Facebook Pixel Οι τρεις "σωματοφύλακες" του Μίτσελ
| 2013-02-05 17:55:00

Οι τρεις "σωματοφύλακες" του Μίτσελ

Οι τρεις "σωματοφύλακες" του Μίτσελ

Εκτός από τον Αντώνη Νικοπολίδη, ο νέος προπονητής θα έχει μαζί του τον πρώην "πράσινο" Βίκτορ, έναν γυμναστή και έναν αναλυτή αγώνων.

Ο Μίτσελ εκθείασε τον (τερματοφύλακα) Αντώνη Νικοπολίδη στην παρουσίασή του από τον Ολυμπιακό και έχει την πολύτιμη βοήθειά του στα πρώτα του βήματα στους «ερυθρόλευκους». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο νέος προπονητής των πρωταθλητών Ελλάδας δεν έφερε στην χώρα μας και το επιτελείο του, τους ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Ο βοηθός Βίκτορ Σάντσεθ Ντελ Αμο, ο γυμναστής Χοσέ Φρανθίσκο Βαγιέχο και ο αναλυτής αγώνων – αντιπάλων Κάρλος Μοράλες Λουένγκο συνθέτουν την «αγία τριάδα» για τον 49χρονο τεχνικό, οι «τρεις σωματοφύλακες» που θα μπορούσαν να έχουν ως σύνθημα «ο Μίτσελ για όλους και όλοι για τον Μίτσελ» (σε παράφραση του «ένας για όλους και όλοι για έναν»).

Ποιοι είναι, όμως, «οι άνθρωποι του Μίτσελ»; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μια τριάδα που έχει την δική της (μεγάλη) σημασία στην δουλειά που θα γίνεται στον Ολυμπιακό, όπως συνέβαινε με το δίδυμο Ασπιάθου (βοηθός προπονητή) – Ποθάνκο (γυμναστής), όταν στον πάγκο των «Ερυθρόλευκων» κάθονταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε.

Βίκτορ Σάντσεθ Ντελ Αμο

Υπήρξαν συμπαίκτες το 1995 στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μίτσελ ήταν «παλιοσειρά», 32 ετών. Ο Βίκτορ «ψάρακας», μόλις 19 ετών. Λίγους μήνες αργότερα, ο πρώτος αποχαιρέτησε την «Βασίλισσα» και πήγε στο Μεξικό για να κλείσει την καριέρα του στην Ατλέτικο Σελάγια.

Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2010. Ο Χουάν Εδουάρδο Εσνάιντερ, επίσης πρώην συμπαίκτης του Μίτσελ και βοηθός του τότε στην Χετάφε, αποφασίζει να ακολουθήσει καριέρα πρώτου προπονητή και ο Μίτσελ αναζητά αντικαταστάτη. Τον βρίσκει στο πρόσωπο του 34χρονου τότε Βίκτορ, ο οποίος είχε κλείσει την καριέρα του το 2008 στην Ελτσε, αλλά είχε φροντίσει ήδη να βγάλει δίπλωμα προπονητή.

«Μια προπονήτρια, γιατί όχι; Δεν έχουμε, άλλωστε, μια καλή γιατρό; Γιατί όχι και μια καλή βοηθό προπονητή;» έλεγε αστειευόμενος στους δημοσιογράφους ο Μίτσελ απαντώντας σε σχετική χιουμοριστική ερώτηση, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η πρόσληψη του «μελετηρού», όπως τον χαρακτηρίζει, Βίκτορ.

«Είναι πολύ εύκολο να δουλεύεις με τον Μίτσελ. Σου δίνει πολλή εμπιστοσύνη, στο τιμ μοιράζονται οι δουλειές. Η προσπάθεια είναι ομαδική. Οσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο» τονίζει ο πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, ο οποίος πλέον θα βρίσκεται στο αντίπαλο… στρατόπεδο.

Και θα το κάνει, ποντάροντας κυρίως στην καθημερινή του δουλειά στις προπονήσεις, όπου τόσο στην Χετάφε, όσο και στην Σεβίλλη ξεχώριζε για τον σχεδιασμό των στημένων φάσεων (φάουλ, κόρνερ), στα οποία άλλωστε έδινε ιδιαίτερη έμφαση και ο Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά και ο Λεονάρντο Ζαρντίμ.

«Το μυστικό του τιμ είναι το δέσιμο μεταξύ μας. Για να προκύψει η υψηλότερη δυνατή απόδοση, η ενότητα και δυναμική του τεχνικού τιμ είναι καθοριστικές» συνεχίζει ο βοηθός προπονητή του Μίτσελ, για τον οποίο λέει πως παραμένει «το ίδιο λαμπρός» που ήταν και ως ποδοσφαιριστής.

Ο Βίκτορ, όπως λέει τουλάχιστον, δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, ετοιμάζει τις προπονήσεις, αναλύει τους αντιπάλους, προετοιμάζει τους αγώνες. «Εμείς συνηθίζουμε να ερχόμαστε στο προπονητικό κέντρο στις οκτώ, οκτώμιση το πρωί και φεύγουμε στη μια ή στις δύο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε και έξω, προετοιμάζοντας τα πάντα και βλέποντας ποδόσφαιρο. Οσο περισσότερο τόσο το καλύτερο, γιατί είναι πληροφορία που αποθηκεύουμε στον σκληρό δίσκο» λέει για την καθημερινότητά του, η οποία λογικά δεν θα αλλάξει ούτε στην Ελλάδα.

Χοσέ Φρανθίσκο Βαγιέχο

Στα 44 του χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία ως γυμναστής, αφού έκανε τα πρώτα του βήματα στην Ατλέτικο Μαδρίτης δια χειρός του Κολομβιανού προπονητή, Φρανσίσκο «Πάτσο» Ματουράνα.

Στη συνέχεια, εργάστηκε σε Τολέδο, Ορένσε, Λεβάντε και έφτασε στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, όπου τον εντόπισε ο Μίτσελ και έκτοτε είναι αχώριστοι, όπου και αν εργάζεται ο δεύτερος.

«Εγώ δούλευα στα φυτώρια όταν ήρθε ο Μίτσελ ως αθλητικός διευθυντής. Οταν έφυγε, με κάλεσε και μου έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψω στην Πριμέρα Ντιβισιόν στην Χετάφε» εξηγεί ο Βαγιέχο, ο οποίος αναφερόμενος στον Μίτσελ λέει πως «είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον εργασίας. Εμπιστεύεται πολύ το τιμ του και σου δίνει έναν σημαντικό ρόλο ώστε η δουλειά να γίνεται απ' όλους».

Ο τομέας του Βαγιέχο είναι κομβικός και, όπως εξηγεί και ο ίδιος, «όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, συνήθως αποδίδονται ευθύνες στον γυμναστή, στην φυσική κατάσταση. Ολα, όμως, παίζουν ρόλο, όχι μόνο αυτός ο τομέας».

Πως δουλεύει ο νέος γυμναστής του Ολυμπιακού; Πάντα σε συνεννόηση με Μίτσελ και Βίκτορ, ποντάροντας σε ασκήσεις που βοηθούν την φυσική κατάσταση, αλλά και σημαντικούς τομείς του παιχνιδιού, όπως η κυκλοφορία της μπάλας. «Η δουλειά εξελίσσεται με βάση το τι χρειάζονται και σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες, αυξάνουμε η μειώνουμε την προσπάθειά τους» συμπληρώνει.

Κάρλος Μοράλες Λουένγκο

Η «κατασκοπία» και το scouting του αντιπάλου είναι πολλές φορές το Α και το Ω στην προετοιμασία ενός αγώνα. Αυτή την δουλειά στο τιμ του Μίτσελ αναλαμβάνει ο Κάρλος Μοράλες Λουένγκο, συνομήλικος με τον προπονητή του Ολυμπιακού, με τον οποίο τον χωρίζουν μόλις… 32 ημέρες!

Ειδικός στην προετοιμασία βίντεο, τα οποία και τροφοδοτεί σε προπονητές και παίκτες, βρίσκεται στο πλευρό του Μίτσελ από την εποχή που βρίσκονταν στην Ράγιο Βαγιεκάνο, πριν από οκτώ ολόκληρα χρόνια.

Ο Μοράλες καταγράφει όλες τις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, «γιατί μετά τις βλέπουμε ώστε να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε την δουλειά και αν πραγματικά βγαίνει αυτό που ψάχνουμε σε κάθε άσκηση. Δουλειά που μετά αρχειοθετούμε. Εχουμε μια βάση ασκήσεων που ενημερώνουμε καθημερινά».

Ο αναλυτής του Μίτσελ, βεβαίως, φροντίζει και για το… ξεψάχνισμα του αντιπάλου, φτιάχνοντας τα βίντεο που χρησιμοποιεί ο προπονητής στην ομιλία πριν από τους αγώνες.

«Με τις πληροφορίες που συγκεντρώνω για τον εκάστοτε αντίπαλο, συζητώ με το τεχνικό τιμ για να διαμορφώσουμε, ανάλογα με την συγκεκριμένη πληροφόρηση, τις προπονήσεις της εβδομάδας» προσθέτει ο Μοράλες, ο τρίτος εκ των «σωματοφυλάκων» του Μίτσελ.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags