μορφή δανεισμού σε άλλον ιταλικό σύλλογο δεν υπάρχει.

Ούτε θέμα συνιδιοκτησίας των δικαιωμάτων του μεταξύ της Ρόμα και της Σαμπντόρια. Ο σύλλογος της Γένοβα επιθυμούσε να εντάξει στο έμψυχο δυναμικό του τον Τοροσίδη, αλλά προτιμήθηκε η ομάδα της πρωτεύουσας. Μ' αυτήν είναι πολύ πιθανό να ντεμπουτάρει την Κυριακή το μεσημέρι στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπολόνια. Φορώντας, βέβαια, τη φανέλα με το Νο 35. Τον αγαπημένο του αριθμό...

Πηγή: Εθνοσπόρ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags