Πρώτον, ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την τακτική και τους αυτοματισμούς των παικτών του Ολυμπιακού και δεύτερον, ότι ήδη έχει μπει σε mode καλοκαιρινής προετοιμασίας. Στην τακτική και τους αυτοματισμούς που είναι αλληλένδετα δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα.

Ο αυτοματισμός εμπεδώνεται με την επανάληψη και επαναλήψεις μπορούν να γίνουν μόνο στην προετοιμασία και ούτε καν λειτουργούν στα πρώτα παιχνίδια. Κάτι που είχε γίνει με τον Βαλβέρδε όταν είχε πρωτοδιδάξει το πρέσινγκ στους παίκτες του Ολυμπιακού και στην αρχή όλο και κάποιος ξεχνιότανε με αποτέλεσμα το τρέξιμο των υπολοίπων να πηγαίνει στράφι. Το mode της καλοκαιρινής προετοιμασίας που μπαίνει ο Ολυμπιακός είναι θετικό για τους αντιπάλους του και ιδιαίτερα για την ΑΕΚ που πηγαίνει στο Καραϊσκάκη με μια ψυχολογία και σύνθεση ιδιαίτερα ανησυχητική.


Μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό η ψυχολογία ήταν επόμενο να είναι χάλια, αλλά οι απώλειες είναι πάρα πολλές. Αν δεν παίξουν ο Τσουμάγκας και ο Βαλεντίνος Βλάχος σταματάει το μυαλό πού θα βρεθούν δύο μπακ για να τους αντικαταστήσουν. Μία λύση θα είναι στα αριστερά να παίξει ο Μπουγαΐδης, στο κέντρο της άμυνας ο Γιάγκο με τον Κουτρουμπή και στο πλάι δεξιά ο Φούντας ή ο Φέτσης. Αν όμως ο Λίνεν αποφασίσει να κρατήσει εκτός αγώνα και τον Κουτρουμπή που έχει έξι κίτρινες κάρτες, βάλει τον Ρίκκα που είναι πολύ πιο σοφτ από τον Μητρόπουλο κεντρικό αμυντικό χαφ, η ΑΕΚ κινδυνεύει να κατέβει στο Καραϊσκάκη με μία εντελώς τελείως πειραματική άμυνα. Και για να μην μείνει πίσω η επίθεση, να μην έχει στην ενδεκάδα και τον Πετρόπουλο, που χθες δεν προπονήθηκε γιατί είχε ενοχλήσεις στη γάμπα.


Φαινομενικά μια ΑΕΚ με τόσες απώλειες είναι υποψήφια για συντριβή στο Καραϊσκάκη, αλλά περιέργως οι απώλειες  μπορεί και να τη βοηθήσουν. Αν πήγαινε με πλήρη σύνθεση η ΑΕΚ θα είχε υποχρέωση να παίξει κάποια μπάλα. Να ανοιχτεί, να προσπαθήσει να κάνει κάποια ευκαιρία, να δείξει ότι παραμένει μεγάλη ομάδα. Με τόσες όμως απώλειες ο Λίνεν απενοχοποιείται να κατεβάσει όσο αμυντικά θέλει. Και στο ματς με τον ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο ο Λίνεν έδειξε ότι όταν χρειάζεται να βάζει και το πούλμαν μπροστά από το τέρμα, το έχει.


Αυτό που είμαι περίεργος είναι αν ο Λίνεν στο Καραϊσκάκη θα χρησιμοποιήσει τον Ανάκογλου ή τον Τόνι Κασκαρίνο των φτωχών Νίκο Κατσικοκέρη. Ο Ανάκογλου είχε κάποιες ενοχλήσεις, αλλά ο Κατσικοκέρης είναι υγιέστατος. Και δεν είναι από τους φορ μη-μου-άπτου και έτσι που θέλουν την μπάλα στα πόδια τους, αλλά θα τρέξει, θα πέσει και θα ματώσει για να την πάρει. Να την κάνει τι, είναι πάντα ένα πρόβλημα, αλλά στο Καραϊσκάκη τα τρεξίματα θα μετρήσουν. Ο Λίνεν θα τον βάλει όμως; Επιτρέψτε μου να αμφιβάλω. Οι προπονητές έχουν μυστήρια κολλήματα με παίκτες. Εδώ με τη Ρεάλ ο σερ Αλεξ δεν ξεκίνησε τον κατ' εξοχήν «τρέχω και ματώνω» Γουέιν Ρούνεϊ για να βάλει τον Ολλανδό γάτο Ρόμπι Φαν Πέρσι. Τουτ πεγιέ ισί, όμως που λέμε και στα γαλλικά το «όλα εδώ πληρώνονται» και ο σερ Αλεξ μπορεί να βλέπει τα υπόλοιπα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ από τον καναπέ, ενώ ο Ρούνεϊ δεν πρόκειται να καραφλιάσει κι όλας. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται να καραφλιάσει με τίποτα.
 
 
Το γκρι που σιχαινόμαστε

Επιτέλους βρήκαμε φάση που μπορούμε να έχουμε γνώμη, μας βοήθησε ότι μπλεκότανε και Τούρκος διαιτητής και την ξεσκίσαμε. Αναφέρομαι στην αποβολή του Νάνι από τον Τσακίρ στο ματς της Γιουνάιντεντ με τη Ρεάλ, που ο κάθε ένας έβγαλε τον πόνο του. Από τα «τέτοια συμβαίνουν και έξω» άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτοί που μπιστολιστήκανε στο ελληνικό πρωτάθλημα να φωνάζουνε μέχρι «οι Ισπανοί παίρνουν τα σφυρίγματα και για αυτό αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός από τη Λεβάντε» και «τέτοιος είναι και θα μείνει ο Τούρκος και ας λέει καζάν καζάν ύπουλος και  μοχθηρός». Τη φέραμε λοιπόν την αποβολή στα μέτρα μας, αλλά ήταν αυτό που δεν μπορούμε να αντέξουμε. Κάτι που έγινε στην περιοχή του γκρίζου.

Στην τηλεόραση έβλεπα το ματς με το αγγλικό σπικάζ και σχόλιο. Δεν ξέρω ποιος έκανε το δεύτερο, αλλά το σχόλιο έλεγε ότι «μάλλον δεν ήταν αποβολή, αφού όταν ο Νάνι είχε σηκώσει το πόδι δεν μπορούσε να δει τον Αρμπελόα να έρχεται». Με το «μάλλον» να είναι ιδιαίτερα τονισμένο. Το «μάλλον» είναι τονισμένο και στη δική μου άποψη. Νομίζω ότι  όταν ο Νάνι σηκώνει το πόδι δεν έχει δει τον Αρμπελόα να έρχεται, αλλά όταν τον βλέπει δεν το μαζεύει. Μάλλον κόκκινη, δηλαδή. Ο διαιτητής όμως ήξερε ότι βγάζοντάς την χωρίς το αδίκημα να είναι εξόφθαλμο αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες του αγώνα. Οπότε; Οπότε είμαστε σε αυτόν τον χώρο του γκρίζου, που οι Ελληνες τον σιχαίνονται.

Ιδιαίτερα στην αντιμνημονιακή Ελλάδα που στη σύγκρουση ανάμεσα σε φιλελέ και συριζαίους αν βάλεις ένα Goody's απέναντι σε ένα MacDonalds οι μεν θα πηγαίνουνε στο ένα και οι δε στο άλλο έτοιμοι να πλακωθούνε για το ποιο κάνει τα καλύτερα χάμπουργκερ. Χτες ήταν η μέρα Τσάβες. Με τους συριζαίους να μοιρολογάνε σαν τις Μανιάτισσες για το παλικάρι που χάσαμε και τους φιλελέ να οδύρονται για την οικονομική κατάσταση της γειτονικής στην Ελλάδα  Βενεζουέλας...

Πηγή: Sportday